Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

Δεν επιτρέπεται ο γάμος σε ζευγάρι βαπτισμένο από τον ίδιο ανάδοχο, Παρατήρηση σε ανακοίνωση της Ι.Μ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Σε πρόσφατο άρθρο της “κατάνυξης” που αποτελεί αναδημοσίευση από τον ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΥΠΟ της 3/8/2012, διαβάζουμε την εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου διά το πρόσωπον του Αναδόχου εις το Μυστήριον του βαπτίσματος.

Κατόπιν αποριών και παρατηρήσεων αρκετών επισκεπτών της “κατάνυξης”, σας ενημερώνουμε πως η επίμαχη φράση της εγκυκλίου “ΔΕΝ υφίσταται κώλυμα συνάψεως γάμου μεταξύ αναδεκτών βαπτισμένων από τον ίδιο ανάδοχο”, η οποία προκάλλεσαι τις ενστάσεις σας, όντως δεν συμφωνεί με το Ιερό Πηδάλιο της Εκκλησίας μας και τους Ιερούς Κανόνες.

Στο Ιερό Πηδάλιο διαβάζουμε την εξής ξεκάθαρη και αποκρυσταλλωμένη θέση: “Ανίσως δε δύω παιδία αρσενικόν και θηλυκόν, μη έχοντα συγγένειαν σαρκικήν, βαπτισθούν από ένα ανάδοχον, ταύτα δεν παίρνονται (σημ. ιστ. δεν παντρεύονται), διατί είναι αδελφοί πνευματικοί, κατά τον αγιώτατον Σισίννιον και β΄  βαθμού”. (Ιερόν Πηδάλιον, εκδ. Βασ. Ρηγοπούλου, Κεφ. η΄ Περί της έκ του Αγ. Βαπτίσματος Συγγενείας, σελ. 753).

Κατά την ταπεινή μας άποψη, η ευλογημένη και πρακτική συνήθεια πολλών Χριστιανών, να γίνεται ανάδοχος κάποιος βαπτίζοντας μόνο αγόρια ή μόνο κορίτσια, αποτελεί ασφαλέστατη οδό δια να φυλλάξουμε τον Κανόνα αυτό των Αγίων Πατέρων.
Δείτε σχετικά: