Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

Η έκπληξη στη Μεγάλη Σύνοδο ήρθε από την ... Ουκρανία!

Ο Ουκρανικής καταγωγής Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ επελέγη για την θέση του εκπροσώπου Τύπου της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Η τοποθέτησή του αποτέλεσε έκπληξη αφού επί μήνες την εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης είχε αναλάβει ο Αρχιδιάκονος κ. Ιωάννης Χρυσαυγής ο οποίος κρατά τη θέση του αλλά εκπροσωπεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Μόντρεαλ του Καναδά ο κατά κόσμον Ιγκορ Βλάντιμιρ Γκέτσα αποτελεί έναν κληρικό που προέρχεται από τους ουκρανούς της διασποράς. Το 2013 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και τα μέλη της Συνόδου της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης τον τοποθέτησαν έξαρχο των κοινοτήτων Ρώσων της Διασποράς στη Δυτική Ευρώπη και στα τέλη του 2015 μετατέθηκε στη θέση του εκπροσώπου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο στην Γενεύη.
Ο 42χρονος κληρικός είναι γνώστης πέντε γλωσσών Ρωσικών, Ουκρανικών, αγγλικών, γαλλικών και ελληνικών όταν ρωτήθηκε εάν θα συζητηθεί η αυτοκεφαλία της εκκλησίας της Ουκρανίας δήλωσε ότι το θέμα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των 25 αρχιερέων που εκπροσωπούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο είναι και ο Επίσκοπος Νύσσης κ. Γρηγόριος εκ μέρος των Καρπαθορώσων  των ΗΠΑ. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για απογόνους μεταναστών, Ουκρανών και Ρώσων του 19ου αιώνα, πολλοί εκ των οποίων ήταν ουνίτες αλλά τελικά το 1938  μετά από πολλές προσπάθειες εντάχθηκαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.