Σάββατο, 28 Μαΐου 2016

Νέος διωγμός της Εκκλησίας, μετά την Πανορθόδοξη


contributor columnist
Εισαγωγικά
Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά σχετικά με την Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης. Ούτε απαιδιόδοξοι είμαστε, ούτε καταστροφολόγοι. Δε θα σταθούμε στη θεολογία του πράγματος, αλλά θα επιχειρήσουμε μια ανάλυση, καθρεπτιζόμενοι στον αδέκαστο καθρέπτη, της σύγχρονης εκκλησιαστικής Ιστορίας.

Το πρόβλημα
Μεθοδολογικά στη φυσική, προτείνουμε στα παιδιά να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα φυσικής σε 4 βήματα:
α) καταγράφουμε τα δεδομένα και τα ζητούμενα του προβλήματος μαζί με το “σχήμα”
β) κάνουμε τις μετατροπές των μονάδων όπου χρειαστεί
γ) κατανοούμε τα φαινόμενα και γράφουμε τους φυσικούς νόμους που διέπουν το πρόβλημά
δ) προχωράμε στη λύση του.
----------------------------------------------------------------
α) δεδομένα - ζητούμενα
Σχετικά με την Πανορθόδοξη σύνοδο, το πρόβλημα παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το ημερολογιακό ζήτημα που απασχόλησε την εκκλησία μας τη δεκαετία του 1920 και με τη Β’ Βατικανή Σύνοδο των καθολικών που έλαβε χώρα στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960.
Κοινός παρονομαστής και των δύο ιστορικών γεγονότων, είναι πως οι πρώην διαφωνούντες νεωτεριστές και συντηρητικοί, χωρίστηκαν εντελώς και εκείνοι που αφού επικράτησαν, καταδίωξαν τους άλλους ακόμα και με βίαιο τρόπο.
Άρα αυτό που σήμερα εκφράζεται ως τάσεις ή ως διαφωνία, μετά τη σύνοδο, θα είναι αίρεση και σχίσμα. Οι μεν νεωτεριστές στο όνομα της ενότητας οι δε συντηρητικοί στο όνομα της αληθείας.
β) μετατροπές σε μονάδες
Αν μετατρέψουμε τις συνθήκες του τότε με το σήμερα, μπορούμε να αντιληφθούμε πως κοινή μονάδα μέτρησης του προβλήματος, αποτελεί ο οικουμενισμός.
Ο οικουμενισμός επέβαλλε την μετατροπή του ημερολογίου. Ο οικουμενισμός επεκράτησε στους καθολικούς μετά τη Β’ Βατικανή σύνοδο. Σήμερα ο οικουμενισμός επιχειρείται να επιβληθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία, μετά την Πανορθόδοξη σύνοδο.
γ) ο νόμος που διέπει το πρόβλημα
Σε κάθε πρόβλημα που απασχόλησε ιστορικά την Ορθόδοξη εκκλησία μας, η λύση που επικράτησε ήταν ο νόμος του Θεού. Η αλήθεια έλαμψε… στο τέλος.
Μόνο που στην περίπτωση του ημερολογιακού ζητήματος, η αλήθεια δεν εξασφάλισε τους συντηρητικούς, γιατί τους δηλητηρίασε ζηλωτισμός, που γεννήθηκε από τις μεθοδεύσεις των επικρατούντων. Στην περίπτωση της Β’ Βατικανής οι συντηρητικοί αφανίστηκαν μεθοδικότερα.
Το θέμα είναι πως αυτό οι οικουμενιστές γνωρίζουν καλά, πως αν επικρατήσουν, αυτός είναι ο δρόμος που θα βαδίσουν: το να χαρακτηρίζουν διαρκώς τους αντιοικουμενιστές ως ζηλωτές, πλανεμένους και εκτός εκκλησίας. Να τους οδηγήσουν στα λάθη των παλαιοημερολογιτών και να τους αποδυναμώσουν σαν μια γραφική μειοψηφία, εκτός της εκκλησίας.

