Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Ιδιωτικά Κέντρα Αποτέφρωσης προανήγγειλε ο Σκουρλέτης

ImageHandler.jpg

«Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και υπάρχει ευρύτατο κλίμα στην κοινωνία που θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών. Αποτελεί δέσμευση και θα την υλοποιήσουμε» ανέφερε.
Την δυνατότητα δημιουργίας ιδιωτικών Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στην Βουλή απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της κυρίας Άννας Βαγενά.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν στους Δήμους να δημιουργήσουν ΚΑΝ σε ειδικούς χώρους ή εντός των υπαρχόντων κοιμητηρίων. Ωστόσο, «σκοταδιστικές δυνάμεις» όπως είπε, «εμποδίζουν την κατασκευή αποτεφρωτηρίων και το δικαίωμα να επιλέγει κάποιος τον τύπο της κηδείας». «Στις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών είναι να πιέσουμε ακόμα περισσότερο τους Δήμους για να γίνει πραγματικότητα η δημιουργία κέντρων αποτέφρωσης γι αυτό και θα δώσουμε αυτή την  δυνατότητα και σε ιδιώτες».
«Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και υπάρχει ευρύτατο κλίμα στην κοινωνία που θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών. Αποτελεί δέσμευση και θα την υλοποιήσουμε. Θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο να διευρύνουμε την δυνατότητα αυτή» επισήμανε στο τέλος ο κ. Σκουρλέτης.
Απο την πλευρά της η κυρία Βαγενά, εμφανώς συγκινημένη περιέγραψε την δική της πρόσφατη εμπειρία, όταν ταξίδεψε στην γειτονική Βουλγαρία για την κηδεία του Λουκιανού Κηλαϊδόνη.
«Δεν θα ξεχάσω όταν στο κέντρο αποτέφρωσης είδα έναν νεαρό Βούλγαρο να του δίνουν την τεφροδόχο και να την αγκαλιάζει με μεγάλη αγάπη. Είναι τεράστια ανακούφιση. Ελπίζω να βρουν το θάρρος οι δήμαρχοι και να συγκρουστούν με αυτό το σκοταδισμό» είπε η κυρία Βαγενά για να προσθέσει «Και οι Βούλγαροι έχουν ισχυρό αίσθημα πίστης. Η αποτέφρωση δεν έχει να κάνει με το θρησκευτικό συναίσθημα και σε όσους πιστεύουν το αντίθετο τους λέω ότι εγώ κάθε μέρα κάνω τον Σταυρό μου προσεύχομαι στην Παναγία»