Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

Aρχιμ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης: Υποχρέωση η Πανορθόδοξη

                                                        
 ...αλλιώς είναι σαν να λέμε σε Ρ/Καθολικούς, Προτεστάντες, Αγγλικανούς ότι η Ορθοδοξία δεν έχει ενότητα      


Ο Αρχιμ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης,  γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος επί των Διορθόδοξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti για την Πανορθόδοξη Σύνοδο και τη συμμετοχή της Ελλαδικής Εκκλησίας.
        "Η απόφαση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την Πανορθόδοξη Σύνοδο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και αυτή πρέπει να πάει όπως έχει προγραμματιστεί" δήλωσε ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος
        Σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη η Πανορθόδοξη Σύνοδος υποχρεούται να πραγματοποιηθεί, ειδάλλως είναι σαν να λέμε σε Ρ/Καθολικούς, Προτεστάντες, Αγγλικανούς ότι η Ορθοδοξία δεν μπορεί να επιτύχει την ενότητα.
        Σύμφωνα με τον ίδιο, η Πανορθόδοξη  είναι απαραίτητη για την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και όλες οι εκκλησίες θα πρέπει να λάβουν μέρος σε αυτή.
        "Ο λόγος που συγκαλείται η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος είναι η ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Και κάθε εκκλησία πρέπει να κρατήσει αυτή την ενότητα και να γίνει μάρτυρας σε αυτή την ενότητα της Ορθοδοξίας έναντι των άλλων εκκλησιών, απέναντι σε άλλα χριστιανικά δόγματα και τον σύγχρονο κόσμο. Είναι ένα καθήκον που πρέπει να εκπληρώσει" τόνισε ο Αρχιμανδρίτης
        "Προετοιμάζεται για τόσα χρόνια, τόσες δεκαετίες, πολλοί άνθρωποι έχουν εργαστεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας της, και νομίζω ότι ο καθένας - Ρώσοι, Έλληνες και Βούλγαροι - όλοι μας οι Ορθόδοξοι πρέπει απο κοινού να πολεμήσουμε και να θέσουμε σε δεύτερη θέση, το «εγώ», μας και τα αιτήματά μας, και, πάνω απ 'όλα, να συμπεριφερθούμε σαν μια οικογένεια, και πιο σωστά - ως ένα σώμα, ως μία εκκλησία¨", δήλωσε .
        Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πάντα διαφορετικές απόψεις, αλλά την ημέρα της Πεντηκοστής, του Αγίου Πνεύματος στην προγραμματισμένη επίσημη έναρξη της Πανορθόδοξης όλοι πρέπει να είναι μαζί.
        «Καλούμε να είμαστε ενωμένοι για την Ημέρα της Αγίας Τριάδος», είπε χαρακτηριστικά.
        Ερωτηθείς κατά πόσον είναι δυνατόν να βρεθεί μια λύση για τις διαφορές, ο Αρχιμανδρίτης επισήμανε πως, "Σίγουρα, όπως σε μια οικογένεια, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά ο καθένας προχωράει σε μικρές παραχωρήσεις, και όλα τα προβλήματα λύνονται"
        Σχολιάζοντας τη δήλωση του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις, ιδίως με το θέμα του Κατάρ, ο Αρχιμανδρίτης είπε ότι συμφωνεί, αλλά πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις - και η Εκκλησία των Ιεροσολύμων και της Αντιοχείας.
        "Τώρα υπάρχει ένας πόλεμος, και πρέπει να είμαστε ενωμένοι, έχουν δίκιο, αλλά προς το παρόν θα πρέπει  πρωτίστως να ασχολούμασε με ένα γεγονός, την Πανορθόδοξη.  Δεν μπορούμε να λέμε " Έχω ένα πρόβλημα με μία μητρόπολη, έχω ένα πρόβλημα με έναν επίσκοπο", φυσικά υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν προβλήματα, αλλά πρέπει να καταλάβουμε το κύριο πράγμα. Ας καθίσουμε και να συζητήσουμε. Πιστεύω ότι με την προσευχή μπορούμε να τα λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα, αν δεν μπορούμε να τα λύσουμε, αν δεν βρούμε λύσεις, θα είναι σκάνδαλο και αυτό θα σημαίνει ότι κάνουμε λάθος",  δήλωσε ο Αρχιμανδρίτης.