Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Πάπας Φραγκίσκος: Το Βατικανό έχει ανέλεγκτες 2.000 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης

Πάπας-Φρανγκίσκος.jpg

Το Βατικανό έχει 2.000 περιπτώσεις καταγγελιών εναντίων ιερωμένων για σεξουαλική κακοποίηση, οι οποίες δεν έχουν εξεταστεί, αναγνώρισε ο Πάπας Φραγκίσκος, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι οι κατηγορίες για τον αργό ρυθμό των ερευνών από την Καθολική Εκκλησία «δικαιολογούνται», σύμφωνα με την διαδικτυακή πύλη Catholic Herald.
Ο Πάπας ασχολήθηκε με το θέμα για πρώτη φορά το Μάρτιο, όταν η Μαρί Κόλινς, θύμα κακοποίησης και μέλος της Επιτροπής Ποντιφικού για την προστασία των Ανηλίκων, ανακοίνωσε την παραίτησή της.
Η Κόλινς επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις κακοποίησης από το Βατικανό, λέγοντας ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει την επιτροπή, διότι το έργο της εμποδίζονταν και μπλοκάρονταν από μέλη της Curia.
Το Σάββατο ο ποντίφικας δήλωσε στους δημοσιογράφους –κατά την επιστροφή με το παπικό αεροσκάφος από την Πορτογαλία- ότι διέταξε την συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού προσωπικού ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία διερεύνησης των καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης εναντίον ιερωμένων.
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι γίνονται συζητήσεις με περιφερειακούς επισκόπους για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη βοήθεια, ώστε οι αποφάσεις της έρευνας να είναι πλήρως αιτιολογημένες πριν παρουσιαστούν στο Βατικανό.
Επίσης, ο Πάπας Φρανγκίσκος απέρριψε τις αναφορές μέσων ενημέρωσης που τον φέρουν να δείχνει επιείκεια σε παιδεραστές ιερείς, στο πλαίσιο του οράματός του για μια φιλεύσπλαχνη Εκκλησία.