Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Διαμαρτυρίες κατοίκων για την λειτουργία Άνθιμου στη Ροτόντα

226006-16120031.jpg

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος βάζει σήμερα, Κυριακή «εγκαίνιο» στην ιερά τράπεζα της Ροτόντα, που λειτουργεί ως επισκέψιμο μνημείο και συμπεριλαμβάνεται στα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η μητρόπολη Θεσσαλονίκης έχει το δικαίωμα να λειτουργεί στη Ροτόντα 12 φορές το χρόνο. Πολίτες της Θεσσαλονίκης θεωρούν όμως ότι το «εγκαίνιο» αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση που μετατρέπει το μνημείο σε ναό και υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε παρόμοια πράξη απαγορεύεται χωρίς την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού. Η γενική γραμματεία του υπουργείου απέρριψε το αίτημα Ανθιμου να μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση η σημερινή λειτουργία.
Ο Άνθιμος έχει αφισοκολλήσει στις εκκλησίες γύρω από την Ροτόντα.
Οι αφίσες αναγράφουν το εξής:
«Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης
Η τοπική μας Εκκλησία πανηγυρίζει την Κυριακή 23 Απριλίου 2017
την ιεράν μνήμην του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.
Στον παλαιοχριστιανικό ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Ροτόντα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος θα μεταφέρει το παλαιόν εγκαίνιον του ιερού ναού και θα το τοποθετήσει μονίμως επί της Αγίας Τραπέζης
Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών [….}
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως».
Η πρωτοβουλία του Άνθιμου είναι το νέο επεισόδιο μίας σειράς από κατά καιρούς απόπειρες που έχει κάνει για τη μετατροπή του μνημείου σε ναό.
Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιανουάριο του 2016 είχε ξεκινήσει ακόμη μία «σταυροφορία», δηλώνοντας ότι είναι αποφασισμένος να βάλει σταυρό στην Ροτόντα, καλώντας μάλιστα σε δημοψήφισμα για το εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού έχει πρόβλημα με αυτό.