Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

Αρχιεπίσκοπος, Κορίνθου και Φθιώτιδος, μας καθησυχάζουν για την επίσκεψη του πάπα


ieronymos-papas-1.jpg
Αντί σχολίου από τους διαχειριστές της Κατάνυξης: Το Δεκέμβριο του 1452 και ενώ ο Πρωτοσύγκελος πατήρ Ραφαήλ, αλλά και ο Διάκονός του Νικόλαος βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη, ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος οργάνωσε επίσημο συλλείτουργο στην Εκκλησία της Αγίας Σοφίας με αντιπρόσωπο του πάπα τον καρδινάλιο Ισίδωρο, στα πλαίσια της ενωτικής πολιτικής που εφάρμοζε έχοντας την ψευδαίσθηση ότι θα σωθεί η Βασιλεύουσα με τη βοήθεια του πάπα, από τον ασφυκτικό τουρκικό κλοιό. Στις 12 Δεκεμβρίου του 1452, ανήμερα του Αγίου Σπυρίδωνος, έλαβε χώρα το συλλείτουργο αυτό. Όμως, ο Πρωτοσύγκελος Ραφαήλ δεν θέλησε να παραστεί και ούτε και τον Διάκονό του άφησε να πάει. Γνώριζε πολύ καλά ότι αυτό θα ήταν προδοσία της Πίστεως. «Όχι, και μέχρις εκεί. Σχέση ναι, βοήθεια ναι, συλλείτουργο με τους παπικούς ποτέ!...» είπε ο Άγιος. Ο Αυτοκράτορας θύμωσε πάρα πολύ και τους τιμώρησε με προσωρινή εξορία στην Αίνο. Γι’ αυτό και ο Άγιος Ραφαήλ ονομάζεται και ομολογητής, διότι παράτησε τις τιμές και δόξες του αξιώματός του και δεν υπολόγισε το κόστος της εναντίωσής του στον αυτοκράτορα, προκειμένου να υπερασπιστεί την αλήθεια της Ορθοδοξίας έναντι της αιρέσεως του παπισμού*.

Τι δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος
Ως μία «συμβολική παρουσία» που στέλνει «ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς τα έθνη και τους ηγέτες τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους» για ξεπεραστεί το προσφυγικό χαρακτηρίζει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου το Σάββατο στη Λέσβο.
Σε δήλωσή του στο Έθνος, ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει πως «επειδή υπάρχουν οι διαιρέσεις, οι δογματικές διαφορές που χωρίζουν τον κόσμο του Χριστιανισμού σε Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και επειδή οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι και θέλουν αίμα, σκάνδαλα και φασαρίες, έπρεπε να προσέξουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες αυτές οι πράξεις και οι ενέργειες. Να μην είναι ένα ταξίδι φιγούρας και μεγαλοπρεπών επισκέψεων. Να είναι ένα λιτό ταξίδι».
Σημειώνει, επίσης, ότι «η πατρίδα μας είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα δικά μας προβλήματα, την οικονομική πορεία της χώρας, την ανάπτυξη, η οποία είναι σχεδόν μηδαμινή και σαν να μην έφτανε αυτό, αυτή τη στιγμή πρέπει να διαχειριστούμε και το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Είναι δύσκολα προβλήματα. Θα περίμενε κανείς η Ευρώπη να είναι πιο ευαισθητοποιημένη πάνω σ' αυτό το θέμα γιατί έχει και μεγάλη ευθύνη για όλα αυτά που γίνονται».
romfea

Κορίνθου Διονύσιος: «Σημαντική η παρουσία του Πάπα στη Λέσβο» - Ποια τα μηνύματα που στέλνει (ΒΙΝΤΕΟ)


Η χριστιανική Ευρώπη πονά τους ανθρώπους όλης της γης. Η επίσκεψη του Πάπα είναι  σημαντική γιατί  είναι  ένας εκ των κορυφαίων ηγετών της χριστιανοσύνης και μαζί  με τον  Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο κάνουν μια κίνηση ανθρωπιάς.
Αυτά δήλωσε ο Σεβ. Μητροπολίτη κ. Διονύσιος δείτε το βίντεο  

Μητροπολίτης Φθιώτιδας: Δεν θα μολυνθεί η εκκλησία μας με την παρουσία του Πάπα στη Λέσβο
papi12_1.jpg
Το δικό του σχόλιο για την επικείμενη έλευση του Πάπα στην Ελλάδα και την επίσκεψη του το Σάββατο στη Λέσβο, έκανε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.Νικόλαος.
Μιλώντας στο Star FM Λαμίας, ο Μητροπολίτης τόνισε ότι δεν πρόκειται να μολυνθεί, ούτε η Εκκλησία, ούτε το δόγμα της («δεν θα πάθει τίποτε η Ορθοδοξία») με την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και ότι στόχος είναι παγκόσμια προβολή του δράματος των προσφύγων, αλλά και της Ελλάδας που έμεινε μόνη της σε αυτή την κρίση. Τέλος, αναφέρει ότι είναι άδικο να πετροβολούν κάποιοι τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που ζει, σχεδόν «φυλακισμένος» στην Κωνσταντινούπολη.
Ακούστε όσα είπε

*Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝ ΑΥΤΩ