Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016

Είναι αδήριτη η επιθυμία του Πάπα για διάλογο με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία

Ο διορισμός του νέου Πρέσβη, Νούντσιο,  του Βατικανού στην Μόσχα έχει ως αποστολή την "προσέγγιση" πάση θυσία της ρωσικής εκκλησίας.

«Ο 63χρονος Ιταλός  Αρχιεπίσκοπος Celestino Migliore , που έδωσε τα διαπιστευτήρια του το Σάββατο, καταδεικνύει την τεράστια επιθυμία  του Πάπα Φραγκίσκου να συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο  διάσημος εμπειρογνώμονας σχετικά με το Βατικανό, και επικεφαλής ερευνητής του Ινστιτούτου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Καθηγητής Anatoli  Krasikov
«Είναι γνωστό ότι ο Πάπας εμπιστεύεται πραγματικά τον Αρχιεπίσκοπο Migliore, έτσι ώστε ο διορισμός του στη Μόσχα να δύναται  να αποδοθεί στην ισχυρή προσπάθεια ενισχύσεως και στην  περαιτέρω ανάπτυξη των Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών σχέσεων, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση του Πάπα και Πατριάρχη στην Αβάνα»,  δήλωσε ο Krasikov.
Υπενθύμισε δε ότι ο τέως  αντιπρόσωπος του πάπα , Αρχιεπίσκοπος Ιβάν Γιούρκοβιτς,  ήταν Σλάβος, έτσι κατανοούσε  καλύτερα τα ρωσικά προβλήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι η εξαετής εμπειρία του Αρχιεπισκόπου Migliore στην Πολωνία δείχνει την εμβάθυνση του  στο σλαβικό κόσμο. «Ξέρει  τα προβλήματα που υπήρχαν  στο παρελθόν, καθώς αυτά που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Krasikov.
Ο εμπειρογνώμονας τόνισε τη «δύσκολη ιστορία των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας,  της Ουκρανίας και της Πολωνίας» και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διορισμός ενός έμπειρου διπλωμάτη από το Βατικανό θα συμβάλει στην «σωστά βήματα στο μέλλον» στις σχέσεις μεταξύ των χωρών αυτών.
Ο Celestino Migliore γεννήθηκε 1 Ιουλίου  1952 στην ιταλική πόλη Cuneo. Έγινε ιερέας το 1977, στη συνέχεια, έλαβε το διδακτορικό στο κανονικό δίκαιο στο Επισκοπικό πανεπιστήμιο του  Λατερανού, ενώ  το 1980 εισήλθε στη διπλωματική υπηρεσία του Βατικανού.
Ο ίδιος  υπηρέτησε στην πρεσβεία του Βατικανού στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πολωνία, την Αίγυπτο και την Αγκόλα. Το 1992 έγινε επίσημος παρατηρητής του Συμβουλίου του Βατικανού στο Στρασβούργο, και τρία χρόνια αργότερα τέθηκε επικεφαλής του τμήματος Γραμματείας της Επικρατείας για τις σχέσεις με τα ξένα κράτη.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Migliore είναι γνωστός  ως  πολύ έμπειρος  διπλωμάτης του Βατικανού, ενώ ηγήθηκε των δύσκολων  διαπραγματεύσεων με τους ηγέτες της Κίνας, του Βιετνάμ και της Βόρειας Κορέας, χώρες που δεν έχουν επίσημες σχέσεις με το Βατικανό.
Ο νέος πρέσβης του Βατικανού στη Μόσχα, μιλά ιταλικά, γαλλικά, αγγλικά και πολωνικά. Το Βατικανό αποστέλει το «βαρύ πυροβολικό» της διπλωματίας για να προσεγγίσει τον Πατριάρχη πασών των Ρωσιών . Γιατί; Τι  αναμένουμε ;