Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016

Αυτά είναι τα «αντίμετρα» της Εκκλησίας για το σύμφωνο συμβίωσης!

Τα 5 «αντίμετρα» της Εκκλησίας για το σύμφωνο συμβίωσης!

Τα δικά της μέτρα λαμβάνει η Εκκλησία, αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης. Με εγκύκλιο σημείωμά της η Ιερά Σύνοδος, ενημερώνει τις Ιερές Μητροπόλεις για τις προτάσεις της επιτροπής «Δογματικών και Νομοκανονικών Θεμάτων». Η επιτροπή προτείνει στους Μητροπολίτες να εφαρμόσουν πέντε «μέτρα» για καθημερινές εκκλησιαστικές ενέργειες, σε περίπτωση που υπάρχει ανάμειξη ανθρώπων που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.

Τα πέντε μέτρα που προτείνεται να εφαρμόσουν οι Μητροπόλεις είναι:

1. Η μητρόπολη δεν θα εκδίδει άδεια τέλεσης γάμου αν οι ενδιαφερόμενοι δεν προσκομίσουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το ληξιαρχείο του Δήμου, για να γνωρίζουν αν το ζεύγος παλιότερα έχει τελέσει πολιτικό γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης.
2. Αν ζητήσουν να παντρευτούν άτομα που στο παρελθόν είχαν κάνει σύμφωνο συμβίωσης, τότε – εφόσον έχει λυθεί το σύμφωνο – ο Μητροπολίτης μπορεί να εκδίδει άδεια γάμου.
3. Ετερόφυλοι που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή πολιτικό γάμο, μπορούν να ζητήσουν από την Εκκλησία να βαπτίσουν τα παιδιά τους.
4. Γονέας που πριν αποκτήσει (ή υιοθετήσει) παιδί είχε υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης του επιτρέπεται «κατ’ οικονομία» να βαπτίσει το παιδί του.
5. Ανάδοχοι ή παράνυμφοι δεν μπορούν να γίνονται όχι μόνο πια όσοι έχουν τελέσει πολιτικό γάμο αλλά και όσοι έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.
Η επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος, προτείνει τα παραπάνω μέτρα να εγκριθούν από την επόμενη σύνοδο της Ιεραρχίας ή εφόσον κρίνεται αναγκαίο να εφαρμοστούν άμεσα από τις Ιερές Μητροπόλεις.