Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

π.Νικόλαος Μανώλης, Δόξα τω Θεώ για ότι επιτρέψει & ευχαριστίες για το κατηχητικό μας [ΒΙΝΤΕΟ & ΚΕΙΜΕΝΟ 2014]

171.2014_05_03-IMG_1881.JPG LA Arboretum.jpg
ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ 4-10-2014

Ορισμένα από τα βασικά θέματα της ανάρτησης είναι τα εξής:
Ομιλία μετά τον Αγιασμό των Κατηχητικών, αναφορά στο φοβερό δυστύχημα που έγινε στην Εγνατία Οδό, Να λέμε Δόξα Τω Θεώ που επιτρέπει πειρασμούς και δοκιμασίες, Η δυνατότητα να γίνονται φέτος τα Κατηχητικά είναι θαύμα του Προφήτη Ηλία, Ο χώρος είναι ευλογημένος και άγιος, Εδώ έρχεστε και εξομολογείστε, αφήνετε τις αμαρτίες σας και φεύγετε, Σ' αυτόν τον χώρο γίνονται θαύματα, Θα τον βλέπουμε σαν παρεπίδημοι και φιλοξενούμενοι και θα ευχαριστούμε τον Προφήτη Ηλία που υπάρχει αυτή η γωνιά, Ίσως το μόνο κατηχητικό παγκοσμίως που συντηρείται χωρίς ενίσχυση από την ενορία, Απ'  αυτή την τρύπα μας μαθαίνει όλος ο κόσμος με τα βίντεο που βγάζουμε και τις ομιλίες που κάνουμε, Το να εκτίθεσαι δημοσίως με λόγο ορθόδοξο σήμερα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, Ο χώρος των Κατηχητικών είναι Κυψέλη πραγματική, παρουσίαση των κατηχητικών τμημάτων και ανακοινώσεις, Να δοξάζουμε για οτιδήποτε και να παρακαλούμε τον Θεό να μας ενισχύει στην υπομονή και στην αντοχή.
Στο κείμενο και βίντεο που ακολουθεί, παρακολουθούμε την ομιλία του Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Μανώλη, που έγινε μετά τον Αγιασμό των Κατηχητικών του Ιερού Βυζαντινού Ναού Προφήτη Ηλία της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης.
Ο π. Νικόλαος τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού, στον χώρο των κατηχητικών, που είναι ένας μικροσκοπικός αλλά θαυματουργός χώρος. Ο κόσμος πολύς, παιδιά, νέοι και μεγαλύτεροι, ήταν παρόντες όλοι από νωρίς. Αν και δεν χωρούσαν στις αίθουσες, παρέμειναν μέχρι το τέλος για να ακούσουν τους λόγους του πνευματικού τους πατρός και να πάρουν την ευχή του.
Ως υπεύθυνος του πνευματικού και κηρυκτικού έργου της ενορίας, ευλόγησε τη νέα κατηχητική χρονιά, μίλησε για τις αντικειμενικές δυσκολίες λόγω έλλειψης χώρου και έλλειψης οικονομικής ενίσχυσης από πλευράς ιερού ναού. Όπως τόνισε πρέπει να δοξάζουμε τον Θεό που επιτρέπει τους πειρασμούς και τις δοκιμασίες και πως το ότι μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε Αγιασμό και Κατηχητικά φέτος, είναι από θαύμα του Προφήτη Ηλία.
Το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να κερδίσουμε και να γεμίσουμε όπως είπε, από αυτά που έχουμε δυνατότητα να κερδίσουμε και να γεμίσουμε. Να έχουμε αγάπη και να δοξάζουμε τον Θεό ανά πάσα στιγμή.
Μας περιγράφει πως ήταν παλιά αυτός ο χώρος και πώς μετατράπηκε σε μια πνευματική Κυψέλη. Επισημαίνει ότι πρέπει να τον πονάμε τον χώρο των Κατηχητικών γιατί εκεί μέσα γίνονται θαύματα, εκεί εξομολογούνται τόσες ψυχές, αφήνουν τις αμαρτίες τους.
Σε αυτόν τον ευλογημένο και άγιο χώρο των Κατηχητικών της ενορίας του Προφήτη Ηλία όπως μας είπε, είμαστε παρεπίδημοι και φιλοξενούμενοι, έτσι θα το βλέπουμε και θα ευχαριστούμε τον Προφήτη Ηλία που υπάρχει αυτή η γωνιά.
Άλλωστε από αυτό το μικροσκοπικό υπόγειο μαθαίνει όλος ο κόσμος τις μαχητικές και ομολογιακές ομιλίες του. Άλλοι ιερείς αν και έχουν όλες τις ανέσεις δεν μπορούν και δεν τολμούν να κάνουν το ίδιο γιατί το να εκτίθεσαι δημοσίως με λόγο ορθόδοξο σήμερα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.
Μας συμβουλεύει να ευχαριστούμε για όλα αυτά τον Θεό και μας εύχεται να αντιληφθούμε τα θαύματα που γίνονται σ'  αυτόν τον ευλογημένο χώρο, ώστε να φεύγουμε από εκεί μέσα από το καταγώγιο, να βγαίνουμε στην επιφάνεια και να μοσχομυρίζουμε από τις ευωδίες του Χριστού και του Προφήτη Ηλία.
