Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016

Ουκρανικές πιέσεις στο Φανάρι για αυτοκεφαλία

b15ea834b0af209f1b137e320d8e5fd2_L.jpg
                                                                        
        ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ ΠΡΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ: ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ
        Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πιότρ Ποροσένκο αναμένει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να βοηθήσει στη δημιουργία μιας ενιαίας Τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

        "Γνωρίζουμε πως είχει κάνει πολλές προσπάθειες για να οργανώσει την Πανορθόδοξη, και είμαι πολύ ευτυχής που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και υιοθέτησε σημαντικές αποφάσεις και έγγραφα," είπε ο Poroshenko είπε σε μια τελετή για την ημέρα εκχριστιανισμού των Ρως του Κιέβου την Πέμπτη.
        "Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσεύχεται για την Ουκρανία και σκέφτεται πώς να τη βοηθήσει", είπε ακόμη και συμπλήρωσε:
        «Αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει τους Ορθόδοξους Ουκρανούς να ενωθούν και να εγκατασταθεί κανονικά το καθεστώς της Ουκρανικής Εκκλησίας στη δομή της παγκόσμιας Ορθοδοξίας».
        Υπενθυμίζετια πως πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος του Οικ. Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως παρέπεμψε την πρόταση Ουκρανών βουλευτών για αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας σε μια επιτροπή προς εξέταση.
        "Είναι σαφές ότι δεν θα παρατηρήσουμε ψύχραιμα παρέμβαση άλλου κράτους, στις υποθέσεις μας και τις προσπάθειές του να χρησιμοποιήσει τα αισθήματα κάποιων Ουκρανών Ορθοδόξων πιστών προς το συμφέρον του. Και αυτό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Verkhovnaya Rada απευθύνθηκε εύλογα στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, σχετικά με την έκδοση ενός τόμου αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία", είπε.