Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Ορθή ανάγνωση της εκκλησιαστικής επικαιρότητας

Σχόλιο Ιστολογίου Κατάνυξις: Κεντρικό πρόσωπο ο Αρχιεπίσκοπος. Τα δημοσιεύματα δύο. Το πρώτο από "το καράβι" των Νέων (που βουλιάζει στα χρέη) και το δεύτερο ενυπόγραφο στο Πενταπόσταγμα. Στο πρώτο επιχειρείται από μια συστημική εφημερίδα, μια λεπτή ειρωνεία στο πρόσωπό του Αρχιεπισκόπου, για την εκκλησιαστική περιουσία και στη συνέχεια, η εξουθένωση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ. Στο δεύτερο άρθρο, παρουσιάζεται ο Αρχιεπίσκοπος, σαν καλύτερος διαχειριστής της ανθρωπιστικής κρίσεως του μεταναστευτικού, από την Κυβέρνηση.
Κοινός παρονομαστής... ο Οικουμενισμός. 
Στο πρώτο δημοσίευμα, στοχοποιείται ο Μητροπολίτης Πειραιώς και όχι ο Αρχιεπίσκοπος όπως λέει ο τίτλος του άρθρου, γιατί διατύπωσε με πυγμή την άποψη της Εκκλησίας για την ομοφυλοφιλία. Αυτή είναι νεοεποχίτικη άποψη, που πρέπει να επιβληθεί με κάθε τρόπο. Ο Οικουμενισμός επιβάλει την φίμωση των παραδοσιακών φωνών, την απαλλοτρίωση των δογματικών διαφορών στην πίστη.
Στο δεύτερο δημοσίευμα, αποσιωπάται το γεγονός, πως για το ίδιο θέμα, ο Αρχιεπίσκοπος έβγαλε τον Αρχιερατικό του σταυρό και το Εγκόλπιο για να μοιράσει τρόφιμα σε πρόσφυγες και το χειρότερο, έφερε τον Πάπα στην Ελλάδα. Κίνηση "μνημείο" Οικουμενιστικής πρακτικής.

Ο μύθος της μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας


Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος πιστεύει στον Θεό, αλλά ακολουθεί πιστά και το αρχαίο ρητό «επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως» όταν επιθυμεί να εμπεδωθεί μια άποψή του. Γι' αυτό τον λόγο άδραξε την ευκαιρία προχθές, όταν βρέθηκε στην Ημερίδα Νομικών Συμβούλων της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Συνοδικό Μέγαρο με θέμα «Εκκλησιαστική περιουσία - Σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας» και τόνισε για ακόμη μία φορά πως η μεγάλη περιουσία της Εκκλησίας είναι μύθος. «Μιλάμε για μια περιουσία που είναι στο όνειρο και στη φαντασία. Μια περιουσία που είναι δεσμευμένη» είπε.
Μιλώντας μάλιστα σε δημοσιογράφους, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως κάποτε, απαντώντας σε ερώτηση, «είπα ότι όλο αυτό το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι ένα παραμύθι. Και πραγματικά, αν την αφήσουμε στη σημερινή της κατάσταση, είναι ένα παραμύθι, ένα κάρβουνο. Αν όμως θελήσουμε να συνεργαστούμε Εκκλησία και Πολιτεία πάνω στις σωστές βάσεις και αν λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και με τα οποία είναι δεμένη αυτή η περιουσία, τότε μπορεί αυτό το παραμύθι να γίνει ιστορία και να βοηθήσει».
Κατήγγειλαν τον Σεραφείμ για ρατσιστικό παραλήρημα
Σάλο και έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι νέες δηλώσεις του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, οι οποίες στρέφονται πάλι (είναι το αγαπημένο του θέμα!) εναντίον της ομοφυλοφιλίας.
Ο μητροπολίτης, καλεσμένος την περασμένη Παρασκευή σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με την εγκύκλιο για σεμινάρια περί ομοφυλοφιλίας στα σχολεία, βγήκε εκτός εαυτού και χρησιμοποίησε οξύτατες εκφράσεις όπως: «Για την Εκκλησία αυτές οι συμπεριφορές αποτελούν θανάσιμες καταστάσεις. Είναι μια συμπεριφορά αντιανθρώπινη! Η ομοφυλοφιλία είναι μια τραγωδία! Μια σεξουαλική τραγωδία. Είναι ψυχοπαθολογική εκτροπή».
Οι προκλητικές «ομοερωτοφοβικές», όπως χαρακτηρίστηκαν, δηλώσεις προκάλεσαν αντιδράσεις οργανώσεων, μεταξύ αυτών του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας Athens Pride, οι οποίες άμεσα κίνησαν διαδικασίες.
Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έκαναν καταγγελία στο αρμόδιο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΓΑΔΑ για παράβαση του σχετικού αντιρατσιστικού νόμου περί κολασμού πράξεων ή ενεργειών που αποσκοπούν σε φυλετικές διακρίσεις.
Άμεσα ενημερώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές και διεξάγεται έρευνα στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να κληθούν οι καταγγέλλοντες προκειμένου να ληφθούν καταθέσεις για σχηματισμό δικογραφίας.
Ωστόσο, από την ΕΛΑΣ διαψεύδονται κατηγορηματικά πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί αναζήτησης του μητροπολίτη από την Αστυνομία στο πλαίσιο διαδικασίας αυτοφώρου και «εκτός από τη διεξαγωγή έρευνας δεν έχει κινηθεί καμία άλλη διαδικασία» όπως έλεγαν.