Στη συνέχεια ανακοινώνει τα κατηχητικά τμήματα όλων των ηλικιών καθώς και τους κατηχητές κάθε τμήματος. Λόγω του ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να ανακοινώνονται τα προγράμματα (ομιλιών, κατηχητικών, εξομολόγησης κλπ.) εκ του ιερού ναού, αυτά εκ των πραγμάτων θα πρέπει να γίνονται γνωστά μεταξύ των ενοριτών διότι δεν έχουν όλοι πρόσβαση στο διαδίκτυο. Με την ανακοίνωση της πρώτης προσκυνηματικής εκδρομής των κατηχητικών και της ανοιχτής πρόσκλησης στη βάπτιση του εγγονού του, ο π. Νικόλαος κλείνει την ομιλία του, την οποία μπορείτε να απολαύσετε ακολούθως.
Παραθέτουμε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της Ομιλίας του πατρός Νικολάου Μανώλη και στη συνέχεια το σχετικό Βίντεο, ευχόμενοι στους φίλους μας, ψυχική ωφέλεια και την βοήθεια εξ'  ύψους!

π.Νικόλαος Μανώλης, Δόξα τω Θεώ για ότι επιτρέψει & ευχαριστίες για το κατηχητικό μας [ΚΕΙΜΕΝΟ 2014]
Πληροφορήθηκα το τι έγινε στη Βέροια, ένα φοβερό δυστύχημα. Φοβερό δυστύχημα έξω από τη Βέροια, στην Εγνατία Οδό, σαράντα αυτοκίνητα ήτανε σταματημένα μάλλον να στρίψουν κάπου, έργα, κάναν έργα, τους σταμάτησαν και έρχεται από πίσω ε; δεν τους είδε τη νταλίκα, και πλάκωσε σαράντα αυτοκίνητα, 4 νεκροί, 23 τραυματίες. Παρακαλώ λίγο ησυχία, παρακαλώ. Παρακαλώ κάντε λίγο ησυχία, δεν θα καθυστερήσουμε καθόλου.
(Αν θέλετε, Δημήτρη έλα εδώ αγόρι μου, πάρε τον αγιασμό, να μην πάθουμε καμμιά ζημιά, πάρε τον αγιασμό και τον βασιλικό, θα βγω εγώ τώρα σε λίγο, αφήστε τα μάλλον εκεί στην κουζίνα, ναι).
Φριχτό δυστύχημα. Να λέει ότι η νταλίκα όπως ερχόταν δεν πάτησε φρένο, δηλαδή ερχόταν με φοβερή ταχύτητα, ίσως και ο καιρός παιδιά, αν έβρεχε δεν ξέρω…
Ακροατ.1: Ήτανε, όσοι ξέρουν τον δρόμο μόλις βγούμε απ'  τα τούνελ, προσεγγίζοντας τη στροφή για να μπεις μές στη Βέροια από Κοζάνη προς Θεσσαλονίκη
π.Νικόλαος: Παρακαλώ ησυχία, παρακαλώ πολύ, παρακαλώ ησυχία, παιδιά λίγο ησυχία παρακαλώ
Ακροατ.1: Από Κοζάνη προς Θεσσαλονίκη, προσπερνάς την έξοδο της Βέροιας και πιάνεις το ισιάδι για Θεσσαλονίκη. Εκεί ακριβώς από τη στροφή στο ισιάδι δεν έχεις ορατότητα. Ο άνθρωπος με το σημαιάκι κάθησε ας πούμε 200 μέτρα από τα έργα αλλά γέμισε αυτοκίνητα και τον προσπέρασαν τα αυτοκίνητα
π.Νικόλαος: Δεν ήταν στο τέλος
Ακροατ.1: Δεν υπήρχε κανείς να κουνήσει τη σημαία στη νταλίκα. Η νταλίκα είδε τα αμάξια στα 50 μέτρα και έτρεχε με 100. Δεν σταματάει αυτό το πράγμα
π.Νικόλαος: Ρουμάνος ήταν ο οδηγός. Καημένος κι αυτός σάμπως το ήθελε; Απανθρακώθηκε ένας, άλλοι τρεις σκοτώθηκαν αμέσως εκεί. Ο κόσμος λέει από τα μπροστινά αυτοκίνητα άκουγε πίσω να γίνεται χαμός και πεταγόταν από τα αυτοκίνητα να σωθούνε. Πεταγόταν από τ' αυτοκίνητα.
Ακροατ.1: Είχαν κατεβεί γιατί τους είπαν θα καθήσετε 20 λεπτά και ήταν έξω από τα αμάξια.
π.Νικόλαος: Και τρέχαν να σωθούνε οι άνθρωπο
Ακροατ.1: Βλέπαν τον τρόμο να έρχεται κατά πάνω τους.
π.Νικόλαος: Φοβερό δυστύχημα αυτό, τι ώρα έγινε; Το πρωί μάλλον ε; Δέκα και μισή, μετά τη Λειτουργία.
