Σάββατο, 21 Μαΐου 2016

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Η ΥΠΟΠΤΗ ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ!

Μόσχα και το Βατικανό εργάζονται από κοινού για το θέμα των ηθικών αξιών και τους διωκόμενους χριστιανούς. Αυτή η συνεργασία είναι επωφελής και για τα δύο μέρη, από διπλωματικής και πολιτικής άποψης, αναφέρεται στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Σύμφωνα με την Le Figaro, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το Βατικανό ήταν πάντα πρόθυμο για τη διεξαγωγή διαλόγου με τη Μόσχα. «Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και του Βατικανού χαρακτηρίζονται από σημαντικές εντάσεις. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι δεσμοί μεταξύ της Ρωσίας και της Αγίας Έδρας έχουν ενισχυθεί, ιδιαίτερα μετά τη συνομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Πάπα Φραγκίσκο τον Νοέμβριο του 2013 και την ιστορική συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Πατριάρχη Κύριλλο στην Αβάνα το Φεβρουάριο το 2016».
Στις 12 Φεβρουαρίου, ο Πατριάρχης Κύριλλος της Μόσχας και Πάσης Ρωσίας συναντήθηκαν Πάπας Φραγκίσκος σε ένα αεροδρόμιο στην Αβάνα της Κούβας, όπου υπέγραψαν κοινή διακήρυξη. Η αποκατάσταση των σχέσεων με το Βατικανό, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν στρατηγική συμμαχία και αποσκοπούν στην υπεράσπιση των «παραδοσιακών χριστιανικών αξιών.» Στην κοινή τους δήλωση, οι ηγέτες των δύο εκκλησιών προέτρεψαν τις εκκλησίες να προστατέψουν το διωγμό των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση προς αυτή την κατεύθυνση.
Κατά τα λεγόμενα του εμπειρογνώμονα Ιβ Χαμάν, το Βατικανό ενδιαφέρεται για επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία για διάφορους λόγους. Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός με τη Ρωσία, δεδομένου ότι είναι πανίσχυρη τόσο ενεργειακά όσο και στρατιωτικά, ενώ την ίδια στιγμή ανακτά τη χαμένη της αίγλη και καθίσταται ως παγκόσμια υπερδύναμη, τιμώντας ταυτόχρονα τις Ορθόδοξες αξίες της.
Το δεύτερο σκέλος της ανάλυσης του εμπειρογνώμονα, εντούτοις, αποκαλύπτει έναν πολύ σοβαρό λόγο: τη δυνατότητα του Βατικανού να ενισχύσει τη συμμετοχή του στη Συρία, χάρη στην καλή σχέση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τη Δαμασκό, καθώς και την ικανότητα της Ρωσίας να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την συριακή κρίση!
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η «συμμαχία» θα είχε επίσης πολιτική σημασία του για τη Μόσχα, «ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τη στενή σχέση μεταξύ του Κρεμλίνου και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».
«Οι σχέσεις με την Αγία Έδρα συνυφασμένη με τον κύριο στόχο της εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν: να επιστρέψει το καθεστώς της υπερδύναμης», έγραψε η εφημερίδα
«Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δίνει στον Πούτιν την ευκαιρία να τονίσει το ρόλο της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή και να παρουσιάσει τον εαυτό του ως υπερασπιστή των Χριστιανών της Ανατολής».