Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ 2016: Σύνοψη ειδήσεων πρώτης ημέρας

d6a1d5588e81b867b19fe69cf4a4b4c7_L.jpg
                                                                        

«Εξαιτίας εσωτερικών ζητημάτων απουσιάζουν οι τέσσερις Εκκλησίες»

     
  Πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο η πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων για την Πανορθόδοξη Σύνοδο και ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ που απάντησε στις ερωτήσεις, τόνισε πως οι λόγοι για τους οποίους οι τέσσερις Εκκλησίες απουσιάζουν έχει να κάνει με εσωτερικά ζητήματα.                

        Όπως είπε μέλος της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αντιπρόσωπος του Πατριαρχείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών: «Η Σύνοδος επισκιάζεται από την απουσία των Εκκλησιών. Τους εστάλη και σήμερα πρόσκληση να δώσουν το παρών. Δεν απουσιάζουν λόγω της θεματολογίας αλλά λόγω εσωτερικών ζητημάτων».
        Προσέθεσε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος αναβολής της Συνόδου και μάλιστα τόνισε ότι υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα σε Εκκλησίες που κάνουν αναγκαία τη Σύνοδο.
        Όταν ρωτήθηκε από Αυστριακό δημοσιογράφο για ποια είναι τα εσωτερικά προβλήματα, ο εκπρόσωπος είπε πως οι Προκαθήμενοι που είναι παρόντες δεν έχουν καταλάβει τους λόγους και πως η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο από τις Εκκλησίες που τελικά δε δίνουν το παρών.
        «Δύο από αυτές (σ.σ. Μόσχα και Αντιόχεια) απάντησαν και αυτές οι επιστολές διαβάστηκαν στη σημερινή συνεδρία, οι άλλες δύο δεν απάντησαν», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ.
        Επειτα από ερώτηση, τονίστηκε και αυτό που έγραψε το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ πως στη ατζέντα δεν υπάρχει το θέμα της ουκρανικής Εκκλησίας.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η ευθύνη για την πραγματοποίηση της Συνόδου αφορά όλους μας

33ecb114931004774ea1fc1598c1d260_L.jpg
        «Η παρούσα Σύνοδος αγωνίζεται να τονίσει την ανάγκη της ενότητας σε έναν κόσμο διασπασμένο και κατακερματισμένο» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την έναρξη των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
        Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στην ιερά μονή Παναγίας Γωνιάς και αμέσως μετά οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών μετέβησαν στην Ορθόδοξη Ακαδημία, όπου ξεκίνησαν επίσημα οι εργασίες.
        Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην προσφώνησή του προς τους Προκαθήμενους έκανε λόγο για ανάγκη ενότητας και στη συνέχεια μηνύματα απηύθυναν οι Προκαθήμενοι που συμμετέχουν στην Σύνοδο.
        Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μεταξύ άλλων τόνισε πως «καλούμεθα σε μία Σύνοδο, την Αγία και Μεγάλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία προετοιμάζεται τα τελευταία εξήντα χρόνια. Απευθύνεται στον κόσμο, τον άνθρωπο της τρίτης χιλιετίας, όχι ως μία επανάληψη κάποιας έκφρασης μουσειακού παρελθόντος αλλά ως φανέρωση. Καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε ότι εκφράζει το πνεύμα της μιας Αγίας και Αποστολικής Εκκλησίας, αλλά και να κηρύξουμε ιεραποστολικά την διακονία μας σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες κάθε τοπικής Εκκλησίας και σεβόμενοι την εκκλησιαστική διαφορετικότητα δεν απομονώμεθα».
        Ανέφερε, επίσης, ότι «η παρούσα Σύνοδος αγωνίζεται να τονίσει την ανάγκη της ενότητας σε έναν κόσμο διασπασμένο και κατακερματισμένο. Ανταποκρίνεται φιλάνθρωπα στα αιτήματα ώστε να δώσει ελπίδα για ένα καλύτερο ουσιαστικότερο και δυναμικότερο μέλλον και να τους θυμίζει ότι τίποτε δεν έχει χαθεί αλλά χρειάζεται περισσότερος αγώνας και θυσίες. Προσβλέπει προς το καλό για την ίδια την ανθρώπινη ζωή, γιατί γνωρίζει ότι το καλύτερο είναι η καταστροφή του καλού».
        Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι «η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος θυσιάζει τις ιδιοτέλειες, τις σκοπιμότητες και τις προσωπικές μας επιδιώξεις προκειμένου να επιτύχει την έκφραση της ενότητας μας και για αυτό παραμερίζει κάθε εμπόδιο και πρόσκομμα το οποίο είναι ικανό να οδηγήσει σε μία Συνοδικότητα κοινοβουλευτικου χαρακτήρα. Γνωρίζει ότι η Συνοδικότητα αποτελεί τον μόνο τρόπο έκφρασης της καθολικότητας της Εκκλησίας. Η ευθύνη για την πραγματοποίηση της παρούσας Συνόδου αφορά όλους μας. Η μη επίτευξή της ή η αναβολή της αγγίζει εκείνους οι οποίοι εξαιτίας της στάσης και της θέσεώς τους ενήργησαν αρνητικά. Στην δική τους ευθύνη εναπόκειται η άμεση ανταπόκρισή τους και η συμμετοχή τους έστω και την ενδεκάτη κυρίως με την συνυπογραφή των τελικών μας αποφάσεων. Η έκφραση διαφορετικών απόψεων και θέσεων είναι και θεμιτή και αποδεκτή στα πλαίσια της Συνοδικότητας».

