Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Π. Φίλιππος: Κάτω τα χέρια από τους μοναχούς του Αγίου Όρους

FILIPPOS.jpg

Η πρόσφατη καταδίκη του Αρχιμανδρίτη Μεθόδιου και μοναχών της παλαιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου έχει θορυβήσει ιδιαίτερα γέροντες του Αγίου Όρους

Η δικαστική απόφαση κρίνεται από αρκετούς ως μια παρέμβαση στα θεολογικά ζητήματα του Άθωνα, που προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του π. Φιλίππου, από το κελί της αδελφότητας των Θωμάδων στη Μικρά Αγία Άννα: «Ως Αγιορείτες γνωρίζουμε ότι οι 20 Μονές του Αγίου Όρους είναι αυτοδιοίκητες. Είναι μεν ελληνική επικράτεια αλλά είναι Μονές αυτοδιοίκητες. Διαφωνούμε με την απόφαση του δικαστηρίου διότι δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα. Δεν μπορούν τα δικαστήρια να ασχολούνται με θεολογικά και εκκλησιολογικά θέματα. 
Η θεολογική κι εκκλησιολογική ανάλυση είναι θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τα δικαστήρια δεν έχουν τα προσόντα να καταδικάζουν μοναχούς για τέτοια θέματα. Διαφωνούμε κάθετα με την απόφαση αυτή, καθώς προσβάλει το Άγιο Όρος, την Εκκλησία και τους απανταχού Χριστιανούς. Τέτοιες αποφάσεις έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο Άγιο Όρος και στην πατρίδα μας».