Τρίτη, 18 Απριλίου 2017

Επιστολή Ισραηλιτικής Κοινότητας στον Μητροπολίτη Άνθιμο: ''Θλιβερό γεγονός η συνάντησή σας με τη Χρυσή Αυγή''

αν8ιμοσ-μιχαλολιακος-800x600.jpg

Σχόλιο Ιστολογίου ΚατάνυξιςΑν και ο συγκεκριμένος Ιεράρχης δε θέλει ούτε να ακούει το όνομα "Κατάνυξις", εμείς δε μένουμε σε αυτό. Στο πρόσωπό του βλέπουμε το αρχιερατικό σχήμα και αυτό το αξίωμα υπερασπιζόμαστε με αυτή μας την τοποθέτηση.
Φασιστική συμπεριφορά δε στοιχειοθετείται από την Ορθόδοξη Πίστη μας. Ως ποιμένας, ο κάθε μητροπολίτης, μπορεί να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει στα πλαίσια των ιερών κανόνων, τον οποιονδήποτε χωρίς αποκλεισμούς.​ Άλλωστε, Ο Κύριός μας και Θεός μας Ιησούς Χριστός, δεχόταν τον οποιονδήποτε καυτηριάζοντας τις ρατσιστικές συμπεριφορές, τις κατακρίσεις και τους αναιδείς ελέγχους των Φαρισαίων της εποχής του που ήθελαν να του θέσουν περιορισμούς στις κοινωνικές του συναναστροφές. Οι Ορθόδοξοι διακατεχόμαστε από το πνεύμα της συγχώρεσης και της αγάπης και όχι του μίσους και του αποκλεισμού. Δεν πρεσβεύουμε το "οφθαλμό αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος" (Λευιτ. 24, 20-21) αλλά το "τον ερχόμενον προς με, ου μη εκβάλλω έξω" (Ιω. 6,37).
Είναι θεμιτό διαχρονικά, όλοι να έχουν επαφές με τους εκκλησιαστικούς άνδρες ώστε να λάβουν πνευματικά εφόδια για την υπόλοιπη ζωή τους καθώς και να διορθώσουν πράγματα που ενδεχομένως θα τους υποδείξει ο εντεταλμένος ποιμένας. Αν βρισκόταν τότε κάποιος ιεράρχης, κάποιος πνευματικός άνθρωπος Του Χριστού να συναντηθεί με τον αιμοσταγή Χίτλερ πριν ξεκινήσει την δαιμονική του πορεία, ίσως να γινόταν ένα θαύμα και να εξελισσόταν διαφορετικά τα πράγματα. Κατά τη γνώμη μας, η Ισραηλιτική κοινότητα θα πρέπει να εμφορείται όχι από πνεύμα ρεβανσιστικό αλλά καταλλαγής. Το κυριότερο όμως είναι να αυτοπεριορίζεται και να κατανοεί μέχρι που φτάνει η αρμοδιότητά της. Θεωρούμε απαράδεκτη τη διαμαρτυρία της προς τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και καταδικάζουμε την προσπάθεια χειραγώγησης εκ μέρους της.
Επιστολή Ισραηλιτικής Κοινότητας στον Μητροπολίτη Άνθιμο: Θλιβερό γεγονός η συνάντησή σας με τη Χρυσή Αυγή

Την έντονη δυσαρέσκεια της για την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο εκφράζει προς τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Σε επιστολή που του απέστειλε ο πρόεδρος της ΙΚΘ Δαυίδ Σαλτιέλ τονίζει μεταξύ άλλων πως “θεωρούμε εξαιρετικά θλιβερό γεγονός, ο ανώτατος ιεράρχης της πόλης και ποιμένας των ορθόδοξων χριστιανών συμπολιτών μας, να υποδέχεται και να συνδιαλέγεται με ένα άτομο που έχει τοποθετηθεί δημοσίως αρνούμενος το ιστορικό γεγονός του Ολοκαυτώματος, έχοντας επανειλημμένα εκφέρει ακραία μισαλλόδοξες θέσεις αλλά και το θαυμασμό του προς την Ναζιστική ιδεολογία που το 1943 οδήγησε 50.000 Εβραίους Θεσσαλονικείς στα κρεματόρια των στρατοπέδων Άουσβιτς-Μπίρκεναου”.
http://myportal.gr/epistoli-israilitikis-kinotitas-ston-mitropoliti-anthimo-thlivero-gegonos-sinantisi-sas-ti-chrisi-avgi/