Λοιπόν παιδιά ακούστε. Επειδή τώρα εγώ έτσι σας θέλω, κάθε συνάντηση που θα κάνουμε έτσι σας θέλω. Τόσο πολύ κόσμο και περισσότερο. Να αποδείξετε ότι μπορείτε να ακούσετε. Γιατί αλλιώς θα…
Ακροατ. 2: Κι απέξω θα καθόμαστε
π.Νικόλαος: Κι απ'  έξω θα κάθεστε και...
Ακροατ. 2: Να δουν ότι δεν χωράμε βρε παιδί μου
π.Νικόλαος: … και θα δούμε. Κοίταξε, κοίταξε Βαΐτσα, να λέμε πάντα στις καταστάσεις αυτές, επειδή σε βλέπω είσαι φορτισμένη, ανεβαίνει η πίεση και κακώς ανεβαίνει η πίεση η δικιά σου, εσύ στο κάτω κάτω είσαι μέσα σ' αυτό το χώρο. Να λέμε Δόξα τω Θεώ, Τον Πανάγιο Κύριο, που επιτρέπει τους πειρασμούς και τις δοκιμασίες. Και τις δοκιμασίες. Βλέπετε θα μπορούσα να οργιστώ κι εγώ. Τώρα πήγα στο ναό να πάρω το ράσο, έβαλα το κλειδί, ξεκλείδωσα και έχει αλλάξει το συναγερμό. Οπότε άρχισε να χτυπά ο συναγερμός, δεν μπόρεσα να μπω. Θέλω να πω, τι να κάνουμε; Θα πρέπει να τρελλαθούμε και να οργιζόμαστε και να φωνάζουμε και να κάνουμε; Είναι πειρασμός από τον Κύριο, κακή συνεννόηση, δεν είναι τα πράγματα όπως τα θέλουμε πάντα στρωμένα με ροδοπέταλα μπροστά μας.
Συμβαίνουν καταστάσεις διάφορες. Τι θα πρέπει λοιπόν; Έτσι θα κάνουμε; Εμένα με ευχαριστεί πάρα πολύ έτσι πως είμαστε, πατικωμένοι σαν σαρδέλες, δεν με πειράζει, εγώ βγήκα έξω και δεν μπορούσα να περάσω. Δεν με πειράζει καθόλου. Κι επειδή είμαι και καλοφαγάς μου θυμίζει σαρδέλλα. Εμένα μ' αρέσουνε οι σαρδέλλες η κονσέρβα. Η κονσέρβα η σαρδέλλα έτσι πατικωμένες μ' αρέσουνε και μ' έρχεται να σας φάω. Από αγάπη μ' έρχεται να σας φάω.
Λοιπόν, κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει, πολύ ωραία. Σας είχα πει, στο τέλος μπορεί να μείνουμε με ένα περίπτερο. Και τα περίπτερα είναι πολλά κλειστά λέει. Τώρα κλείνουν τα περίπτερα. Μπορεί να βρούμε ένα περίπτερο και να γεμίζουμε την αυλίτσα απ' έξω, και μια χαρά θα είμαστε, κανένα πρόβλημα.
Το ότι αυτή τη στιγμή μας δίνεται, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε Αγιασμό των Κατηχητικών και να κάνουμε Κατηχητικά φέτος, το ότι μας δίνεται αυτή η δυνατότητα, είναι από θαύμα του Προφήτη Ηλία. Καθαρά σας το λέω είναι από θαύμα του Προφήτη Ηλία. Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν ξέρω που θα ήμουνα και σήμερα είμαι εδώ και σας κάνω κατηχητικά και Αγιασμό. Έτσι; Είναι καθαρά από το θαύμα εκείνο. Όσο το θέλει εκείνος. Και μπορεί οι δοκιμασίες να μη τελείωσαν. Δεν πρέπει εμείς να είμαστε προετοιμασμένοι για ό,τι θα έρθει; (μη φωνάζεις σε παρακαλώ Θεοδώρα).
Θα είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να κερδίσουμε και να γεμίσουμε από αυτά που έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε και να γεμίσουμε. Λοιπόν, εγώ έτσι τα βλέπω τα πράγματα. Δεν ξέρω αν εσείς τα βλέπετε διαφορετικά και έχω μερικούς θερμοκέφαλους που θέλετε να παίξετε και καράτε, αλλά δεν σας παίρνει στην ηλικία σας. Στην ηλικία σας δεν σας παίρνει Βαΐτσα. Καθόλου δεν σας παίρνει.
Λοιπόν. Είπαμε υπήρχαν οι εποχές των παχειών αγελάδων και υπάρχουν και οι εποχές των ισχνών αγελάδων. Και δεν ξέρω αν είμαστε ακριβώς στις ισχνές αγελάδες, μπορεί να υπάρχουν και ισχνότερες. Για σας παρακαλώ πάρα πολύ. Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Στο κάτω – κάτω αγάπη να έχουμε και να δοξάζουμε τον Θεό ανά πάσα στιγμή. Εν παντί, λέει ο Απόστολος Παύλος, ευχαριστείτε. Το «εν παντί ευχαριστείτε» πώς θα το κάνουμε, τι από έξω μας θα ευχαριστούμε και από μέσα μας θα τρίζουμε τα δόντια έτσι θα τα κάνουμε, και θα θέλουμε οδοντίατρο μετά; Μια που είδα και οδοντίατρο εδώ.