δ) η λύση
        Τα δύο στρατόπεδα, οικουμενιστές και αντιοικουμενιστές, έχουνε χάσει κάθε σημείο επαφής και επικοινωνίας. Οι μεν στο όνομα της αγάπης, οι δε στο όνομα της αληθείας, επιδίδονται σε εκατέρωθεν δημοσιεύσεις, άρθρα, σχόλια, ομιλίες, συνέδρια κτλ. Απομένει μόνον ένα θαύμα να ενώσει τα διεστώτα.
Μετά την επιβολή του νέου ημερολογίου, τις αποφάσεις συνόδων και τις εγκυκλίους, τις θεολογικές μελέτες και τα άρθρα, τα διαδέχθηκαν οι διώξεις και τα βίαια επεισόδια. Τα έκτροπα που ακολούθησαν, ήταν ντροπιαστικά και πλήγωσαν το σώμα της εκκλησίας, με πληγές που πονάνε μέχρι και σήμερα, σχεδόν ένα αιώνα μετά.
Επίλογος
Για τους οικουμενιστές, (που έχουν στο πλευρό τους πρόθυμους άθεους κυβερνήτες, εθνομηδενιστές - ωλετήρες της νέας εποχής,  πιστούς υπηρέτες της παγκοσμιοποίησης), η πλάστιγγα έχει γείρει αποφασιστικά υπέρ αυτών.
Για τους αντιοικουμενιστές, το διακύβευμα είναι σπουδαιότερο: πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις ανατριχιαστικές ομοιότητες με το ημερολογιακό ζήτημα και να προετοιμάσουν το επόμενο βήμα, μετά την επικράτηση του οικουμενισμού στην Πανορθόδοξη σύνοδο. Βίαιες διώξεις και σχίσμα.
Ο δρόμος του ανεξέλεγκτου ζηλωτισμού, της πλάνης και το κομμάτιασμα που απειλεί το μέχρι σήμερα ενιαίο αντιοικουμενιστικό μέτωπο, στρώνεται ήδη από τους οικουμενιστές.
Κάθε σοβαρή θεολογική μελέτη, κάθε σταθερή ορθόδοξη στάση από την πλευρά τους, αντιμετωπίζεται ενίοτε με διώξεις και άλλοτε με ύβρεις και συκοφαντίες. Πάντοτε όμως με λεπτή-λεπτότατη ειρωνία και εν τέλει με χαρακτηρισμούς εντελώς απαξιωτικούς από την οικουμενιστική πτέρυγα.
Όλα τούτα μετά τη σύνοδο θα γίνουν, καθαιρέσεις, αφορισμοί και γιατί όχι, με τη βοήθεια του αντιρατσιστικού νόμου φυλακίσεις, εξουθενώσεις και εξευτελισμοί.
Τα δύσκολα λοιπόν έρχονται, είναι μπροστά μας. Ευχόμαστε να επέμβει ο Θεός και να αποτρέψει μια σύνοδο, που δε θα υπηρετήσει τον δικό Του νόμο.
Αν επιτρέψει τη διεξαγωγή της, να αναδείξει Αγίους Πατέρες που θα υπερασπιστούν την Ορθοδοξία και θα αποτρέψουν την επικράτηση του οικουμενισμού.
Αν πάλι είναι θέλημα Του να μας δοκιμάσει στην πυρά της επικράτησης των αιρετικών οικουμενιστών στη σύνοδο, να αξιώσει πνευματικούς πατέρες απλανείς, που θα σηκώσουν το βάρος των διωγμών και θα κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα της ορθοδοξίας. Να αξιώσει και εμάς, τον πιστό λαό του Θεού, να μείνουμε σταθεροί στην πίστη μας, στο πλευρό τους.

Χριστός Ανέστη