Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016

Γιατί;

exomologisi_mesa.jpg
του Απόστολου Σαραντίδη
        Σύμφωνα με τον γνωστό εγκληματολόγο Γιάννη Πανούση, δεν υπάρχει στα εγκληματολογικά χρονικά της χώρας παρόμοιο έγκλημα με αυτό που συνέβη στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Δεκατετράχρονος σκοτώνει εν ψυχρώ με κουζινομάχαιρο το οποίο πήγε και πήρε από το σπίτι του συνομήλικό του και μάλιστα φίλο του σφάζοντάς τον «δι’ ασήμαντον αφορμήν». Στο πένθος βυθίζονται καί οι δύο οικογένειες, θύτη και θύματος οι οποίες σύμφωνα με το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ ζούσαν αρμονικά στο χωριό και δεν είχαν μεταξύ τους κανένα πρόβλημα.

        Δέκα χρόνια ενωρίτερα. Εγκύκλιος 76992/Γ2/27-7-2006 του πάλαι ποτέ Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρει:
«Με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας από διευθυντές σχολείων, από γονείς μαθητών και από εκκλησιαστικές αρχές σχετικά με το μυστήριο της εξομολόγησης στα σχολεία, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:
Η τέλεση του μυστηρίου της εξομολόγησης, ενός από τα επτά μυστήρια της Εκκλησίας, προϋποθέτει διακριτικότητα, ήρεμο περιβάλλον και κατάλληλη ψυχική προετοιμασία. Επιπλέον, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του μυστηρίου, το οποίο σημειωτέον δεν αποτελεί μέρος της γνωστικής διαδικασίας ούτε ξεχωριστή δραστηριότητα που υπάγεται στο μάθημα των θρησκευτικών, η τέλεσή του απαιτεί την εκούσια και συνειδητή προσέλευση του μαθητή, καθώς και την επιλογή κατάλληλου ιερέα, ο οποίος να ανταποκρίνεται στις υποκειμενικές πνευματικές του ανάγκες.
Για τους παραπάνω παιδαγωγικούς αλλά και θεολογικούς λόγους, κι επειδή στα σχολεία δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος ώστε να εξασφαλίζεται γαλήνη και εχεμύθεια κατά την τέλεση του μυστηρίου, η εξομολόγηση δεν μπορεί να τελείται μέσα στις σχολικές μονάδες.
 Επισημαίνεται ότι ο Διευθυντής του Σχολείου, εφόσον λάβει γνώση από τον ενοριακό εφημέριο ότι τελείται το μυστήριο της εξομολόγησης ειδικά για τους μαθητές στους ναούς της περιοχής, το ανακοινώνει στο σχολείο».
Γιατί κυρία υπουργέ, εκδώσατε την παραπάνω εγκύκλιο τότε; Γιατί οι πνευματικοί ιερείς να μην εξομολογούν μέσα στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας; Γιατί στερήσατε από τα δεκατετράχρονα και δεκαπεντάχρονα να έχουν και λόγω Παιδείας στον φυσικό τους χώρο την αναγεννησιακή εμπειρία της μετανοίας; Γιατί ενώ στην εγκύκλιο δέχεστε τον μυστηριακό χαρακτήρα της εξομολόγησης και την ιδιαίτερη σημασία του, αμέσως μετά αλλάζετε θέμα θεωρώντας εσφαλμένα ότι δεν είναι εκούσια η προσέλευση των μαθητών και ακατάλληλος ο ιερέας; Γιατί ύστερα επικαλείσθε παιδαγωγικούς και θεολογικούς λόγους που δεν υπάρχουν; Γιατί προεξοφλείτε ότι δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος στα σχολεία; Αν υπήρχε – που υπάρχει - θα το επιτρέπατε; Γιατί λέτε ότι δεν υπάρχει γαλήνη στις σχολικές μονάδες; Γιατί ισχυρίζεστε ότι ο πνευματικός δεν θα είναι εχέμυθος; Γιατί παραβιάσατε το άρθρο 16 παρ. 1 του Συντάγματος; Γιατί στερήσατε από τα δύο δεκατετράχρονα που το ένα έχασε τον κόσμο του και το άλλο θα ζει δυστυχισμένο στον κόσμο του, από πριν, τουλάχιστον την επικοινωνία με πνευματικό της πίστης μας; Γιατί επιτρέψατε στον Διάβολο να πανηγυρίζει δίδοντάς του έτοιμο άλλοθι για το έγκλημα που πραγματοποιήθηκε τη θερινή αυτή βραδιά;
Για να είμαστε δίκαιοι, αφού το Ρωμαϊκό μας παρελθόν άρα και το αντίστοιχο δίκαιο προβλέπει, ο νυν υπουργός δεν την έβγαλε αυτή την εγκύκλιο. Για άλλα τον κρίνουμε και μπορεί και να επικρίνουμε. Το αν συμφωνεί ή όχι δεν ενδιαφέρει νομικά. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Την απόφαση αυτή δεν την υπέγραψε άρα δεν τη χρεώνεται. Τη χρεώνεστε ολόκληρη εσείς. Οι κυβερνήσεις που εναλλάσσονται για μια δεκαετία τη διατήρησαν και τη διατηρούν διότι τη θέλουν. Η ίδια πολιτική απαράλλαχτη από τότε. Μόνο τα πολιτικά ονόματα αλλάζουν σαν προσωπεία. Οι χαροκαμένοι γονείς δεν φορούσαν στην κηδεία προσωπεία. Απλά διότι οι μάσκες έπεσαν.