Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

Αλαλούμ με τα κοιμητήρια της Μαλακοπής

699965823f513a47ad6bad803aafa596_L.jpg
Η διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης του δήμου Θεσσαλονίκης καλείται πλέον να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά για την υπόθεση των κοιμητηρίων της Μαλακοπής, η οποία έχει διχάσει τόσο τους κατοίκους στην περιοχή της Τούμπας όσο και το δημοτικό συμβούλιο.

Παρά την αρχική πρόθεσή της να προχωρήσει σε αναστολή των ενταφιασμών στα εν λόγω κοιμητήρια, τα οποία σχεδίαζε να αξιοποιήσει ως μνημειακό χώρο, τώρα η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης σκοπεύει να προχωρήσει στην κατάθεση ένδικων μέσων, με σκοπό να επιτύχει την αναστολή της απόφασης του γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, η οποία επί της ουσίας επιβάλλει το κλείσιμο των κοιμητηρίων.
Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης υπαναχώρησε από την αρχική θέση του περί της αναγκαιότητας να ανασταλεί η διενέργεια ενταφιασμών «σε τάφους τριετούς ταφής στο κοιμητήριο Αγίου Παύλου (Μαλακοπής) λόγω έλλειψης θέσεων ταφής, κορεσμού χωνευτηρίου και εδάφους» υπό την πίεση των 13.500 υπογραφών που συνέλεξαν κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι επιθυμούν τη συνέχιση της λειτουργίας του συγκεκριμένου χώρου.
Αναβολή της συζήτησης  
Εκπρόσωποι των κατοίκων από την περιοχή της Τούμπας που επιθυμούν τη συνέχιση της λειτουργίας των κοιμητηρίων παρέστησαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Ωστόσο εν τέλει το θέμα δεν συζητήθηκε, καθώς η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα ζήτησε να εξεταστεί από τη διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης του δήμου Θεσσαλονίκης.
Πρόθεση του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως κατέστη σαφές, είναι να προχωρήσει στην άσκηση ένδικων μέσων κατά της ακυρωτικής απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης. Εξάλλου ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης καλεί το δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσει στη διόρθωση και της απόφασής του με την οποία καθορίστηκαν τα τέλη και τα δικαιώματα χρήσης των κοιμητηρίων του δήμου Θεσσαλονίκης. Κι αυτό διότι επί της ουσίας δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίζονται οι ενταφιασμοί τριετούς διάρκειας στο κοιμητήριο της Μαλακοπής. Το θέμα των κοιμητηρίων της Μαλακοπής θα επανέλθει προς συζήτηση σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, μετά τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης.
Η παρέμβαση Άνθιμου
Η καινούργια απόφαση, με την οποία -μετά τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν- το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης άναψε το πράσινο φως για τη συνέχιση λειτουργίας των κοιμητηρίων της Μαλακοπής, κατέπεσε στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Στην επίμαχη απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης, η οποία ελήφθη έπειτα από προσφυγή μιας άλλης μερίδας κατοίκων της Τούμπας, που αντιδρούν στη λειτουργία των κοιμητηρίων, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η λειτουργία των κοιμητηρίων δεν είναι νόμιμη, με αποτέλεσμα να μην αιτιολογείται επαρκώς η θέση του δημοτικού συμβουλίου περί συνέχισης της λειτουργίας τους.
Εξάλλου υπέρ της συνέχισης λειτουργίας των κοιμητηρίων της Μαλακοπής έχει τοποθετηθεί και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, παροτρύνοντας μάλιστα με σχετική επιστολή του τον κεντρικό δήμο να χρησιμοποιήσει την παρέμβαση της μητρόπολης στην προσπάθειά του «για τη νομιμοποίηση της αδειοδοτήσεως της λειτουργίας του συγκεκριμένου κοιμητηρίου».