Λοιπόν, κανένα θέμα δεν υπάρχει, κανένα θέμα. Εφόσον βολευόμαστε μια χαρά. Ο χώρος μας αυτός των κατηχητικών είναι ένας ευλογημένος χώρος. Πριν από 15 χρόνια περίπου, πριν από 15 χρόνια Βαΐτσα, άμα δεν είναι ευλογημένος χώρος, μην έρχεστε, ξεκάθαρα πράματα. Ε, τότε τι κάθεσαι και λες και γελάς που είπα εγώ είναι ευλογημένος χώρος.
Πρεσβυτέρα: Τα παιδιά τόση δουλειά κάναν εδώ μέσα, το βάψανε…
π.Νικόλαος: Γιατί, όχι μόνο αυτό παπαδιά, η ενορία πριν από 15 χρόνια για όσους δεν το ξέρετε έδωσε ένα καλό ποσό για να αγοράσει αυτό το χώρο. Εδώ μένανε μια που είναι και της εποχής μας και είναι και του Μπουτάρη φίλοι, μένανε τρανσέξουαλ εδωπέρα. Τρανσέξουαλ. Εδώ μένανε τρανς, όχι gay απλά, τρανς. Και γινόταν εδώ και πολλά πράματα. Και όταν ήταν να το αγοράσουμε αυτό σαν επιτροπή, για να κάνουμε τα κατηχητικά μας, γιατί θέλαμε τα κατηχητικά να μη τα κάνουμε μέσα στην αίθουσα, πηγαίναμε κάτω στο κονάκι, πηγαίναμε σε διάφορες μεριές να κάνουμε, αγοράσαμε αυτό. Μου λέγανε κάποιοι θεοσεβούμενοι άνθρωποι, πάτερ μη το πάρουμε αυτό, γίνονται αμαρτίες εκεί μέσα και τα λοιπά. Μωρέ εμείς λέμε, εγώ λέω ο Χριστός πήγαινε στα καταγώγια με τις πόρνες και τους αμαρτωλούς και τα ευλογούσε και τα έφτιαχνε. Έτσι κι εμείς. Πήραμε αυτό τον χώρο, τον αγιάσαμε, εγώ γνώρισα αυτά τα παιδιά που αναγκάστηκαν να φύγουν, το αγοράσαμε, το φτιάξαμε όπως θέλαμε να το φτιάξουμε, όπως μπορούσαμε να το φτιάξουμε τέλος πάντων, δεν αλλάξαμε και πολλά πράγματα, αλλά το περιποιούμαστε. Σχεδόν κάθε χρόνο το βάφουμε, το περιποιούμαστε, οι κατηχητές μας εδώ το φροντίζουνε, το καθαρίζουνε, πήραμε ό,τι μπορούσαμε να αγοράσουμε με τα πενιχρά έσοδα που έχουμε.
Πρεσβυτέρα: Με τα κάλαντα των Χριστουγέννων…
π.Νικόλαος: Ναι, μη ξεχνάτε ότι φτιάχνουμε εδώ, εκτός από το ρεύμα και το νερό, όλα τ' άλλα τα αγοράζουμε από την τσέπη μας. Είναι ένα θέμα και το οικονομικό. Επειδή δεν έχουμε ενίσχυση από την ενορία για το κατηχητικό, είμαστε ίσως το μόνο κατηχητικό παγκοσμίως που συντηρείται από μόνο του. Ό,τι θέλουμε, καρεκλάκια αγοράσαμε από την τσέπη μας, υδραυλικό φέραμε, από την τσέπη μας, τον ήχο που έχουμε εδώ και το μικρόφωνο από την τσέπη μας, τα κουλουράκια που κερνιόμαστε, από μας, όλα δικά μας είναι.
Το πονούμε, εγώ τον πονάω αυτόν τον χώρο. Τον πονάω, έχω το γραφειάκι μου δίπλα, έρχεστε και εξομολογείστε, αφήνετε τις αμαρτίες σας και φεύγετε. Αυτό το δίπλα είναι θαυματουργό το δωματιάκι. Όποιος μπαίνει μέσα ξεφορτώνει. Ξεφορτώνει και βγάζει τις αμαρτίες. Ναι, δίπλα, εκεί εξομολογώ, δίπλα. Και εξομολογώ πολύ τακτικά πια, εξομολογώ πιο τακτικά απ' ότι εξομολογούσα. Κι αυτός λοιπόν είναι ένας ακόμα χώρος.
Εδώ λοιπόν σ' αυτόν τον –επαναλαμβάνω- ευλογημένο κι άγιο χώρο, άγιο χώρο των κατηχητικών της ενορίας του Προφήτη Ηλία, είμαστε παρεπίδημοι και φιλοξενούμενοι. Και θα το βλέπουμε έτσι. Σαν παρεπίδημοι και φιλοξενούμενοι και θα ευχαριστούμε τον Προφήτη Ηλία που υπάρχει αυτή η γωνιά.
