Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

Αποκλειστικό! Ισχυρισμοί σεξουαλικών οργίων, πορνείας και πορνό βίντεο ταρακουνούν την Καθολική Εκκλησία στην Ιταλία

ΡΩΜΗ. Ανατριχιαστικές κατηγορίες για ιερείς που εμπλέκονται σε σεξουαλικά όργια, βίντεο πορνό και πορνεία έχουν έρθει στο φως από αρκετές ενορίες στην Ιταλία πρόσφατα, σοκάροντας το Βατικανό και προκαλώντας τα υψηλά στάνταρ που είχε θέσει κι απαιτήσει από τον κλήρο ο Πάπας Φραγκίσκος.
Στην νότια πόλη της Νάπολης, για παράδειγμα, ένας ιερέας είχε πρόσφατα τεθεί σε διαθεσιμότητα από την ενορία της Σάντα Μαρία ντε Αγγέλι μετά από ισχυρισμούς ότι οργάνωνε γκέι όργια και ότι χρησιμοποιούσε το ιντερνέτ για να βρίσκει πιθανούς συντρόφους τους οποίους πλήρωνε για σεξ.
Οι ισχυρισμοί που αφορούν τον Αιδεσιμότατο Μάριο Ντε Ορλάντο έπεσαν στην αντίληψη της Επισκοπής  μετά από ένα ανώνυμο γράμμα που στάλθηκε στον Επίσκοπο. Αν και ο Ορλάντο αρνήθηκε τις κατηγορίες όταν τον κάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος της πόλης Καρδινάλιος Κρεσένζιο Σέπε να απολογηθεί, επίσημη έρευνα διεξάγεται τώρα από τις τοπικές εκκλησιαστικές αρχές.
webRNS-SEX-SCANDAL2-030917.jpg
«Έχει απομακρυνθεί από την θέση του ενώ διεξάγεται η έρευνα,» είπε ο εκπρόσωπος του καρδινάλιου στην Υπηρεσία Θρησκευτικών Νέων. «Δεν έχω περαιτέρω σχόλια».
Στην βόρεια πόλη της Πάντοβας, ένας 48χρονος ιερέας, ο Αιδεσιμώτατος Άντρεα Κοντίν, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της καθαίρεσης καθώς και δικαστικών ενεργειών, εν μέσω κατηγοριών ότι είχε πάνω από 30 ερωμένες, μερικές από τις οποίες πήγαινε σε ένα θέρετρο στην Γαλλία.
Ο Κοντίν απομακρύνθηκε από την ενορία του Σαν Λαζάρο αφού παρουσιάστηκαν τρεις γυναίκες κάνοντας παράπονα εναντίον του πέρσι τον Δεκέμβρη. Ο Επίσκοπος Κλαούντιο Σίπολλα της Πάντοβας διέκοψε την επίσκεψή του στην Λατινική Αμερική για να ασχοληθεί με το σκάνδαλο.
«Δεν πιστεύω τις κατηγορίες αυτές οι οποίες μου προκαλούν πόνο,» είπε ο Σίπολλα σε μια συνέντευξη τύπου τον προηγούμενο μήνα. «Γιατί αυτή είναι απαράδεκτη συμπεριφορά όχι μόνο για έναν ιερέα και δη Χριστιανό αλλά ακόμη και για έναν άνδρα.»
Μία γυναίκα που ισχυρίζεται ότι υπήρξε ερωμένη του Κοντίν για πάνω από τρία χρόνια, λέει ότι ο ιερέας κουβαλούσε μαζί του ερωτικά παιχνίδια, εκπόρνευε τις ερωμένες του σε ιστοσελίδες για ανταλλαγή συντρόφων και επίσης προσκαλούσε και άλλους ιερείς από την περιοχή του να πάρουν μέρος σε σεξουαλικά πάρτι.
webRNS-SEX-SCANDAL4-030917.jpg
«Ακόμα κι αν στο τέλος αυτής της υπόθεσης δεν υπάρξουν νομικές επιπτώσεις, έχουμε καθήκον από τους κανόνες της εκκλησίας να λάβουμε πειθαρχικά μέτρα,» είπε ο Σίπολλα.
Αποκάλυψε επίσης ότι ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος του τηλεφώνησε στα τέλη Ιανουαρίου για να τον στηρίξει και να τον παροτρύνει να παραμείνει «δυνατός.»
Από την μέρα της εκλογής του ο πάπας κρατάει σκληρή στάση πάνω στην ηθική συμπεριφορά μέσα στην εκκλησία αν και συγχρόνως αναγνωρίζει την ύπαρξη της ανθρώπινης αδυναμίας και του προσωπικού λάθους.
