Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016

Πατρ. Ιεροσολύμων: Καμία σημασία οι απουσίες για την Πανορθόδοξη

1-35-744x515.jpg
                                                                
Με μεγάλη επισημότητα και θέρμη υποδέχτηκαν χτες η Ρόδος και το ποίμνιο, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’ ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά το νησί.

Ο Μακαριότατος, μετέβη το μεσημέρι σε ναούς της Ρόδου και στην Ιερά Μητρόπολη και κατόπιν, στο Δημαρχείο Ρόδου, όπου τον υποδέχτηκαν ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.
Ο Πατριάρχης άναψε κερί και προσκύνησε στο παρεκκλήσι του Αγίου Φανουρίου (που βρίσκεται μέσα στο κτήριο του Δημαρχείου) και ξεναγήθηκε στους χώρους. Τον Μακαριότατο συνόδευαν η καθηγήτρια του ΕΜΠ κα Τόνια Μοροπούλου και ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης, κ. Αρίσταρχος.
Ακολούθησε συνάντηση στο γραφείο του δημάρχου, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα: «Για εμάς είχε ιδιαίτερη σημασία η επίσκεψή μας εις την Ρόδον», είπε ο κ. Θεόφιλος.
Την ιδιαίτερη χαρά του εξέφρασε ο δήμαρχος κ. Χατζηδιάκος, λέγοντας: «Αποτελεί ξεχωριστή χαρά για όλους τους Ροδίτες η επίσκεψή σας, γιατί είναι η πρώτη φορά που μας κάνετε αυτή την τιμή. Εμείς, αν και υπαγόμαστε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως έχουμε την ανάγκη της δικής σας ευλογίας. Εμείς οι νησιώτες και ειδικά οι Δωδεκανήσιοι, περισσότερο από οποιανδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας, αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες και γενικά το τι συμβαίνει σε αυτή την ταραγμένη περιοχή, όπου προσφέρετε έργο. Αποτελεί πάντα τιμή για εμάς, η όποια επαφή με τα Ιεροσόλυμα».
Όπως τόνισε, είναι αναγκαίο να περάσει το μήνυμα ενότητας σε όλο τον Ελληνισμό μέσω της Ρόδου, που έχοντας μια μεγάλη πολυπολιτισμική παράδοση, συνεχίζει να στηρίζει κάθε προσπάθεια. «Είμαστε δίπλα σας και δεσμευόμαστε ότι πριν ολοκληρωθούν τα έργα στον Πανάγιο Τάφο, μια αποστολή από την Ρόδο θα μεταβεί εκεί για να βρισκόμαστε κοντά σας».
Ο Μακαριότατος ευχαρίστησε τον κ. Χατζηδιάκο, και δήλωσε: «Με την βοήθεια της Παναγίας, ευρισκόμεθα στην Ρόδο και από την σύντομη επίσκεψή μας, ήδη έχουμε αποκομίσει μια μεγάλη εμπειρία. Αυτό που μας συγκίνησε ιδιαιτέρως είναι το απτό τεκμήριο που πιστοποιεί την σχέση την φυσική, την εθνική και την πνευματική μεταξύ των Ροδίων και του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων. Κι εμείς από την Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ, σας μεταφέρουμε την ευλογία και τώρα πλέον με την ανάληψη του έργου της στερεώσεως και αναστηλώσεως του ιερού κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου. Ο Πανάγιος Τάφος είναι ένας τόπος ιερός και από τις αρχές του 4ου αιώνα τελείται νυχθημερόν και αδιακοπα η θεία λειτουργία. Κι εσείς έχετε αποκτήσει πλέον προνόμια και δικαιώματα λόγω της παρουσίας της κας Μοροπούλου η οποία εκτελεί το έργο».
Ειδικά για τον Πανάγιο Τάφο, ο Μακαριότατος είπε τα εξής:
«Ο Πανάγιος Τάφος είναι η ζώσα ελπίδα της Αναστάσεως. Εμείς ως Ορθόδοξοι έχουμε το θεμέλιο της Πίστεώς μας, την Ανάσταση, που είναι το Α και το Ω. Η σημασία της Γεννήσεως και Ενσαρκώσεως του Χριστού, γίνεται κατανοητή διά της Αναστάσεως –όπως λέει και ο Απόστολος Παύλος. Γι αυτό και η Εκκλησία μας, χαρακτηρίζεται Εκκλησία της Αναστάσεως. Και εφόσον ο Πανάγιος Τάφος παραμένει ζωντανός, δεν πρέπει εμείς να χάνουμε την ελπίδα μας. Παραμένει το Σύμβολο το ορατό, το απτό, το οποίο αναγγέλλει στα πέρατα του κόσμου την Ελπίδα της Αναστάσεως».