Και μη ξεχνάτε, απ' αυτή την τρύπα μας μαθαίνει όλος ο κόσμος με τα βίντεο που βγάζουμε και τις ομιλίες που κάνουμε. Ιερείς, άλλοι, και το λέω με περηφάνεια αυτό, ευχαριστώ τον Θεό. Που έχουνε όλες τις ανέσεις, δεν μπορούνε να κάνουν αυτά που κάνουμε και δεν τολμούνε να κάνουν κι αυτά που κάνουμε. Δεν τολμούνε! Γιατί το να εκτίθεσαι δημοσίως με λόγο ορθόδοξο σήμερα είναι πάρα, πάρα πολύ επικίνδυνο. Να ευχαριστούμε λοιπόν τον Θεό.
Σ' αυτόν λοιπόν τον ευλογημένο χώρο, που γίνονται θαύματα και μακάρι ο Θεός να σας δώσει να το καταλάβετε τα θαύματα που γίνονται εδώ και να αντιληφθείτε και να φύγετε όπως σας είπα γεμάτοι από τη Χάρη του Θεού να φεύγετε από δω μέσα, να φεύγετε από δω μέσα από το καταγώγιο και βγαίνετε έξω στην επιφάνεια και να είστε ευλογημένοι άνθρωποι. Να μοσχομυρίζετε από τις ευωδίες του Χριστού και του Προφήτη Ηλία.
Γίνονται φοβερά πράγματα κάθε εβδομάδα. Εδώ είναι ένα μελισσοκομείο. Κυψέλη πραγματική. Οι μελισσούλες μπαίνουνε, βγαίνουνε και μαζεύουνε το νέκταρ της Χάριτος από δω μέσα. Τι γίνεται; Αν διαβάσετε προσεκτικά το πρόγραμμα, γίνεται κατήχηση όλων των τάξεων. Νήπια και Α' , Β'  και Γ'  Δημοτικού, κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι. Κι έχουμε κατηχήτριες την Όλγα την Σταματιάδου, του παπα Γιάννη την κόρη, την ανηψούλα μου, την Όλγα την Σταματιάδου, την Ελπίδα Γαλατά, του Χρήστου του Γαλατά του πρώην επιτρόπου την κοπελίτσα μας, είναι φοιτήτριες και οι δύο, καλή σταδιοδρομία τις εύχομαι και να γίνουν πρότυπα για τα παιδιά τα υπόλοιπα της τάξης τους και η Κωνσταντίνα η Κοσμίδου, είναι του Λευτέρη η μεγάλη η κόρη. Είναι λοιπόν ένα τρίο αχτύπητο. Τρίο αχτύπητο το οποίο κάνει φοβερή κατήχηση και έχει μία δύσκολη τάξη. Τα νήπια και η Α' , Β' , Γ'  Δημοτικού δεν είναι εύκολες τάξεις, είναι δύσκολες τάξεις.
Η Κατερίνα η Τοπάλογλου είναι κατηχήτρια στο Δημοτικό κοριτσιών Δ' , Ε' , Στ' . Λόγω όγκου δεν θέλει δίπλα της άλλη. Αλλά και άλλη να πάει δίπλα της, τη δέχεται. Δημοτικό αγοριών Δ' , Ε' , Στ'  είναι ο Λευτέρης εδώ ο κατηχητής και ο Νίκος ο Αμαραντίδης που είναι πια ο Νικολάκης, που μπαίνει στο ιερό, που είναι φοιτητής σε τουριστική σχολή κι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Αγγλία. Πετάει μάλιστα σε λίγο, πετάει και επιστρέφει από την Μεγάλη Βρεττανία. Του λέω μη πας εκεί και μας γυρίσεις σαν Άγγλος, κάπως, και δεν περπατάς ίσια, πας λοξά του λέω, τον περιμένουμε κι αυτόν. Είναι κατηχητής μας σ' αυτή την τάξη.
Γυμνάσιο και Λύκειο κοριτσιών. Το γνωρίζετε όλοι γιατί έχει καταθέσει και οι κατηχήτριες και τα κατηχητόπαιδα αυτής της τάξης, πάρα πολλή από την ψυχή τους σ' αυτή την τάξη και μας έχουν βγάλει ασπροπρόσωπους σε πάρα πολλές γιορτές, με κατηχήτριες την κόρη μου την Φωτεινή την Μανώλη, την Μαγδαληνή την Τσώνου, της Κατερίνας της Τοπάλογλου η Μάγδα μας, επίσης εδώ είναι ξανά η Όλγα η Σταματιάδου του παπα Γιάννη και είναι κι η Ηλιάνα η Ρεκαλίδου της Αγάθης η κόρη, που είναι κι αυτήν, πέρασε Θεολογία φέτος. Θεολογία. Στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, είναι Θεολόγος. Θεολόγος. Είναι όλα αξιαγάπητα αυτά τα παιδιά και τα κατηχητόπαιδα αυτής της τάξης. Γυμνάσιο και Λύκειο των αγοριών έχω έναν Θεολόγο, τον Χρήστο τον Γαλατά και έναν στρατιωτικό τον Δήμο τον Σερκελίδη, για να έχουμε θεολογική κατάρτιση και στρατιωτική πειθαρχία. Και μετά έχουμε άλλα τέσσερα τμήματα με έναν και μοναδικό κατηχητή.
Πρεσβυτέρα: Και ανεπανάληπτο.