Τις τελευταίες εβδομάδες μίλησε πολλές φορές καθαρά και ξάστερα εναντίον του «πειρασμού», και την προηγούμενη εβδομάδα είπε σε μία σύναξη κληρικών στην Βασιλική του Αγίου Ιωάννη των Λατερνών στην Ρώμη ότι  δεν θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος στην πίστη χωρίς την πρόκληση του πειρασμού.
«Ο πειρασμός είναι πάντα παρών στη ζωή μας. Επιπλέον, χωρίς τον πειρασμό δεν μπορείς να προχωρήσεις στην πίστη,» είπε.
Ο Αλμπέρτο Μελλόνι, καθηγητής της εκκλησιαστικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Μοδένα και της Ρέτζιο Εμίλια, είπε ότι τα σκάνδαλα στους κληρικούς δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο.
«Δεν υπάρχει αμαρτία που να μην κάνει ένας κληρικός. Τα σκάνδαλα μου φαίνονται σχετικά νορμάλ,» είπε στην ΥΕΕ (Υπηρεσία Εκκλησιαστικών Ειδήσεων-RNS)
«Και νομίζω ότι η ψευδαίσθηση ότι τα σκάνδαλα θα σταματήσουν με την καλύτερη επιλογή προσωπικού δεν είναι και τόσο πολλά υποσχόμενη και δεν έχει επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα.»
Ο πάπας Φραγκίσκος έχει συχνά ζητήσει να υπάρχει πιο αυστηρή διαδικασία εξέτασης για τους ιεροσπουδαστές, και έχει λάβει άμεση δράση όταν ξεσπάνε σκάνδαλα.
Στην προκειμένη περίπτωση: όταν βγήκαν στην επιφάνεια αναφορές για «πλέιμπόι ιερείς» στην Ιταλική επισκοπή της Αλμπίνο-Ιμπέρια στα βόρεια της Λιγουρίας στα τέλη του 2014, ο πάπας έστειλε έναν ειδικό απεσταλμένο για να ερευνήσει τους ισχυρισμούς ότι κληρικοί είχαν ανεβάσει γυμνές φωτογραφίες τους σε ιστοσελίδες ομοφυλόφιλων, ότι παρενοχλούσαν σεξουαλικά τους πιστούς και ότι έκλεβαν από τα χρήματα της εκκλησίας.
Δύο χρόνια αργότερα ο πάπας αντικατέστησε τον αρχηγό της επισκοπής, Επίσκοπο Μάριο Ολιβέρι.
Ο Ωστιν Ίβερει, σχολιαστής και συγγραφέας του βιβλίου «Ο Μέγας Αναμορφωτής: Φραγκίσκος και η Δημιουργία ενός Ριζοσπαστικού Πάπα,» είπε ότι ο πάπας ξεχώρισε την διαφορά ανάμεσα στην αμαρτωλότητα και την διαφθορά και είχε σκοπό να «ξεριζώσει» την διαφθορά μέσα από τους κόλπους της Εκκλησίας.
«Η θεραπεία για αυτούς που πέφτουν στην αμαρτία είναι η συγχώρεση και μια καινούρια αρχή,» είπε ο Ίβερεϊ στην ΥΕΕ. «Το πρόβλημα υπάρχει όταν οι ιερείς γυρνάνε τις πλάτες τους στους πιστούς, κάνουν κρυφή ζωή και καταλήγουν να δικαιολογούν κιόλας αυτή τους την συμπεριφορά. Αυτό είναι διαφθορά.
“And it’s only possible in the priesthood because of clericalism. That’s why the pope is so intent on rooting it out.”
«Και είναι δυνατόν να γίνει μόνο στην ιεροσύνη εξαιτίας της κληρικότητας. Γι΄αυτό ο πάπας είναι τόσος αποφασισμένος να την ξεριζώσει.»
(Η Josephine McKenna καλύπτει το Βατικανό για την ΥΕΕ)
ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΗΝ JOSEPHINE MCKENNA
Έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στον τύπο, την ραδιοφωνική μετάδοση και τα διαδραστικά μέσα επικοινωνίας. Με βάση την Ρώμη, κάλυψε την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου XVI και την εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου καθώς και την αγιοποίηση των προκατόχων τους. Τώρα καλύπτει οτιδήποτε αφορά το Βατικανό για την Υπηρεσία Εκκλησιαστικών Ειδήσεων. (Religious News Service)