Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

Ανατροπή στην υπόθεση δηλητηρίασης του Πατριάρχη Γεωργίας – Δεν ήταν αυτός ο στόχος;

Νέα δεδομένα στην πολύκροτη υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία; 

Του Άγγελου Ρούσσου
Σε μια έκθεση σχετικά με την εν εξελίξει έρευνα για το σκάνδαλο δηλητηρίασης που συγκλόνισε το Ορθόδοξο έθνος της Γεωργίας, η Εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι ο κατηγορούμενος Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Mαμαλάτζε προσπάθησε να πάρει κυάνιο μαζί του στο Βερολίνο, όπου ο Πατριάρχης Ηλία Β “θα υποβαλλόταν σε χειρουργική επέμβαση χοληδόχου κύστης, ωστόσο, όπως αναφέρουν ΜΜΕ της Γεωργίας ο στόχος δεν ήταν, όπως αρχικά είχε φανεί ο ίδιος ο προκαθήμενος, αλλά η προσωπική του γραμματέας Shorena Tetruashvili.
Ο π. Μαμαλάτζε συνελήφθη στις 10 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Τιφλίδας με κυάνιο που βρέθηκε στις αποσκευές του. Η έκθεση ισχυρίζεται ότι ο ιερέας ήλπιζε να κερδίσει μεγαλύτερη επιρροή στην πατριαρχείο αφού έβγαζε από την μέση την γραμματέα!
Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος του ιερέα, ισχυρίζεται πως η υπόθεση έχει απλώς κατασκευαστεί, και ότι η εισαγγελική αρχή δεν έχει ενδείξεις ότι ο πελάτης του αγόρασε οποιαδήποτε κυάνιο, και καμία ιδέα για το ποιος ήταν ο πωλητής .
Ο κατηγορούμενος πατήρ Γεώργιος βρίσκεται αντιμέτωπος με επτά έως δεκαπέντε χρόνια φυλάκισης αν καταδικαστεί.
Υπενθυμίζεται πως αρχικά ο Γενικός Εισαγγελέας της Γεωργίας Ηρακλής Σοτάτζε είχε επιβεβαιώσει την απόπειρα δολοφονίας κατά του επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας λέγοντας:
«Ο π. Γεώργιος Μαμαλάτζε είχε στενή σχέση με τον Πατριάρχη και τη συνοδεία του. Η έρευνα απέδειξε ότι ο Μαμαλάτζε είχε προετοιμάσει τη δολοφονία και γι “αυτό αγόρασε από ένα άγνωστο άτομο αυτή τη στιγμή μια δηλητηριώδη ουσία – κυάνιο ».
Οι έρευνες είχαν ξεκινήσει μετά από καταγγελία στο γραφείο του εισαγγελέα, η οποία κατατέθηκε στις 2 Φεβρουαρίου. Ένας άνδρας, του οποίου το όνομα δεν είναι γνωστό, είπε πως ο πατήρ Γεώργιος του ζήτησε βοήθεια με σκοπό την απόκτηση του κυανίου και πρόσφερε χρήματα για αυτό.
Όπως και να έχει ο Μαμαλάτζε κατάφερε να προμηθευτεί το δηλητήριο. Το δηλητήριο βρέθηκε στα πράγματά του κατά τη διάρκεια έρευνας στο αεροδρόμιο. Επιπλέον, στο σπίτι του υπόπτου βρέθηκε ένα όπλο και αληθινά πυρά.