Σάββατο, 28 Μαΐου 2016

Πολιτική συμπαιγνία ή εσχάτη προδοσία;


Σχόλιο Ιστολογίου Κατάνυξις: Πριν στεγνώσει το μελάνι δημοσιογραφικών πληροφοριών που θέλουν τον Υπουργό Παιδείας κ.Φίλη να καταργεί την πρωϊνή προσευχή στα σχολεία, πρόφτασε ο Αρχιεπίσκοπος να τον επισκεφθεί στο γραφείο του. Άγιος ενδεχομένως ο σκοπός της αυτής της επισκέψεως και προγραμματισμένος ίσως. Η χρονική συγκυρία όμως και ο συμβολισμός, προκαλεί αλγεινή εντύπωση στον πιστό λαό του Θεού, που βλέπει να αποκαθηλώνονται βάναυσα “των Ελλήνων τα Ιερά” από τους “χρήσιμους ηλιθίους” της νέας εποχής.

Το πολιτικό αποτύπωμα που αφήνει στον απλό αναγνώστη, μάλλον και σκοπός του κ. Φίλη, είναι “η άφεση των ημαρτημένων” όπως προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο για την παιδεία. Ο Μακαριώτατος διαθέτει αποδεδειγμένα και πολιτικό ένστικτο και οξύνοια υπερπολλαπλάσια του Υπουργού. Το ερώτημα λοιπόν που αφορά αποκλειστικά τον Αρχιεπίσκοπο Πάσης Ελλάδος είναι:  Η επίσκεψις στο γραφείο του Υπουργού Παιδείας αποτελεί  “Πολιτική συμπαιγνία ή εσχάτη προδοσία;”.

Υ.Γ. επί του πιεστηρίου: Δεύτερο δημοσίευμα, παρουσιάζει τον Αρχιεπίσκοπο να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα, κατά της κυβέρνησης. Είναι η έσχατη μοίρα του Ελληνικού λαού, να κυβερνάται από εκείνους που τον παροτρύνουν να ταυτόχρονα να διαδηλώσει και διαποιμαίνεται από εκείνους που άλλα κάνουν με τις πράξεις τους και άλλα πρεσβεύουν με τα λόγια. Τα συμπεράσματα δικά σας, ακολουθούν τα δύο δημοσιεύματα:         

Υπουργείο Παιδείας και Εκκλησία ενώνουν δυνάμεις (ΦΩΤΟ)

Γράφτηκε από τον/την ecclesia.gr.
Πέμπτη, 26 Μάιος 2016
Πάνω από 6.500 μαθητές και τις οικογένειές τους θα στηρίζει από τη νέα σχολική χρονιά η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως ανακοινώθηκε σήμερα κατά την συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου με τον Υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη.
Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τον κ. Φίλη στο υπουργείο Παιδείας, για να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας σύμφωνα με το οποίο η φιλανθρωπική εταιρεία της Αρχιεπισκοπής ΑΠΟΣΤΟΛΗ θα συνεχίσει να επιτελεί κοινωνικό έργο μέσω ειδικά διαμορφωμένου προγράμματος, με την επωνυμία "Η Αποστολή στηρίζει τους μαθητές", το οποίο θα προσφέρει στήριξη στις οικογένειες των μαθητών που έχουν προβλήματα σίτισης, με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να εξασφαλιστεί η ανωνυμία τους, η αξιοπρέπειά τους και η μη διατάραξη των σχέσεων που έχουν αναπτύξει στο σχολικό περιβάλλον, αλλά παράλληλα και η επίλυση του προβλήματος στην πηγή του, καθώς ένας υποσιτιζόμενος μαθητής δηλοί την ύπαρξη μιας ολόκληρης οικογένειας που υποσιτίζεται.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, το ΥΠΠΕΘ θα επιλέγει τις κατάλληλες σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα εντάσσονται στο πρόγραμμα αυτό.
Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «η συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Έρευνας είχε έναν και μοναδικό σκοπό. Να ανανεώσουμε το πρόγραμμα που έχουμε με το Υπουργείο για τα παιδιά που δυσκολεύονται στο σχολείο. Βρήκαμε έναν τρόπο για να υλοποιήσει η Εκκλησία το πρόγραμμα της με την Αποστολή.
Μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο βοηθούσαμε 3.500 οικογένειες, σήμερα έχουν γίνει 4.500 και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα γίνουν 6.500, με την σκέψη οι 1.500 να είναι από την Θεσσαλονίκη».
Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως τα χρήματα προέρχονται από την στήριξη του λαού και αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα, ενώ ανέφερε πως υπάρχει βοήθεια από έναν εφοπλιστή που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του και από την τράπεζα eurobank.
Ο Υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και την Εκκλησία της Ελλάδος για την πρωτοβουλία αυτή τονίζοντας πως το μήνυμα είναι η κοινωνική προσφορά.
filis-ieronimos-1
filis-ieronimos-2
filis-ieronimos-4
filis-ieronimos-5
filis-ieronimos-7
filis-ieronimos-8
filis-ieronimos-9
filis-ieronimos-10
simfono-1
simfono-2
simfono-5
simfono-4