π.Νικόλαος: Και ανεπανάληπτο κατηχητή. Είναι το τμήμα, λοιπόν, των νέων και μεγαλυτέρων κάθε Τετάρτη, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, κάθε Τετάρτη απόγευμα, βραδάκι στις 7 με 9, Μαχητική Ομιλία. Μαχητική. Κάθε Τετάρτη. Θα δούμε που θα γίνεται . Ιδέα δεν έχουμε ακόμη. Δεν θα αρχίσουμε απ' αυτή την Τετάρτη, από την μεθερχόμενη Τετάρτη. Θα τα ξανα-ανακοινώσουμε. Τμήμα νέων 18 με 35. Αν είστε 17 ή 36 δεν σας θέλω. Αν κρύβετε τα χρόνια σας, εντάξει. Γιατί μπορεί να είστε, είναι μερικοί σαραντάρηδες, μου λένε είναι 34 κι έρχονται και δεν τους ζητάμε και ταυτότητα. Τμήμα λοιπόν νέων. Νεανικοί Κατηχητικοί Διάλογοι λέγεται αυτό το τμήμα. Νεανικοί Κατηχητικοί Διάλογοι με κατηχητή τον π.Νικόλαο Μανώλη και μάθημα την ερμηνεία της Κλίμακος του Αγίου Ιωάννου. Θα αρχίσουμε απ' το Σάββατο που έρχεται. Τμήμα Ενηλίκων: Λόγοι Κατηχήσεως λέγεται αυτό το τμήμα. Άνδρες – Γυναίκες όλων των ηλικιών, εσείς δηλαδή και εσείς όλοι δηλαδή, κάθε Σάββατο το πρωί. Ξυπνήστε όσοι κοιμάστε, 9 η ώρα, ξυπνήστε όσοι κοιμάστε το Σάββατο το πρωί, μετά θα πάτε στην αγορά για ψώνια. Σας το προειδοποιώ. 9 με 10:30 θα ρθείτε να πιούμε το καφεδάκι μας, να συζητήσουμε, και θα κάνουμε την πατερική ανάλυση των ιερών αναγνωσμάτων της Κυριακής που έρχεται. Για να πηγαίνετε την Κυριακή έτοιμοι. Πατερική ανάλυση. Έχουμε όλους τους Πατέρες που μιλούνε για όλες τις Κυριακές.
Παίρνουμε και σταχυολογούμε τα καλύτερα από τους Πατέρες και σας προσφέρουμε μια ανάλυση του Ευαγγελίου που δεν την έχετε ξανακούσει. Πατερική. 9 η ώρα το Σάββατο το πρωί. Για να έρχεστε έτοιμοι την Κυριακή και να μη λέτε δεν κατάλαβα το Ευαγγέλιο, δεν κατάλαβα τον Απόστολο που είναι δύσκολος, αλλά θα τον ερμηνεύουμε από το Σάββατο.
Αυτές όλες οι ομιλίες θα ανεβαίνουν και στο You Tube, όσοι δεν τα καταφέρνετε να έρχεστε, θα τα βλέπετε και στο ίντερνετ, στο Ιστολόγιο Κατάνυξις. Και τέλος, τμήμα ενηλίκων πάλι, ανδρών και γυναικών όλων των ηλικιών για θέματα οικογενειακά και εκκλησιαστικής επικαιρότητας, κάθε Κυριακή μετά τη Λειτουργία, το πρωί στις 10:30. Ο παλιός πρωινός καφές που λέγαμε ο εορταστικός καφές, όχι με τη Ρούλα Κορομηλά, με τον π.Νικόλαο Μανώλη, θέματα οικογενειακά και εκκλησιαστικής επικαιρότητας και κουτσομπολιό λίγο. Πατήρ Νικόλαος Μανώλης, 10:30 το πρωί της Κυριακής.
Βλέπετε ότι όπως είπα το πρωί, παρακαλώ, παρακαλώ, δεν μας παίρνει σήμερα να κάνουμε ανάλυση θεμάτων άλλων, είναι τα παιδάκια τα οποία ανησυχούνε τα καημένα κι έχουν το δίκαιό τους, θα βγάλουμε, ήδη θα ανακοινώσω από απόψε το πρόγραμμα της εξομολόγησης για Οκτώβριο και Νοέμβριο, να κλείσουμε το Φθινόπωρο. Θα το δείτε αύριο το πρωί που θα ξυπνήσετε, θα το βρείτε στο Ιστολόγιο.
Σκέφτομαι και θέλω τη γνώμη σας, να βάλω και μία, εκτός από τις ανακοινώσεις που θα κάνω για την εξομολόγηση, να βάλω και μία σταθερή ημέρα εξομολόγησης στην εβδομάδα. Δηλαδή για παράδειγμα, Δευτέρα απόγευμα. Για παράδειγμα στις 6 η ώρα μέχρι όσο πάει, να έχω εξομολόγηση. Ή κάθε εβδομάδα ή κάθε δυό εβδομάδες. Θα το δω, σκέφτομαι κι αυτό για να ξέρετε όποιος δεν πρόλαβε να πάρει το πρόγραμμα να ξέρει ότι υπάρχει μια σταθερή μέρα εξομολόγησης.
