Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

Παρέμβαση της Εκκλησίας της Κρήτης για τις διακοπές μνημόνευσης Επισκόπων από ιερείς

Την στιγμή που η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης τσακώνεται με τον π. Θεόδωρο Ζήση και τον π. Νικόλαο Μανώλη οι οποίοι ως γνωστόν επέλεξαν πρόσφατα την διακοπή μνημόνευσης, η Εκκλησία της Κρήτης επιλέγει αντί για τη σύγκρουση, τον διάλογο και καλεί τους Κρητικούς ιερείς που έπραξαν το ίδιο σε επικοινωνία συστήνοντας μια επιτροπή στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχει και ο συνοδικός του Φαναρίου Μητροπολίτης Πέτρας Γεράσιμος.
Συγκεκριμένα, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνήλθε στις 16 Μαρτίου 2017, στο Ηράκλειο σε Συνεδρία και ασχολήθηκε με θέματα της ζωής της Τοπικής Εκκλησίας και της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.
Η Ιερά Σύνοδος, μεταξύ άλλων, εξέτασε και το θέμα που προέκυψε τελευταία, της διακοπής του μνημοσύνου των Κανονικών Επισκόπων τους, από ορισμένους κληρικούς της Εκκλησίας της Κρήτης, κατά τη Θεία Λειτουργία, τα Ιερά Μυστήρια και τις Ιερές Ακολουθίες. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν:
«Οι Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κρήτης, με ποιμαντική αγάπη και στοργικό ενδιαφέρον, προσκαλούν τους κληρικούς αυτούς να σταματήσουν την παραπάνω λανθασμένη συμπεριφορά. Μάλιστα, ορίσθηκε, με ομόφωνη Συνοδική Απόφαση, τριμελής Επιτροπή, αποτελούμενη από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, τον Πανοσ. Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη, Ηγούμενο και τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ζαχαρία Αδαμάκη, Πρόεδρο της Ενώσεως Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης, προκειμένου να συναντηθούν και να διαλεχθούν μαζί τους, τις επόμενες ημέρες.
Η Ιερά Σύνοδος αναμένει με αγαθές ελπίδες τα καλά αποτελέσματα της συνάντησης αυτής, επιφυλάσσεται δε για τα προβλεπόμενα από τους Θείους και Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και την ισχύουσα Νομοθεσία.
Τέλος, η Ιερά Σύνοδος εύχεται στον πιστό και ευλογημένο λαό της Μεγαλονήσου Κρήτης να διανύσομε με υγεία και δύναμη, το υπόλοιπο της κατανυκτικής περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και να εορτάσομε αισίως «τα Πάθη τα Σεπτά» και την Αγία του Κυρίου μας Ανάσταση, με πιστότητα στα κελεύσματα της Εκκλησίας».