Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

Η Εισήγηση του π. Θεοδώρου Ζήση στην εκδήλωση της Π.Ο.Ε. και του Ο.Τ. για τον άγ. Κοσμά Αιτωλό [ΒΙΝΤΕΟ 2014]

Π. Θεόδωρος Ζήσης - Η επικαιρότητα των διδαχών του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.png
Ορισμένα από τα θέματα της εισήγησης είναι:
Ο Άγιος Κοσμά ο Αιτωλός, Ορθοδοξία, Ελληνικό Έθνος, Ελληνοχριστιανική Εκπαίδευση, Η εποχή του αγίου σε σχέση με την σημερινή εποχή, Οικουμενισμός και Φιλοπαπισμός, Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης, Γέροντας Χαράλαμπος Βασιλόπουλος, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Μεταπατερική θεολογία της Ι. Μ. Δημητριάδος, Αργία της Κυριακής και Εβραϊκά Λόμπυ. 
Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, στον Ι. N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης, ο π. Θεόδωρος Ζήσης, διάβασε την εισήγησή του με θέμα «Η επικαιρότητα των διδαχών του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού», από την εκδήλωση της Π.Ο.Ε. και του Ορθόδοξου Τύπου για την επέτειο των τριακοσίων χρόνων από τη γέννηση του Αγίου.

Στο παρακάτω βίντεο παρακολουθούμε τον σεβαστό π. Θεόδωρο να μιλά για τον Πατροκοσμά, αυτή τη συγκλονιστική μορφή του νεώτερου ελληνισμού, να αναδεικνύει το εθνικό, εκπαιδευτικό και ορθόδοξο φρόνημα του Αγίου, να αναφέρεται στα εθνικά και εκπαιδευτικά του οράματά και να συγκρίνει την κατάσταση τότε με την επικρατούσα σημερινή κατάσταση της Χώρας μας.
Τονίζει το ερευνητικό ενδιαφέρον και το πλήθος των μελετών που έχουν γίνει για τον Μεγάλο Διδάσκαλο και Εθναπόστολο.
Συγκρίνει την εποχή που δίδασκε ο Πατροκοσμάς με την εποχή μας σήμερα και επισημαίνει την αδυναμία των οικουμενιστών και φιλοπαπικών να καταργήσουν τη γνησιότητα των διδαχών του.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στον άγιο επίσκοπο Αυγουστίνο Καντιώτη και το πώς αξιοποίησε τον πνευματικό θησαυρό των διδαχών του Πατροκοσμά.
Επισημαίνει ότι η αγιοκατάταξή του έγινε με μεγάλη αργοπορία και καθυστέρηση και μας αναφέρει τις πιέσεις που άσκησε ο γέροντας Χαράλαμπος Βασιλόπουλος προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Μας λέγει ο π. Θεόδωρος ότι διστάζουν οι οικουμενιστές να αμφισβητήσουν συνολικά τον Άγιο Κοσμά λόγω της μεγάλης αγάπης και την πίστη του λαού προς τον Άγιο, όπως δίσταζαν και οι Εβραίοι ηγέτες με τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή φοβούμενοι την αντίδραση του λαού.
Ενοχλεί τους οικουμενιστές η προφητεία του Αγίου «τον Πάπα να καταράσθε διότι αυτός θα είναι η αιτία του κακού», προσπαθούν να τη νοθεύσουν αλλά δεν μπορούν.
Αναφέρεται ο π. Θεόδωρος και στη νέα αίρεση της Ι. Μ. Δημητριάδος, την μεταπατερική θεολογία η οποία καταργεί τους Αγίους Πατέρες μαζί και τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό γιατί τους είναι εμπόδιο στα σχέδιά τους.
Ιδιαίτερη μνεία κάνει στην Γερόντισσα Ευθυμία, Ηγουμένη της Ι. Μονής Αγίου Κοσμά Αιτωλού Μέγα Δένδρου, η οποία έχει κάνει μια εξαιρετική μελέτη για τις διδαχές του Αγίου.
Ακόμα, ο π. Θεόδωρος, μας δίνει επιγραμματικά τις μεθοδευμένες κινήσεις αποχριστιανοποίησης της χώρας μας από τα εβραϊκά λόμπι με τη συγκατάθεση Πολιτείας και Εκκλησίας.
Αναφέρει τους τρεις λόγους που για τους οποίους ο Άγιος Κοσμάς δέχθηκε την οργή των Εβραίων που τον οδήγησαν τελικώς στο μαρτύριο.
Αναφέρεται στην κατάργηση της Αργίας της Κυριακής.
Επισημαίνει ότι ο Άγιος δεν σκόπευε να παρακινήσει τον λαό σε πράξεις βίας κατά των Εβραίων αλλά τους παρότρυνε να κλαίνε οι χριστιανοί γιατί οι Εβραίοι άφησαν τον Θεό και πήγαν με τον διάβολο.
Στο τέλος της ομιλίας του ο π.Θεόδωρος μας δίνει ορισμένα θέματα από μια πλειάδα θεμάτων που συγκέντρωσε κατά την αναζήτηση υλικού για την εισήγησή του, τα οποία αποδεικνύουν την επικαιρότητα των διδαχών του Αγίου.
Και έτσι κλείνει την εισήγησή του, εξηγώντας γιατί ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και όλοι οι Άγιοι είναι πάντα σύγχρονοι και επίκαιροι και παρακαλεί τον Άγιο να ξαναρθεί, να μας βγάλει από την πνευματική σκλαβιά.
Π. Θεόδωρος Ζήσης - Η επικαιρότητα των διδαχών του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (video-2014)
π. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ - Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014 (22/10/2014)