Μια παράκληση πριν φύγουμε, μια παράκληση: επειδή υπάρχει ένα πρόβλημα, δοξάζω τον Θεό για όλα τα προβλήματα, αλλά πρέπει να δίνουμε και λύσεις με την ανθρώπινη λογική που μας έδωσε ο Θεός. Υπάρχει πρόβλημα πώς να κοινοποιούμε τις συναντήσεις μας, τα κατηχητικά μας προγράμματα, επίσης πώς θα κοινοποιούμε τις ημέρες εξομολόγησης.
Το πρόγραμμα που θα σας δίνουμε θα φροντίζω με τους συνεργάτες μου και το λέω και γι' αυτούς, να βγάζουμε από ένα, δύο και τρία παραπάνω προγράμματα, να σας τα δίνουμε και να τα μοιράζετε στην ενορία εσείς. Όσοι είστε ενορίτες. Θα τα μοιράζετε στους γειτόνους σας. Δεν έχω άλλον τρόπο για να κάνω γνωστό στο ποίμνιο, στην ενορία πότε εξομολογώ, παρά μόνο το ίντερνετ. Αλλά όλοι δεν μπαίνετε στο ίντερνετ, όλος ο κόσμος. Και σήμερα στην εκκλησία με πιάσαν εκεί κάποιοι άντρες, πότε θα σε δούμε και πότε θα σε δούμε. Δεν μπορώ να κάνω ανακοίνωση. Εφόσον δεν μπορώ να κάνω ακανοίνωση θα πρέπει εσείς να κάνετε την ανακοίνωση για μένα. Αυτό που μαθαίνετε να το ενημερώνετε παιδιά, σας παρακαλώ. Να ενημερώνετε. Και επειδή ούτε και τηλεφωνικά δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω, θα δίνετε και το κινητό μου. Το κινητό το δικό μου που το έχετε, δώστε το και σ' έναν άλλον που θέλει να εξομολογηθεί, να με βρει, να κλείσει ραντεβού, να μου στείλει ένα μήνυμα. Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ.
Θέλω για παράδειγμα, όχι αυτό το Σαββατοκύριακο που έχει ο μήνας 11 και 12, αλλά το άλλο Σάββατο που έχει ο μήνας, μπορείτε να το δείτε; Σιγά ρε παιδιά, μη λέτε πολλές ημερομηνίες… Να σηκώνετε το χέρι όποιος θέλει να μιλήσει. Λοιπόν το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, παρακαλώ μη τα μπερδέψουμε πάλι, δέκα ημερομηνίες ακούστηκαν. Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, ημέρα Σάββατο, θα ξυπνήσετε το πρωί φρέσκοι - φρέσκοι, θα πλυθείτε με κρύο νερό, θα ρίξετε στα ματάκια σας. Να ρίχνετε και στα μάτια κρύο νερό, μ' ανοιχτά τα μάτια, θα ρίχνετε μέσα, να ξεπλένετε τα μάτια σας για να μη βλέπετε θολά, γιατί μερικοί βλέπετε θολά, γιατί δεν τα πλένετε καλά, θα τα πλένετε καλά τα μάτια σας. Ναι, και καταρράκτη ας έχει, δεν κάνει με τον καταρράκτη να πλένεις τα μάτια σου; Κάνει να ρίξεις νερό στα μάτια; Ωραία, θα ρίχνετε λίγο νερό στα μάτια, αρκετό νερό στα μάτια σας να ξυπνάτε καλά. Θα πίνετε το καφεδάκι σας, κι αν θέλετε μεταβολισμό καλό, καφέ με ένα αυγό βραστό, κάνει μεταβολισμό απ' ότι μου λένε, γιατί τώρα καταλαβαίνετε πως είμαι, με λεν συνέχεια συμβουλές. Ακούω για να αδυνατίσω πολλά. Ήδη τώρα έχω βάλει αρχή να αδυνατίσω, με την ευχή σας, με τις προσευχές σας να αδυνατίσω.
Ακροατ.3: πάτερ στην ενορία σας θυμάμαι λεπτό παλληκαράκι
π.Νικόλαος: Ήρθα το 1/3, ήρθα το 1/3 και τώρα είμαι τα 3/3. 3/3 είμαι, ολόκληρος. Τότε ήμουν το 1/3 κρυβόμουνα ο υπόλοιπος. Τώρα εμφανίστηκα. Έτσι ήμουνα πάντα αλλά δεν με βλέπατε. Τώρα μεταμορφώθηκα, μεταμορφώθηκαν τα μάτια σας και με βλέπετε. Έτσι ήμουνα ναι, ναι, ομορφόπαιδο πάντα, όπως τώρα και λεβέντης και σ' αυτά τα κιλά.
