Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016

Οικουμενιστότοπος...

akritoxori_1-600x320.jpg
Σχόλιο Ιστολογίου Κατάνυξις: Περικοκλάδες. Τη σήμερον ημέρα αν μιλήσει κανείς για την ουσία των προβλημάτων και τη λύση τους, θα χαρακτηριστεί φαιδρός. Αγαπούλα ξεπούλα λοιπόν το σύνθημα: την πίστη, τα δόγματα και όλα όσα λένε εκείνοι πως μας "χωρίζουν". Τα οικουμενιστικά συνέδρια και οι ημερίδες είναι η εμπροσθοφυλακή της αλώσεως των συνειδήσεων, με πρωτοστάτες πανεπιστημιακούς και πρόθυμους κληρικούς και μοναχούς. Ζήλωσεν άραγε τη δόξα του Bose  το ταπεινό Ακριτοχώρι; Τον Τίμιο Πρόδρομο όμως τον ρωτήσανε; 
Διεθνές συνέδριο «Ιστορία και Ορθοδοξία» στο Ακριτοχώρι
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου «Ιστορία και Ορθοδοξία: μεθοδολογικά κριτήρια και εκκλησιαστική συνείδηση στην αντιμετώπιση κρίσεων», που πραγματοποιήθηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου Σερρών, μεταξύ 28 και 30 Οκτωβρίου.
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η Ηγουμένη της Μονής Ιακώβη, που κάλεσε τους μετέχοντες να συμμετάσχουν και στην επίσημη παρουσίαση του τόμου της Μονής στις 8 Δεκεμβρίου στο Πολεμικό Μουσείο.
Χαιρετισμό εκ μέρους των διοργανωτών απηύθυναν ο Καθηγητής Βασίλειος Κουκουσάς (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), ο Επ. Καθηγητής Ιωάννης Παναγιωτόπουλος (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), και ο Επ. Καθηγητής Ιωάννης Μπάκας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Το Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο του Αγ. Τύχωνα εκπροσώπησε ο κ. Στέφανος Μήλιος, το Πανεπιστήμιο της Σόφιας Αγ. Κλήμης Οχρίδας ο Επ. Καθηγητής Svetoslav Ribolov, το Hellenic American University, NH, USA ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικών και Διευθύνων Οικονομικός Σύμβουλος Λεωνίδας Τζώνης, και το Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Urbaniana ο υπ. Διδάκτωρ π. Αντώνιος Μπαφαλούκος.
Όλοι οι μετέχοντες τόνισαν τη σημασία του εκκλησιαστικού βιώματος ως ουσιαστικής και κύριας προϋπόθεσης για την στέρεα και ουσιαστική σχέση Παράδοσης και Θεολογίας στον Ορθόδοξο κόσμο. Οι αλλοιώσεις της σχέσης αυτής, κάθε φορά που παρουσιάσθηκε κάποια κρίση ή η Εκκλησία κλήθηκε να αντιμετωπίσει κάποιο κίνδυνο, έβλαψαν την ενότητα και επέτρεψαν στους εχθρούς της Εκκλησίας να την βλάψουν. Ιδιαίτερα σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαιτείται η εγρήγορση του εκκλησιαστικού σώματος, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι όποιοι διαφαινόμενοι σοβαρότατοι κίνδυνοι.
To Διεθνές Συνέδριο στο Ι. Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου εντάσσεται στο κοινό Μεταπτυχιακό Σεμινάριο Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Τμήματος Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Studium Historicorum Ecclesiasticorum), με διδάσκοντες αντίστοιχα τον Επ. Καθηγητή Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, και τους Καθηγητή Βασίλειο Κουκουσά και τον Επ. Καθηγητή Ιωάννη Μπάκα.
akritoxori_1
akritoxori_2