Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσβάλλει τους Πατέρες της Δ' Οικουμενικής Συνόδου που καταδίκασαν τον Μονοφυσιτισμό

 

Από το συναξάρι της Αγίας Ευφημίας:
        «11η Ιουλίου: Κατά την ημέρα αυτή, γίνεται ανάμνηση του θαύματος που έγινε από την αγία Ευφημία, όταν, κατά την εποχή του [Βασιλέως] Μαρκιανού, συντάχθηκαν δύο τόμοι που περιείχαν τον όρο της Συνόδου, που έγινε στη Χαλκηδόνα [πρόκειται για την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο, το 451 μ.Χ.] και ήταν ένας [τόμος] των Ορθοδόξων και ένας των Μονοφυσιτών.

Για να πάψει λοιπόν η έριδα μεταξύ των δύο πλευρών, αποφασίστηκε να τεθούν και οι δύο τόμοι μέσα στη λάρνακα της αγίας Ευφημίας, για να φανεί ποιόν από τους δύο θα δεχτεί η Αγία. Μετά την αποσφράγιση της λάρνακας, βρέθηκε ο μεν των αιρετικών τόμος στα πόδια της Αγίας πεταμένος, ο δε των ορθοδόξων στο στήθος της».
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: 
[Απευθυνόμενος σε “ιεράρχες” της Αρμενικής, Αιθιοπικής και Συριακής Κοινότητας, στις 26-10-2009, στη Νέα Υόρκη].
        «Ο θεολογικός διάλογος μεταξύ των δύο Χριστιανικών Οικογενειών μας ―που είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι Αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες [=οι Μονοφυσίτες]― έβαλε και επισήμως ένα τέλος στις παρεξηγήσεις του παρελθόντος. Δεν είναι η θεολογία που μας χωρίζει. Μάλλον, είμαστε ενωμένοι στη δέσμευσή μας να θέσουμε τα ποιμαντικά, λειτουργικά, εκκλησιαστικά ζητήματα στα οποία θα οικοδομήσουμε την ενότητά μας όλο και περισσότερο».