Λοιπόν, θα ξυπνάτε το πρωί, θα κάνετε το Σάββατο το πρωί αυτή την ετοιμασία και μετά θα ετοιμαστείτε, αποβραδίς, το ταπεράκι σας με τα κεφτεδάκια, με τα σαντουιτσάκια σας, με τις σαλατούλες σας, τι χρειάζεται να φάτε και θα πάμε εκδρομούλα. Θα βάλουμε δύο λεωφορεία. Ένα για τους μεγαλύτερους και ένα για τους μικρούς. Το πού δεν θα σας πω γιατί μιλάω ακόμα με δύο ή τρία μοναστήρια εδώ γύρω, όχι δεν θα κάνουμε παιδιά, να πάμε να γνωρίσουμε την Ελλάδα, μεγάλο ταξίδι, θα κάνουμε σχετικά μικρό ταξίδι, θέλω χώρο για να καθήσουμε στο μοναστήρι ή στον χώρο που θα είμαστε το μεσημέρι και να φάμε. Να μας παράσχουν την τράπεζα ας πούμε ουσιαστικά, για να..., ναι είναι μακρυά όμως, είναι μακρυά, στον Βόλο είναι μακρυά. Ναι, στις 18 του μηνός.
Ετοιμαστείτε και ειδοποιείστε. Όσοι θα θέλετε να συμμετάσχετε σ' αυτήν την προσκυνηματική εκδρομή κατηχητικής φύσεως, το επόμενο Σαββατοκύριακο, θα έρθετε εδώ και θα το δηλώσετε. Τα χρήματα θα μας τα φέρετε, προσπαθώ τώρα να βρούμε και οικονομικά, να μας βγει οικονομικά όλη αυτήν η υπόθεση, θα μας τα φέρετε στο λεωφορείο. Δεν μας είπαν ακόμα, γιατί δεν τους είπαμε ακριβώς τον χώρο. Λοιπόν, Σάββατο 18 του μηνός θα κάνουμε προσκυνηματική εκδρομή.
Αυτά ήθελα να σας ειδοποιήσω, ημερήσια, ημερήσια. Θα φύγουμε ας πούμε 8 το πρωί ή 9 το πρωί και θα γυρίσουμε το βραδάκι εδώ, μπορεί και απόγευμα, σχετικά νωρίς να γυρίσουμε. Του κατηχητικού μας άτομα. Αυτό το κάνουμε για το κατηχητικό μας. Και όσοι θα μπορέσουν, τι να πω, να πω να έρθουν; Κοίταξε, κοίταξε, το πούλμαν θα γεμίσει. Και γι' αυτό βάζω και δεύτερο, για να είμαστε δύο. Γιατί τα παιδιά και μόνο των κατηχητικών, θα γεμίσουν σχεδόν το ένα πούλμαν. Εντάξει. Θα μας το πείτε το Σάββατο και θα σας πούμε και τι θα έχουμε. Για να δω κι εγώ να καταλήξω. Μπορεί να πάρω διώροφο, δεν ξέρω. Να καταλήξω. Γιατί και τα πούλμαν είναι ακριβά. Δεν είναι φτηνά στη σημερινή εποχή. Και βλέπετε τι γίνεται να μας φυλάγει ο Θεός να βρούμε και από σώφρων άνθρωπο να κάνουμε το ταξίδι μας. Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ πάρα πολύ, τη συμπαράστασή σας, την στήριξή σας, τις προσευχές σας, έρχεται χειμώνας βαρύς, βαρύς και όχι βαρύς αχός ακούγεται πολλά τουφέκια πέφτουν, που λέει το δημοτικό τραγούδι, αλλά απ' ό,τι ακούω και από ανθρώπους ότι από μετεωρολογικής φύσεως θα είναι βαρύς ο χειμώνας, αλλά και δεν ξέρουμε με όλα τα άλλα πως θα πορευτούμε.
Να δοξάζουμε για οτιδήποτε και να παρακαλούμε τον Θεό να μας ενισχύει στην υπομονή και στην αντοχή. Προσεύχομαι για όλους σας, όλους σας έχω στην προσευχή μου, για τα προβλήματα του καθενός προσεύχομαι, για τις ασθένειες του καθενός, για τις ανάγκες του καθενός, θα προσεύχεστε κι εσείς για τις ανάγκες τις δικές μου και τις οικογενείας μου.
Είστε προσκεκλημένοι, είστε καλεσμένοι όλοι, για τη βάπτιση του εγγονού μου, για την Κυριακή που έρχεται στις 12 του μηνός, την επόμενη Κυριακή στις 11 η ώρα μές στον Προφήτη Ηλία, όχι εδώ, μες στον Προφήτη Ηλία, τη βάπτιση του εγγονού μου του Δημητράκη. Θα κάνουμε τη βάπτιση. Πρώτα ο Θεός να είμαστε γεροί, να το αξιώσει κι αυτό το παιδάκι ο Θεός να είναι εδώ κατηχητόπαιδο στην ενορία μας, μετά από λίγα χρόνια, να τον παίρνουμε έτσι εδώ, να τον έχουμε.
Λοιπόν τώρα, όπως είστε, καθήστε, εγώ θα σηκωθώ, θα βγω έξω, δεν θα μ'  ακολουθήσετε εσείς που είστε μέσα, θα αρχίσω να, φέρε εδώ τα γλυκά, να κεραστούμε πρώτα, εδώ όπως είμαστε ή έξω να βγούμε καλύτερα; Έξω; Έξω. Θα είμαι στην είσοδο και έναν-έναν θα σας αγιάζω.

π.Νικόλαος Μανώλης, Δόξα τω Θεώ για ότι επιτρέψει & ευχαριστίες για το κατηχητικό μας [ΒΙΝΤΕΟ 2014]