Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Αγάπη για όλους... Αλήθεια για κανένα

18718439_10154735362667104_15746807_n-960x580.jpg
Διαθρησκευτικό συμπόσιο για την ειρήνη στην Αθήνα
Σχόλιο Ιστολογίου Κατάνυξις: Επιτέλους ας δείξουμε έναν στοιχειώδη σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της τυφλής Ισλαμικής τρομοκρατίας. Ποια άραγε η χρησιμότητα του συνεδρίου αυτού; Μήπως θα "ιδρώσει" το αυτί του επόμενου βομβιστή αυτοκτονίας; Μήπως θα πάψουν οι Ιμάμηδες που φανατίζουν τους μουσουλμάνους μαχητές του ISIS; Μήπως θα σταματήσει τον πόλεμο στη Συρία εναντίον του Νεοεποχίτικου μορφώματος που καλείται Ισλαμικό Χαλιφάτο; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι!
Ποια άραγε η πραγματική σκοπιμότητα αυτού του διαθρησκειακού συνεδρίου; Είναι οφθαλμοφανές ότι πρόκειται για άλλη μια τεχνική χειραγώγησης του πιστού λαού του Θεού. Κάτω από την απειλή του φόβου της τυφλής τρομοκρατίας, γινόμαστε όλοι ίσοι, είναι αδιανόητο αλλά αυτό συμβαίνει, μας ενώνει ο φόβος. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φόβο προτάσσοντας έναν ακόμη μεγαλύτερο μη μας αποκαλέσουν Ισλαμοφοβικούς. Η κορύφωση του εγκλήματος συντελείται με την ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗ!
Αν θέλετε τη γνώμη μας ο θρησκευτικός Συγκρητισμός είναι ειδεχθέστερο και δολιότερο έγκλημα. Η "δολοφονία" της αλήθεια της Ορθοδοξίας από τους θρησκευτικούς μας ταγούς δε συνιστά συνταγή επιτυχίας στον πόλεμο του ISIS κατά της ανθρωπότητας
Διαθρησκευτικό συμπόσιο για την ειρήνη στην Αθήνα
Μια μέρα μετά την τραγωδία στο Μάντσεστερ, που πυροδότησε νέο κύμα ισλαμοφοβίας και βάθυνε το ρήγμα μεταξύ των θρησκειών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Μαΐου στο ξενοδοχείο Divani Caravel το 3ο Εθνικό Συμπόσιο Ειρήνης, υπό την αιγίδα της Αχμαντίγια Μουσουλμανικής Κοινότητας Ελλάδος.
18685748_10154735362937104_80713709_n
Ο ειδικός στο Ισλάμ, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας Θρησκευμάτων της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μιχάλης Μαριόρας, έκανε μια μικρή παρουσίαση της κοινότητας Αχμαντίγια, μιλώντας με θέρμη για τον πνευματικό της ηγέτη, Χάντρατ Μίρζα Μασρούρ Άχμαντ, τον οποίον γνώρισε από κοντά στο Λονδίνο.  Στάθηκε σε τρία βασικά σημεία που διαχωρίζουν την κοινότητα αυτή, που αριθμεί πάνω από 10 εκατομμύρια μέλη σε περισσότερες από 200 χώρες, από τον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο: Καταρχήν απεχθάνονται τη «μικρή τζιχάντ» (του σπαθιού) και τη βία και μιλούν για τη θρησκεία της πένας, προωθώντας τη γνώση και τη μάθηση – δεν είναι τυχαίο το μεγάλο ποσοστό μόρφωσης των μελών της, ανδρών και γυναικών. Δεύτερον πιστεύουν στο διαχωρισμό κράτους και θρησκείας, θεωρώντας ότι οφείλουν να είναι σωστοί πολίτες σε όποιο κράτος κατοικούν, όντας παράλληλα και δούλοι του θεού. Τέλος, έχουν μία μονοπρόσωπη, ισχυρή και κοινά αποδεκτή ηγεσία, τη στιγμή που η έλλειψη μιας τέτοιας ηγεσίας στον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο καθιστά δύσκολη τη δυνατότητα συνεννόησης και διαπραγμάτευσης. Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στη φιλανθρωπική οργάνωση της κοινότητας Αχμαντίγια, τη Humanity First, που προσφέρει σημαντικό έργο, μόρφωση, και απαλύνει τον πόνο χιλιάδων ανθρώπων.
συμπόσιο για την ειρήνη
Τον ενωτικό τόνο του διαθρησκευτικού διαλόγου έθεσε ο πρεσβευτής της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Jan Bondy, διαβάζοντας ένα κείμενο του πρώην προέδρου της Τσεχίας και θεατρικού συγγραφέα Βάτσλαβ Χάβελ, με το οποίο καλούσε το 2001 τις παγκόσμιες θρησκείες να ενωθούν σε μία πνευματική συμμαχία.
ραββίνος
Ο ραβίνος Αθηνών Γκαμπριέλ Νεγρίν μίλησε για την κοινή καταγωγή όλων μας από τον ίδιο Δημιουργό, ο οποίος μας διδάσκει την πολυφωνία. Με συγκινητικά λόγια αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, λέγοντας πως η ευρωπαϊκή οικογένεια καλείται να αγκαλιάσει έναν αδερφό από τον ίδιο πατέρα: τη μουσουλμανική κοινότητα. Τι ωραιότερο και τι θερμότερο, να συνευρίσκονται τα αδέρφια» (Παλαιά Διαθήκη: ψαλμός 133 Δαυίδ). Εξάλλου, υπογράμμισε τη σημασία της πρωτοβουλίας της κοινότητας Αχμαντίγια για τη διοργάνωση του συμποσίου για την ειρήνη, χαρακτηρίζοντας ηράκλειο άθλο τη συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός ανώτερου τύπου συλλογικής πνευματικότητας.
Μπόλαρης
Τη σημασία του διαθρησκευτικού διαλόγου ως γέφυρας επικοινωνίας για έναν κόσμο με πρόταγμα την ανθρωπιά υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάρκος Μπόλαρης, τονίζοντας την ανάγκη προσδιορισμού της γενεσιουργού αιτίας των προβλημάτων, πίσω από τα οποία συχνά κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες, που καλύπτονται με το πέπλο των θρησκευτικών παθών.
ιμάμης
Το ανοιχτό μυαλό των παρευρισκομένων στο συμπόσιο εκπροσώπων όλων των θρησκειών εξήρε ο ιμάμης της ελληνικής κοινότητας Αχμαντίγια, Atta-Ul Naseer, εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Χάντρατ Μίρζα Μασρούρ Άχμαντ, Χαλίφη του Ισλάμ. Καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση στο Μάντσεστερ, κάνοντας λόγο για επίθεση κατά της ανθρωπότητας, που ουδεμία σχέση έχει με το Ισλάμ. Υπογράμμισε πως το Ισλάμ δεν διδάσκει τη βία εναντίον αθώων ανθρώπων, παραθέτοντας μάλιστα και στίχους από το Κοράνι ως απόδειξη των ισχυρισμών του: αν κάποιος σκοτώσει έναν άνθρωπο, θα είναι σαν να σκοτώνει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Όποιος δε σώζει τη ζωή κάποιου, θα είναι σαν να έσωζε τη ζωή ολόκληρης της ανθρωπότητας.» (κεφ. 5, στ. 33). Τόνισε εξάλλου πως οι τρομοκρατικές ενέργειες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με κάθε τι που αντιπροσωπεύει το Κοράνι, επικαλούμενος το στίχο 257 (κεφ.2) «Στη θρησκεία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί βία», ενώ ανέφερε πως το Κοράνι καλεί τους πιστούς να προστατεύουν όλες τις θρησκείες και κάθε χώρο λατρείας.
πρέσβης βραζιλίας και εκπρόσωποι κοινοτήτων
Στο συμπόσιο παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και ο πρέσβης της Βραζιλίας στην Ελλάδα, Cesario Melandonio Nedo, ο πρόεδρος της κοινότητα Σιχ του Ταύρου Rajbeer Singh, εκπρόσωποι του ιταλικού καθολικού κινήματος των Φοκολάρι, καθώς και εκπρόσωποι πολλών πρεσβειών και κοινοτήτων της Αθήνας.  Η εμβληματική φράση της κοινότητας Αχμαντίγια «Αγάπη για όλους, Μίσος για κανέναν» τους βρήκε όλους σύμφωνους. Το συμπόσιο έκλεισε με μία κοινή προσευχή όλων για την ειρήνη.