Ο δήμαρχος Ρόδου, έκανε αναφορά στα ‘Βήματα του Αποστόλου Παύλου’ που πέρασε από το νησί (στην Λίνδο) και άφησε αγία παρακαταθήκη και ζήτησε από τον Μακαριότατο να ανανεώσουν το ‘ραντεβού’ για τον επόμενο Μάρτιο πριν γίνουν τα εγκαίνια στον Πανάγιο Τάφο.
Η κα Μοροπούλου ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την υποδοχή, εκφράζοντας την ιδιαίτερη τιμή της, για το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων της ανέθεσε την ευθύνη του έργου για την αποκατάσταση του ιερού κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου: «Αυτό είναι ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα και ειδικά για την Ρόδο. Αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για την ανάδειξη των αξιών της Αναστάσεως, της Ελευθερίας και της Ζωής για τα οποία εμείς αγωνιζόμαστε».
«Είχαμε πολλές προσκυνηματικές επισκέψεις από Ρόδιους εις τον Πανάγιο Τάφο. Ελπίζω ότι η σημερινή επίσκεψη, μας έφερε πιο κοντά. Πρέπει να σας ομολογήσουμε ότι σήμερα, ένεκα των διεθνών και γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, ο κόσμος έχει αντιληφθεί τι σημαίνει παγκοσμιοποίηση, έχει αντιληφθεί τι σημαίνει νέα τάξη πραγμάτων και ξέρει ότι δεν μπορεί πλέον να ελπίζει από τους πολικούς όλου του κόσμου… Ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι το καταφύγιό του είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και οι πηγές της Χριστιανικής μας Πίστεως. Η Ιερουσαλήμ θεωρείται η πνευματική πρωτεύουσα όλου του κόσμου και αναγνωρίζεται ως Αγία και Ιερά για όλες τις θρησκείες και για όλο τον κόσμο. Όποιος έρχεται ως επισκέπτης, φεύγει ως προσκυνητής…», τόνισε ο κ. Θεόφιλος.
Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν δώρα, με τις ευχές να υπάρξει ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή.
Το πρόγραμμα της τριήμερης διαμονής στην Ρόδο του Πατριάρχη Θεόφιλου Γ΄, περιλαμβάνει προσκυνηματικές επισκέψεις σε εκκλησίες της Ρόδου, της Σύμης και του Πανορμίτη, καθώς επίσης και επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσαιωνικής Πόλης και της Λίνδου.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ
Σε ερώτηση συντάκτη της «δ» σχετικά με τα αποτελέσματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, δήλωσε:
«Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος είχε ιδιαίτερη σημασία για την Ορθοδοξία γενικότερα και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Νομίζω ότι ετονίσθη με τον πλέον δυνατό τρόπο η ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας – κι αυτό ήταν το πλέον σημαντικό γιατί αυτό το γεγονός έλαβε χώρα κατόπιν πολλών αιώνων και επιπλέον με το γεγονός αυτό επισφραγίσθηκαν οι προσπάθειες που είχαν καταβληθεί από τις συσκέψεις της πανορθοδόξου που είχαν λάβει χώρα εδώ εις την Ρόδο. Νομίζω πλέον ότι άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για την ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας αλλά και για την αποστολή της, σήμερα εις τον σημερινό κόσμο ο οποίος ταλανίζεται από την σύγχυση, από την ακαταστασία και την ανομία που πλέον υπάρχει. Η φωνή της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι πλέον αναγκαία διότι δεν προσφέρει απλώς μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδος αλλά είναι η μοναδική εκκλησία η οποία πραγματικά δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο μέσα στην παγκοσμιοποίηση».
Σε ερώτηση εάν οι απουσίες των Εκκλησιών που σημειώθηκαν στην Σύνοδο επηρέασαν τις αποφάσεις, ο Μακαριότατος Ιεροσολύμων απάντησε: «Αυτό δεν είχε καμία σημασία…».