Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

Ιερά Μητροπόλις Γρεβενών: Οφειλόμενη επώνυμη τοποθέτηση χωρίς υπεκφυγές, " Το όλο θέμα ήδη έκλεισε"

Αναφορικά με το από 24/5/2016 δημοσίευμα στην ιστοσελίδα σας με θέμα: «Κατάνυξις - αποκλειστικό: τι συμβαίνει στην Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών;»  και τα όποια  «ανώνυμα» σχόλια συνοδεύουν αυτό, οφείλουμε επώνυμα, ως Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών, και χωρίς υπεκφυγές να τοποθετηθούμε στο θέμα και να δηλώσουμε τα εξής:


  Το όλο θέμα κακώς δημιουργήθηκε και αναπαράχθηκε, αφού εν τη γενέσει του, ήδη έκλεισε. Συγκεκριμένα τα εν λόγω ιερά αντικείμενα – ιδιοκτησίας του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Κληματακίου Γρεβενών, τα οποία έχουν παραδοθεί στην Ι.Μ.Γρεβενών για συντήρηση  και φύλαξη, είναι  ήδη στη διαδικασία της επιστροφής –παράδοσης στον Ι. Ναό, και απομένουν απλά οι νόμιμες-τυπικές  διαδικασίες.
   Είναι αναμφίβολα λυπηρό να καταθέτει κανείς την άποψή του, εκ προοιμίου,  με απαξιωτικές κρίσεις και αναφορές στο πρόσωπο του Μητροπολίτη μας. Και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί η ελάχιστη διασταύρωση και τεκμηρίωση των θέσεων  και ισχυρισμών  αυτών.      
   Θεωρούμε απαράδεκτα και κακόβουλα τα όποια –κυρίως ανώνυμα-σχόλια στο συγκεκριμένο θέμα, προερχόμενα και υποκινούμενα από υπόπτους και σκοτεινούς κύκλους, που σκοπό έχουν να βλάψουν  την Ι.Μ.Γρεβενών και εν γένει την Εκκλησία μας, ωστόσο κρίνουμε απαραίτητο, προκειμένου να εκλείψουν οι ψίθυροι και σκανδαλισμοί,  να γίνουν εδώ κάποιες διευκρινήσεις τις οποίες ενδεχομένως αγνοείτε:
    Σας γνωρίζουμε λοιπόν ότι η παράδοση των ιερών αντικειμένων στην Ι.Μ.Γρεβενών  έγινε με πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής. Θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης, ότι η  εκάστοτε Ι. Μητρόπολη  και κατ΄ επέκταση ο εκάστοτε Μητροπολίτης, φέρει βάσει νόμου [Ν.3028/2002] την ευθύνη συντήρησης και ασφαλούς διαφύλαξης των εκκλησιαστικών αντικειμένων. Ενόψει μάλιστα του σχετικά πρόσφατου, ήτοι,   από 21-9-2015 με αρ. κατ. 466 εγγράφου, της Δ/νσης Αστυνομίας Γρεβενών-Τμήμα Ασφαλείας Γρεβενών προς την Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών με θέμα «Καταγραφή και φωτογράφηση Ιερών Εικόνων, Αγίων Λειψάνων και Αφιερωμάτων Ιερών Ναών του Νομού Γρεβενών»  η ανάγκη συντήρησης όλων των ανωτέρω γίνεται ακόμη επιτακτικότερη.
Οι αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου, προφανώς δεν γνωρίζουν ότι στο εγγύς παρελθόν συνέβησαν σε ιερούς ναούς της περιφερείας της Ι. Μητρόπολης Γρεβενών περιστατικά κλοπών ιερών αντικειμένων και λοιπών αντικειμένων καθώς επίσης και καταστροφής και βανδαλισμού ιερών αντικειμένων από βέβηλους, αλλόθρησκους κλπ. και η  Ι. Μητρόπολη Γρεβενών ήταν αυτή,  που πάλι βρέθηκε στο στόχαστρο  των «γνωστών επικριτών»,  για έλλειψη μέτρων, πλημμελή φύλαξη  ιερών ναών κλπ.  Βάσει του ανωτέρω εγγράφου της Δ/νσης Αστυνομίας Γρεβενών και τη συνδρομή της Ι. Μητροπόλεως, επιδίωξή μας είναι να εξαλειφθούν παρόμοια περιστατικά καθώς και να συντηρηθούν, καταγραφούν  και  διασφαλιστούν  στο ακέραιο όλα τα ιερά εκκλησιαστικά αντικείμενα της περιοχής μας.
     Κατόπιν αυτών, καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα άκρα και στο εξής να μην χρησιμοποιείτε λέξεις μη πρέπουσες, απαξιωτικές και συκοφαντικές και να εξάγετε συμπεράσματα αυθαίρετα με τόση ευκολία.  Γιατί  όπως είπε και ο Αγιος Παίσιος: «Δεν είναι ειλικρινής και ευθύς εκείνος που λέει κατά πρόσωπο την αλήθεια, ούτε εκείνος που τη δημοσιεύει, αλλά εκείνος που έχει αγάπη και ζωή αληθινή και μιλάει με διάκριση όταν πρέπει και λέει εκείνα που πρέπει στην πρέπουσα ώρα».

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