Κίνηση ματ του Αρχιεπισκόπου στην κυβέρνηση για το προσφυγικό

08022017_kentro_7.jpg
Του Μάνου Χατζηγιάννη
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Στριμώχνει και πάλι την κυβέρνηση… με το γάντι ο Αρχιεπίσκοπος!
Την στιγμή που οι αριστερομπερδεμένοι εξουσιαστές αντιλαμβάνονται την δράση της Εκκλησίας μονάχα ως κοινωνική και προβοκάρουν την βοήθειά της σαν ενός ακόμη…κοινωνικού ιδρύματος όσον αφορά στο μέγιστο ζήτημα του προσφυγικού, ο Αρχιεπίσκοπος αποδεικνύει πως και σε αυτό το πεδίο δύναται να τους εκθέσει!
Πολλάκις ο κ. Τσίπρας αλλά και οι συν αυτώ κυβερνώντες έχουν εξάρει την τεράστια συνδρομή της Εκκλησίας ως κοινωνικού οργανισμού και όχι ως στοργικής μητρός, στο ζήτημα του προσφυγικού.
Ίσως ο μοναδικός λόγος, μάλιστα, που ο πρωθυπουργός δεν θέλει να “τα σπάσει” με την Εκκλησία είναι επειδή εκείνη με τις οργανωμένες δομές της προσφέρει χείρα βοηθείας σε χιλιάδες αναξιοπαθούντες, πρόσφυγες και μη, ανα την επικράτεια. Κάτι δηλαδή που θα έπρεπε να κάνουν οι κρατικές υπηρεσίες παροχής βοηθείας και που φυσικά αδυνατούν! Και αν λείψει η Εκκλησία στην παροχή βοηθείας στους πρόσφυγες θα επέλθει το χάος!
Όσο λοιπόν η Εκκλησία “κάνει πολύ καλά τη δουλειά της” στο προσφυγικό, καλύπτοντας τα τεράστια κρατικά κενά , ο κ.Τσίπρας δεν θα επιχειρήσει ανοιχτή κόντρα μαζί της.
Βέβαια, το προσφυγικό ζήτημα δεν θα πρέπει να αποτελεί παιχνίδι στις πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης.
Πάντως η Εκκλησία από την πλευρά της αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία πως εκείνη νοιάζεται πραγματικά για τους πρόσφυγες, όχι σαν ακόμη μια ΜΚΟ από αυτές που έστειλε στον εισαγγελέα ο Κοτζιάς για κακοδιαχείριση και πάρτι κατασπατάλησης, αλλά επί της ουσίας!
Το απόγευμα της 8ης Φεβρουαρίου παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνύμου τελέστηκαν τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του «Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων».
Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Ιερώνυμος έστειλε για μια ακόμη φορά μήνυμα για το προσφυγικό συγκρίνοντας μάλιστα τους σημερινούς πρόσφυγες από τα βάθη της Ανατολής και όχι μόνο, με την μεταπολεμική προσφυγιά μιας ολόκληρης γενιάς των Ελλήνων.
Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το έργο του Κέντρου λέγοντας πως «ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην ξενιτειά και έχουν προβλήματα. Είναι μια υπηρεσία που ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια. Επομένως έχουμε μία εμπειρία. Υπάρχει, ωστόσο, μία διαφορά. Τότε που ξεκίνησε αυτή η υπηρεσία ήταν για να εξυπηρετήσει τους Έλληνες μετανάστες. Αυτούς που είχαν πάει στην Γερμανία και μετά επέστρεφαν στην Ελλάδα και αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα. Σήμερα αυτά τα προβλήματα είναι λίγα, αλλά υπάρχουν. Υπάρχουν, όμως, τα ίδια προβλήματα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Έτσι αυτό το γραφείο έχει αγκαλιάσει και αυτούς τους ανθρώπους».
Ακόμη μια υπηρεσία λοιπόν τέθηκε από την Εκκλησία σε λειτουργία προς όφελος των προσφύγων, τη στιγμή που το επίσημο κράτος έχει κυριολεκτικά πνιγεί στον ωκεανό της ανευθυνότητάς του και η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, με παιδιά να πεθαίνουν στους καταυλισμούς, κάθε άλλο παρά το τιμάει!
Πάντως ο κ. Ιερώνυμος με τα λεγόμενά του και τ α εγκαίνια του νέου Κέντρου έκανε και μια ακόμη κίνηση ματ στην κυβέρνηση δείχνοντας έμπρακτη στήριξη στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, αλλά διατηρώντας και τις επιφυλάξεις του πάντα.
Υπενθυμίζεται πάντα πως ο Αρχιεπίσκοπος είχε βρεθεί στο στόχαστρο των δήθεν προοδευτικών όταν σε πρόσφατή συνέντευξή του εκτίμησε ότι ο τόπος «προχωράει από στιγμή σε στιγμή στον αφελληνισμό και στον αποχριστιανισμό» και έκανε λόγο για «κίνδυνο ισλαμοποίησης», χαρακτηρίζοντας «βαθιά νυχτωμένους» εκείνους που δεν το βλέπουν.
Τότε όλα τα μιντιακά κοράκια έπεσαν πάνω του να τον κατασπαράξουν. Τώρα αποδεικνύει πως η Εκκλησία νοιάζεται πολύ περισσότερο από τους επικριτές της για τους πρόσφυγες αλλά κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου!