Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016

"Ρουκέτα" κατά την ενότητος από τον Τελμησσού Ιώβ: ''Η Ουκρανία είναι κανονικό έδαφος της Κωνταντινούπολης''

telmissou.jpeg
Σχόλιο Ιστολογίου Κατάνυξις: Και η πίτα αφάγωτη και ο σκύλος χορτάτος! Το Φανάρι ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί στην Ουκρανία. Οι ειδήσεις που παρακολουθούμε, ακυρώνουν η μία την άλλη. Ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιωβ, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τους εορτασμούς του βαπτίσματος των Ρως, ενώ συμμετείχε στις εκδηλώσεις της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης εκκλησίας, από την άλλη παραχώρησε συνέντευξη τύπου όπου υποστήριξε πως: "..Η Κωνσταντινούπολη ανέκαθεν πίστευε ότι η Ουκρανία είναι κανονικό έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου..". Δεν παρέλειψε να εξυμνήσει τη σύνοδο του Κολυμπαρίου και να επισημάνει προκλητικά πως: "Είναι κρίμα που απουσιάζαν τέσσερεις εκκλησίες.. και τώρα θα έχουν την ευθύνη, γιατί η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε..". Αποκαλύπτεται έτσι πως το μήνυμα ενότητος, που επρόκειτο να εκφραστεί μέσω της συνόδου του Κολυμπαρίου, ήταν μια ουτοπία. Δυστυχώς, σε μια χρονική συγκυρία, όπου η Ορθοδοξία βιώνει νέο διωγμό, οι εκκλησιαστικοί μας ταγοί, αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων.
Διαβάστε την απογοητευτική συνέντευξη: 


Συνέντευξη σε Ουκρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιωβ, ο οποίος βρέθηκε στο Κιέβο ως Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τους εορτασμούς του βαπτίσματος των Ρως.Ο κ. Ιώβ μιλώντας για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο ανέφερε ότι διεξήχθει με επιτυχία, ενώ τα κείμενα υπογράφησαν με ελάχιστες τροποποιήσεις.
"Είναι κρίμα που απουσιάζαν τέσσερεις εκκλησίες, οι οποίες αρνήθηκαν την τελευταία στιγμή. Δεν το περιμέναμε, φυσικά. Δυστυχώς, πήραν αυτή την απόφαση, και τώρα θα έχουν την ευθύνη γιατί η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί" υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού.Επίσης ο κ. Ιώβ ερωτηθείς για το θέμα της Αυτοκεφαλίας, τόνισε πως "μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο στον Ορθόδοξο κόσμο έχει δικαίωμα χορήγησης αυτοκεφάλου, και για ιστορικούς αλλά για κανονικούς λόγους.""Η Κωνσταντινούπολη ανέκαθεν πίστευε ότι η Ουκρανία είναι κανονικό έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και μην ξεχνάμε το πολωνικό κράτος το 1924 έκανε έκκληση προς την Κωνσταντινούπολη για χορήγηση αυτοκεφάλου, ήταν ένα αίτημα μια πολιτικής λύσης" πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιώβ.Στη συνέχεια ανέφερε: "Η Πολωνία προσέφυγε στην Κωνσταντινούπολη για να επιλύσει πολιτικά ζητήματα. Η πολωνικη εκκλησία θεωρούταν πρώην μέρος της Μητρόπολης Κιέβου, βέβαια με αντικανονική πράξη αφού ήταν κάτω από την υπακοή της Μητέρας Εκκλησίας.""Έτσι το 1924 η Κωνσταντινούπολη χορήγησε το αυτοκέφαλο στην Πολωνία, γιατί σήμερα να μην κάνει το ίδιο και στο Κιέβο; Αν ήταν δυνατό το 1924, σήμερα πόσο μάλλον" δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού.Σε άλλο σημείο ο κ. Ιώβ τόνισε: "Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Κωνσταντινούπολη είναι η Μητέρα Εκκλησία της Ουκρανίας. Ο ίδιος έχει τονίσει ότι είναι ο πνευματικός πατέρας της Ουκρανίας. Γι΄αυτό και παρακολουθεί συνεχώς και ανησυχεί για την κατάσταση της Ορθοδόξης Εκκλησίας στην Ουκρανία."Σε ερώτηση γιατί οι σχισματικοί δεν επιστρέφουν στο "μαντρί" του Πατριαρχείου Μόσχας, αλλά και πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμφωνεί με τις αρχές της Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε: "Ανοίξτε την Παλαιά Διαθήκη στον Ιώβ, όπου στο 1ο Κεφάλαιο έχει μια συνομιλία μεταξύ Θεού και διαβόλου. Εάν ένας τέτοιος διάλογος είναι δυνατόν να γίνει - γιατί να είναι αδύνατο να γίνει ένας διάλογος μεταξύ χριστιανών;"Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού έβαλε τέλος στα σενάρια εκείνα, που λένε πως θα οριστεί Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοια το ακούει για πρώτη φορά και πως προέχει η επίλυση του θέματος.
http://www.romfea.gr/diafora/9657-telmissou-iob-i-oukrania-einai-kanoniko-edafos-tis-kontantinoupolis