Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016

Πατριάρχης Μόσχας: ''Προσευχόμαστε για την ενότητα της Ορθοδοξίας"

msxa-1.jpg
Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 29 Μαϊου στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος του Αγίου Όρους.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, συμπαραστατούμενος από τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, Σεβ. Μητροπολίτη Μιλήτου κ. Απόστολο, τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα, τον Μητροπολίτη Ριαζάν κ. Μάρκο και πλειάδα Επισκόπων της Ρωσικής Εκκλησίας.
Επίσης συλλειτούργησαν ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Παύλου Αρχιμ. Παύλος, ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Παντοκράτος Αρχιμ. Γαβριήλ, ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας Αρχιμ. Ελισαίος, ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Γρηγορίου Αρχιμ. Χριστοφόρος, και Αντιπρόσωποι των Μονών Σταυρονικήτα, Ξενοφώντος, Χιλανδαρίου και Ζωγράφου.
"Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα. Είμαστε όλοι μαζί σαν μια οικογένεια για να εορτάσουμε την 1000η επέτειο από την πρώτη παρουσία ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος.
Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Μόσχας αναφέρθηκε στην οικουμενικότητα του Αγίου Όρους, τονίζοντας πως "η πολυ-εθνικότητα του Αγίου Όρους, μας δίνει την εικόνα της καθολικής Ορθοδοξίας."
Απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Μιλήτου ο Πατριάρχης τόνισε: "Σεβασμιώτατε, ζητώ να μεταφέρετε τις ευχαριστίες μου στον αγαπητό αδελφό και Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την ευλογία του να βρισκόμαστε σε κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου, αφού είναι ο κυριάρχης του Αγίου Όρους."
"Προσευχόμαστε για την ενότητα της Ορθοδοξίας, αφήνοντας στην άκρη τις ανθρώπινες αδυναμίες, και τις διαφορές και που υπάρχουν μεταξύ μας" πρόσθεσε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.
Επίσης ο Πατριάρχης τόνισε ότι "το μοναστήρι έχει ιδιαίτερη σημασία για τον λαό της Ρωσίας, και είναι ένα πνευματικό κέντρο για τον σύγχρονο κόσμο."
Τέλος ο κ. Κύριλλος εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την βοήθεια στην ανοικοδόμηση της Μονής Αγίου Παντελεήμονος.