Κυριακή, 14 Αυγούστου 2016

Επιστολή Βαρθολομαίου σε Ερντογάν για καταδίκη πραξικοπήματος

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με το οποίο καταδικάζει την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος της Παρασκευής 15ης Ιουλίου 2016.

Συγκεκριμένα, στις επίσημες ειδήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναγράφεται το εξής: «Η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης, απέστειλε Γράμμα προς τον Πρόεδρον της Τουρκικής Δημοκρατίας Εξοχ. κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δι’ ου εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ενταύθα Ομογενείας καταδικάζει την απόπειραν Πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και διατρανώνει την αφοσίωσιν αυτών εις τα δημοκρατικά ιδεώδη και την έννομον τάξιν».
Επίσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Ολάντ έστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, απαντώντας στην επιστολή του Πατριάρχη για το τρομοκρατικό πλήγμα στη Γαλλία.
BARTHOLOMEW - OLANT 1
Στις ειδήσεις του Πατριαρχείου αναγράφεται πως «η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης, έλαβεν επιστολήν του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εξοχ. κ. Φρανσουά Ολάντ, εκφράζοντος τας ευγνώμονας ευχαριστίας εαυτού τε και του έθνους του διά το Γράμμα συμπαθείας και συλλυπητηρίων όπερ απηύθυνεν αυτώ ο Πατριάρχης αμέσως μετά την τραγωδίαν της Νικαίας, την επισυμβάσαν την ημέραν της εθνικής εορτής της Γαλλίας».
Εν τω μεταξύ, φέτος για πρώτη φορά κατά τα τελευταία πέντε χρόνια δεν δόθηκε άδεια τέλεσης Θείας Λειτουργίας και πανήγυρης στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, όπου ως γνωστόν μετέβαινε αυτοπροσώπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συνοδεία ιεραρχών ιερέων και διακόνων.
ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ 5
Ακόμη, εκατοντάδες προσκυνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ως επί το πλείστον ποντιακής καταγωγής συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που ακολουθούσαν.
Η δικαιολογία την οποία επικαλούνται οι τουρκικές Αρχές για τη μη χορήγηση της άδειας φέτος είναι ότι στη Μονή γίνονται εργασίες αναστήλωσής της διότι εμφανίστηκαν προβλήματα δομικής φύσεως και στατικότητας.
Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με υψηλόβαθμο στέλεχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας ελέχθη ότι «όντως γίνονται εργασίες αναστήλωσης στη Μονή» ενώ μας διαβεβαίωσε συνάμα πως «επικρατεί ηρεμία στην Πόλη, η επικοινωνία και τα ταξίδια των στελεχών του Πατριαρχείου γίνονται απρόσκοπτα όπως και πριν το πραξικόπημα».
Σε εκτενές δημοσίευμα του «voria.gr» αναγράφεται ανάμεσα στα άλλα, πως «κύκλοι του Πατριαρχείου καθώς και εκπρόσωποι του Ποντιακού Ελληνισμού θεωρούν ότι η επίκληση προβλημάτων στατικότητας είναι προσχηματική. Εκφράζουν, δε, φόβους ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί ποτέ ξανά η λειτουργία της μονής μετά την επιχειρούμενη ισλαμοποίηση του τουρκικού κράτους από το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν».
Υπενθυμίζεται στο δημοσίευμα πως «η ιστορική μονή επαναλειτούργησε τον Ιούνιο του 2010, έπειτα από 88 χρόνια. Το τουρκικό κράτος είχε δώσει άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να τελεστεί στην ιστορική μονή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με την Τουρκία να προσδοκά τόσο την έξωθεν καλή μαρτυρία για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών όσο και σε οικονομικά οφέλη από την αύξηση των τουριστών στην περιοχή τις ημέρες αυτές.
Η άδεια να ανοίγει η μονή για μία ημέρα τον χρόνο ήταν διαρκής, καθώς δεν είχε χρονικό περιορισμό. Ωστόσο, στο τέλος Μαϊου οι τουρκικές αρχές ειδοποίησαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι ανακαλείται η άδεια, χωρίς μάλιστα να διευκρινίζουν εάν η ανάκληση θα ισχύσει μόνον για φέτος. Η είδηση προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση σε χιλιάδες Πόντιους ανά τον κόσμο και κυρίως Ελληνες οι οποίοι είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στην Τραπεζούντα τις ημέρες αυτές».
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποντίων Ελλάδος Γιώργος Παρχαρίδης δήλωσε στη «Voria.gr» ότι «η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται με το πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, καθώς είχε ληφθεί νωρίτερα. Η αιτιολογία είναι ότι γίνεται ανακαίνιση. Εγώ δεν πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος. Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει να ξαναλειτουργήσει το ιστορικό μοναστήρι. Στόχος τους είναι να εξαφανίσουν κάθε στοιχείο που συνδέεται με την Ελλάδα και την Ορθοδοξία».
Σύμφωνα με τον κ. Παρχαρίδη, το σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης είναι να αλλάξει ο χαρακτήρας της περιοχής. «Το σχέδιο έχει ξεκινήσει να υλοποιείται τα τελευταία χρόνια. Ηδη, εδώ και δύο χρόνια έχουν μετατρέψει την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας σε τζαμί, ενώ και η Αγια-Σοφιά της Κωνσταντινούπολης μετατρέπεται κι αυτή σταδιακά σε τζαμί. Παράλληλα, όλες οι Ορθόδοξες εκκλησίες της περιοχής είτε έχουν γίνει τζαμιά, είτε μετατράπηκαν σε στάβλους, είτε απλώς καταρρέουν».
Επειτα από αυτή την εξέλιξη για την Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας του Πόντου, η έμφαση θα δοθεί στο ομώνυμο Προσκύνημα Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο της Βέροιας. Στη Θεία Λειτουργία και λιτάνευση της ιερής εικόνας θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Του Θεοδώρου Καλμούκου