Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

Βολοκολάμσκ Ιλαρίων: “Εμείς δεν κάναμε συμπροσευχές με τον Πάπα”

Συντάκτης: I.Λ
Κι ενώ η Ορθοδοξία ετοιμάζεται εν μέσω διενέξεων για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο του Ιουνίου το ζήτημα των σχέσεων της με τον παπισμό πάντα παραμένει φλέγον.

Κι ενώ η Ορθοδοξία ετοιμάζεται εν μέσω διενέξεων για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο του Ιουνίου το ζήτημα των σχέσεων της με τον παπισμό πάντα παραμένει φλέγον. Κι ενώ ο Οικ. Πατριάρχης θα συναντηθεί εκ νέου με τον Πάπα στη Λέσβο σε μια εβδομάδα, οι σχέσεις του ποντίφικα με τις κεφαλές της Ορθοδοξίας πάντα επιφέρουν συζητήσεις και σχόλια.
Συνομιλώντας με διπλωμάτες ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας σχολίασε εκ νεου την ιστορική συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλου με τον Πάπα Φραγκίσκο.
«Η συνάντηση αυτή απέδειξε τη μεγάλη ομοφροσύνη, η οποία υφίσταται μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών στα κοινωνικά και τα ηθικά ζητήματα.
Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος και ο Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος δεν ασχολήθηκαν με όσα μας διχάζουν θεολογικά και δογματικά ούτε κατεβλήθησαν προσπάθειες συγκλίσεως των θέσεων, ούτε υπήρχαν συμπροσευχές ή κοινές λατρευτικές εκδηλώσεις. Η μόνη προσέγγιση που επιτεύχθη αφορούσε στα κοινωνικά και τα ηθικά θέματα», ανέφερε ο Ιεράρχης και το καρφί για τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους Φαναριώτες που έχουν πάρει εργολαβία τις συμπροσευχές με τον Πάπα ακούστηκε μέχρι την Πόλη!