Πολωνίας Σάββας: ''Ο Θεός μας κάλεσε σήμερα στην Κρήτη''

polonias_savvas.jpg
"Ο Θεός μας κάλεσε σήμερα στην Κρήτη για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε την Αγία Σύνοδο, επικαλλούμενοι φυσικά το Πανάγιο Πνεύμα, γι΄αυτό και η Εκκλησία της Πολωνίας βρίσκεται παρούσα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Πολωνίας κ. Σάββας, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος Πολωνίας αναφέρθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη, λέγοντας ότι εργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια πυρετωδώς ώστε να έρθει εις πέρας η σύγκληση της Αγίας Συνόδου.
"Οφείλουμε να εργαστούμε υπό το πνεύμα το άγιο και όχι υπό το πνεύμα το άνθρωπινο, αυτό άλλωστε είναι και το μεγαλείο της Συνόδου της Ορθοδοξίας, πως είμαστε μια αδιαίτερη Εκκλησία" πρόσθεσε ο κ. Σάββας.
Επίσης τόνισε ότι "η αποδοχή των αποφάσεων της Μεγάλης Συνόδου δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σε απογοητεύσεις, αντιθέτως θα πρέπει η Σύνοδος να δουλέψει για όλους παραδειγματικά."
"Οι εργασίες μας εδώ δεν βασίζονται απλά και μόνο στο δόγμα της Εκκλησίας, γι΄αυτό θα πρέπει να ενθυμούμαστε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει να διαδώσουμε τον λόγο της αγάπης" υπογράμμισε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας.
Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος Σάββας ανέφερε πως, είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που άκουσε από όλους τους Προκαθήμενους να ομιλούν για την έννοια της Καθολικότητας και Συνοδικότητας της Εκκλησίας, θεωρώντας ότι αυτό εκφράζει την οικουμενικότητα των σκέψεων όλων.

Ρουμανίας Δανιήλ: ''Πρέπει να εκφράζουμε την ενότητα της Ορθοδοξίας''

roumanias_kriti.jpg
"Οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες εκφράζουν φυσικές τις δικές τους Αποστολικές ελευθερίες, και φυσικά σε ότι έχει να κάνει με ζητήματα Συνοδικότητας και της Συνοδικής φύσης των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Θα πρέπει όλοι πάντοτε να εκφράζουν την ενότητα της Ορθοδόξιας" ανέφερε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ, κατά την έναρξη των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
Σε άλλο σημείο ο κ. Δανιήλ ανέφερε ότι "η Σύνοδος πρόκειται περί δράσεων και λειτουργίων της Εκκλησίας, έτσι ώστε να μπορεί να επιλύει σύγχρονα προβλήματα."
"Στόχος της Εκκλησίας είναι η προσπάθεια να φτάσουμε στην αιωνιότητα μέσω της αγάπης, διότι νέα δόγματα αναφύονται, νέοι κανόνες, και θα πρέπει λοιπόν να είμαστε οικουμενικοί, έτσι ώστε και ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός να εκφράζετε μέσω της σύγχρονης πραγματικότητος" συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Ρουμανίας.
Κλείνοντας ο Πατριάρχης κ. Δανιήλ ανέφερε: "Καλούμαστε όλοι να εκφράσουμε την πίστη μας, και να ομολογήσουμε την αλήθεια του Ευαγγελίου."

Πατριάρχης Σερβίας: ''Χαιρετίζω την ευλογημένη ταύτη Σύναξη'

serbias_kriti.jpg
"Χαιρετίζω αυτή την ευλογήμενη Σύναξη εκ μέρους του Κλήρου και του λαού της Σερβίας, κατά την οποία εκπληρούνται οι προσδοκίες πολλών δεκαετιών όπως συνέλθει επί το αυτώ εν Συνόδω η Αγία Εκκλησία" ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος.
Σε άλλο σημείο ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας, μετέφερε τις ευχές και προσευχές τις πόλεως Νις στην οποία γεννήθηκε ο Άγιος Μέγας Κωνσταντίνος, ο οποίος εχρημάτισε πρόεδρος της 1ης Οικουμενικής Συνόδου.
"Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας χαίρει επί της Συνόδου ταύτης, στην οποία εκφράζετε και εκδηλώνεται η Ενότητα της Ορθοδοξίας" υπογράμμισε ο Πατριάρχης Ειρηναίος.
Επίσης ο Πατριάρχης Σερβίας υπογράμμισε πως οι οφθαλμοί τόσο των Σέρβων όσο και ολόκληρου του κόσμου είναι στραμμένοι στην Αγία Σύνοδο.
"Επιθυμία και ευχή ήταν να βρίσκονται στη Κρήτη όλες οι Εκκλησίες, αλλά πολλές από αυτές έχουν συγκεκριμένους λόγους που απουσιάζουν, που πιστεύω δεν θα είναι τελικά τόσο δυσχερείς και ο ήλιος της δικαιοσύνης θα λάμψει" πρόσθεσε κλείνοντας ο Πατριάρχης Σερβίας.