Το ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ του Αρχιεπισκόπου στους....Σαούλ της πίστης μας


- Τι συμβαίνει στις σχέσεις με την κυβέρνηση

    Του Μάνου Χατζηγιάννη
    Έχει περάσει στην αντεπίθεση ο Αρχιεπίσκοπος και με κλιμακούμενη αντίδραση στέλνει ολοένα και περισσότερα μηνύματα στην πολιτική ηγεσία της χώρας.
    Είναι προφανές πως όταν τελειώσουν οι "φουρτούνες" της Πανορθόδοξης θα βρεθούμε μπροστά σε ένα πολύ θερμό καλοκαίρι με δύο ανοιχτά μέτωπα.
    Την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και το ζήτημα των Νέων Χωρών. Για το δεύτερο τα είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο αναφορικά με τον πόλεμο εντυπώσεων και τις περιοδείες σε Μητροπόλεις των Νέων Χωρών.
    Για την κόντρα όμως με την κυβέρνηση έχει πολύ νερό ακόμη να κυλήσει στο αυλάκι. Όσο ο κάθε κ. Φίλης έχει την έστω άτυπη άδεια του πρωθυπουργού να προκαλεί ανοιχτά, η διοικούσα Εκκλησία κατά πως φαίνεται έχει επιλέξει πλέον να απαντά δια του Αρχιεπισκόπου.
    Βέβαια στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει σύγχυση σχετικά με την σχέση του με την Εκκλησία.
    Μπορεί για παράδειγμα ο κ. Φίλης να έχει εξελιχθεί σε Σαούλ της πίστης μας αν και υποτίθεται πως εκκλησιάζεται και ψέλνει , αλλά την προηγούμενη εβδομάδα ένα άλλο κυβερνητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βίτσας υποδέχθηκε με λαμπρότητα την εικόνα της Παναγίας της Σουμελά στο υπ. Άμυνας. Άραγε τι να λέει για αυτό ο Νίκος Φίλης που είχε εξαπολύσει ομοβροντία για τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας;
    Πάντως το παιχνίδι φαίνεται πως ανοίγει πολύ και η κόντρα λαμβάνει διαστάσεις, αφού πέρα από τα Θρησκευτικά, η αντιπαράθεση απλώνεται σε μεγαλύτερη...γκάμα και η χθεσινή αναφορά του Αρχιεπισκόπου στην εκκλησιαστικη΄περιουσία μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
    Στο περιθώριο της 1ης Πανθεσσαλικής  Ιερατικής Σύναξης κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στο αρνητικό, κατά της εκκλησίας στη Δύση, κλίμα, «που διαμορφώθηκε την περίοδο του Διαφωτισμού, όταν το θρησκευτικό γεγονός πολεμήθηκε και εξωθήθηκε στο περιθώριο και ο άνθρωπος και η λογική, ο ορθός λόγος, τέθηκαν στο επίκεντρο. Έτσι προέκυψε ο καπιταλισμός, ο Μαρξισμός κ.λπ. και φθάσαμε στην εποχή μας, όπου βιώνουμε την πλήρη απαξίωση του ανθρώπινου προσώπου (καύση των νεκρών κ.λπ.) και τον κομπασμό περί του θανάτου του Θεού, μαζί με τον οποίο, όμως, σκοτώθηκε και η ανθρωπιά... Το τραγικό είναι ότι μέσα σ' αυτή την ατμόσφαιρα μορφώθηκαν και πολλοί Έλληνες, που κατέλαβαν αξιώματα, αλλά δεν έχουν ρίζες Ελληνικές και εκκλ/κή εμπειρία. Έχουν δημιουργήσει μια νέα ιδεολογική πλατφόρμα και εισηγούνται τρόπους για να γίνει η χώρα μας δήθεν «εκσυγχρονισμένη», αλλάζοντας τα δήθεν «απαρχαιωμένα και παλαιά». Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν χρώμα, αλλά συμφέρον και κινούνται προς κάθε κατεύθυνση κι εκείνοι που αναλαμβάνουν την τύχη του τόπου είναι ετερόφωτοι, φωτίζονται απ' αυτούς, για τους οποίους η Εκκλησία και ο Κλήρος δεν είμαστε αρεστοί, δε μας θέλουν. Οι καρποί τους δηλητηριάζουν συνέχεια τον τόπο και βλέπουμε πού καταντήσαμε...».
    Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στην πολυθρύλητη εκκλ/κή περιουσία, τονίζοντας εμφαντικά ότι «είναι δική μας, δεν ανήκει στο Κράτος, δεν πωλείται, δεν υποθηκεύεται. Η ίδια η Εκκλησία θα την διαχειριστεί...». Μίλησε για όσα προγραμματίζεται να υλοποιηθούν στο μέλλον, όπως η απώλεια του Δημοσίου χαρακτήρα της Εκκλησίας μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως η διακοπή της μισθοδοσίας του Κλήρου, ενώ αναφέρθηκε στο σύνολο της περιουσίας που διέθεσε η Εκκλησία στο Κράτος από την παλιγγενεσία και μετά. «Υπάρχουν πολλοί σ' αυτόν τον τόπο που κινούνται επιπόλαια», επεσήμανε ο κ. Ιερώνυμος, «αλλά εμείς θα τολμήσουμε και είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε»
    Από την προπέρσινη Ιεραρχία του Οκτωβρίου του 2014 και με άλλη κυβέρνηση ο κ. Ιερώνυμος είχε δηλώσει έτοιμος για τα σενάρια περί διαχωρισμού και τώρα φαίνεται πως τα πιόνια για την ύστατη παρτίδα στήθηκαν!
    Μπορεί η σχέση του κ. Ιερώνυμου με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να είναι αγαστές και να υπάρχει προσωπική επαφή αλλά προφανέστατα για να χρυσωθεί το χάπι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι διάφοροι Φίληδες παίζουν το δικό τους βιολί.
    Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε και στο μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού, θέμα στο οποίο η κυβέρνηση υμνεί τη στάση της Εκκλησίας και επιδιώκει την απρόσκοπτη συνεργασία της επειδή απλούστατα η Εκκλησία με τις δομές της έχει υποκαταστήσει την πρόνοια που θα έπρεπε το επίσημο κράτος να λάβει για τους ανθρώπους αυτούς.
    Ομως το χθεσινό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου ήταν έμμεσο πλην σαφές: Δεν είναι δυνατόν να συνεργάζονται όπου βολεύει την κυβέρνηση όπως πχ το προσφυγικό και μετά να δέχεται πόλεμο σε όλα τα άλλα.
    Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας χθες για το προσφυγικό επισήμανε ότι «οι άνθρωποι αυτοί δεν ήρθαν μόνοι τους εδώ. Είναι προγραμματισμένα όσα γίνονται... Ο ταλαίπωρος πρόσφυγας δεν άφησε τα πάντα πίσω του για να πνιγεί στο Αιγαίο. Τον βομβαρδίσαμε εμείς οι «πολιτισμένοι» Ευρωπαίοι και έρχονται και βρίσκουν τις πόρτες κλειστές. Πρέπει να ξακαθαρίσουμε στους ανθρώπους αυτούς: σας αγαπάμε, θα σας βοηθήσουμε, αλλά δεν είναι εδώ η πατρίδα σας. Αυτή πρέπει να είναι η φροντίδα μας. Πρέπει να γίνουν ενέργειες απ' όλους για να τους αναλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε και ο πόλεμος να σταματήσει και οι άνθρωποι να τακτοποιηθούν...».
    Αλλά το καρφί ο Αρχιεπίσκοπος το κρατούσε για το τέλος όταν παρατήρησε, καταχειροκροτούμενος, ότι «βρισκόμαστε σε μια εποχή που δε χρειαζόμαστε απλώς διακριτούς ρόλους, αλλά καθαρούς διακριτούς ρόλους... πρέπει να αποκαλύψουμε το διαβρωτικό έργο αυτής της ιδεολογικής πλατφόρμας και να θέσουμε όλους προ των ευθυνών τους. Η Εκκλησία μας υπάρχει και θα υπάρχει για να υπηρετεί τον άνθρωπο. Αυτός είναι ο ρόλος μας, η μοίρα και η πορεία μας. Αυτή διαλέξαμε και αυτή πρέπει να υπηρετήσουμε. Δεν ξέρουμε αν αύριο θα έχουμε περισσότερες δυσκολίες, ξέρουμε όμως, ότι η Εκκλησία πάντοτε νικά, όπως θα πράξει και τώρα!»
    Με λίγα λόγια η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου σε όσους ορέγονται διαχωρισμό ήταν ένα κατά συνθήκη ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ !
vimaorthodoxias.gr

Διαβάστε επίσης: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ: Κατάργηση προσευχής, παρελάσεων και εκκλησιασμού προτείνει η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου