Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Τα Ι. Λείψανα του αγ. Νικολάου στη Μόσχα

timthumb.jpg
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΡΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Της Θείας Λειτουργίας στις 21 Μαΐου 2017, την ΣΤ’ Κυριακή μετά το Πάσχα, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, στην Κρύπτη τη Βασιλικής του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι. Επίσης συλλειτούργησε πλειάδα Ιεραρχών και κληρικών του Πατριαρχείου Μόσχας.
Τη Θεία Μυσταγωγία παρακολούθησε πλήθος προσκυνητών όπως και εκπροσώπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας: ο Αρχιεπίσκοπος Μπάρι Μπιτόντο μονσενιόρ Φραντσέσκο Κακούτσι, ο μονσενιόρι Ανδρέα Παλμιέρι, Γραμματέας του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της ενότητας των χριστιανών, ο μονσενιόρ Α. Ρομίτα, Γραμματέας του Αρχιεπισκόπου, ο Ιερέας Τσίρο Καποτόστο, Προϊστάμενος της Βασιλικής του Αγίου Νικολάου, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αγία Έδρα κ. Α. Αβντέγιεφ, ο Δήμαρχος του Μπάρι κ. Αντώνιο ντε Κάρο κα.
Η μικρή λάρανακα με απότμημα του τιμίου λειψάνου του Αγίου Νικολάου, το οποίο θα μεταφερθεί στη Ρωσία, ήταν τοποθετημένο κατά τη διάρκεια της Θείας Συνάξεως στην Αγία Τράπεζα. Μετά τη λήξη της Θείας Μυσταγωγίας ο Προϊστάμενος της Βασιλικής Αγίου Νικολάου στο Μπάρι Τσίρο Καποτόστο μετέφερε το ιερό κειμήλιο στον άνω Ναό και ακολούθως, ψαλλομένου του απολυτικίου του Αγίου, το τιμίο λείανο τοποθετήθηκε στην ειδικώς φιλοτεχνημένη λάρνακα με εικόνα του Αγίου Νικολάο, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας.
Αφού τόνισε ότι τα λείψανα του Αγίου Νικολάου εδώ και 930 χρόνια φιλοξενούνται στη βασιλική του Μπάρι ο Αρχιεπίσκοπος Μπάρι Μπιτόνο μονσενιόρ Φραντσέσκο Κακούτσι ανέφερε: «Η Αυτού Αγιότητα Πάπας Φραγκίσκος κατά την πρόσφατη ιστορική συνάντησή του με τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο υπογραμμίζοντας τη μοναδικότητα της στιγμής, ανέφερε ότι καλό θα ήταν να έχουμε κι ένα ορατό σημάδι της της συναντήσεως εκείνης. Και ιδού στη μεταφορά των λειψάνων από το Μπάρι στη Ρωσια διαβλέπουμε αυτό το μοναδικό σημάδι. Ποτέ μα ποτέ δεν γινόταν αυτό σε όλη την ιστορία της υπάρξεως του Μπάρι, το οποίο σε ένα από τα παλαιά ρωσικά κηρύγματα χαρακτηρίσθηκε «ευτυχής πόλη». Και σήμερα ακολουθώντας τους προγόνους είναι δυνατό να αναφωνήσουμε: «Ευτυχής η Μόσχα, ευτηχής η Αγία Πετρούπολη, ευτυχής η Αγία Ρως!» Είμαι σε θέση να πω ότι σήμερα πλησίασαν οι καρδιές των Ορθοδόξων μας αδελφών στις καρδιές τέκνων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησιας».
Αντιφωνώντας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Ο Άγιος Νικόλαος ο Θαυματουργός είναι ο πλέον τιμώμενος Άγιος στη Ρωσία σήμερα αναχωρεί για μακρινό ταξίδι. Απότμημα των τιμίων λειψάνων του θα μεταβεί στη Ρωσία προκειμένου να μπορέσουν να προσκυνήσουν τα λείψανα αυτού του μεγάλου Αγίου χιλιάδες  Ορόδοξοί μας χριστιανοί.
Πριν από 930 τα λείψανα του Αγίου Νικολάου μεταφέρθηκαν από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι και από τότε η Ορθόδοξη Εκκλησίας της Ρωσίας διέβλεψε σε αυτή την πράξη την ιδιαίτερη ενέργεια της Θείας Πρόνοιας, διότι στο τέλος του 11 αιώνα η Ρωσική Εκκλησία άρχισε να εορτάζει τη μεταφορά των τιμίων λειψάνων του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού στο Μπάρι. Συνετάγη η σχετική ακολουθία…
Σήμερα ολόκληρος ο Ρωσικός μας λαός ευρίσκεται ἐν αναμονῃ της ελεύσεως αυτού του μεγάλου ιερού κειμηλίου. Το διάστημα της φιλοξενίας αυτού στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη χιλιάδες  Ρώσοι, Ουκρανοί και Λευκορώσοι καθώς και τέκνα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας άλλης εθνικής καταγωγής από αλλοδαπής».
Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας εξέφρασε την εγκάριδα ευγνωμοσύνη του προς τον Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο για τη δυνατότητα οι Ορθόδοξοι χριστιανοί να προσκυνήσουν το τιμίο λείψανο του Αγίου Νικολάου, στον Αρχιεπίσκοπο του Μπάρι για τη διευκόλυνση που παρείχε κατά την προετοιμασία του σημαντικού για τη Ρωσική Εκκλησία εγχειρήματος και στον Προϊστάμενο και τους Δομινικανούς αδελφούς, οι οποίοι έχουν τιμή και ευθύνη να είναι επί πολλών αιώνων φύλακες των τιμίων αυτών λειψάνων.
Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας και ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Φραντσέσκο Κακούτσι υπέγραψαν την πράξη της προσωρινής παραδόσεως του αποτμήματος ιερών λειψάνων  του Αγίου Νικολάου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας.
Ἐν συνεχείᾳ το λείψανο με επίσημη πομπή μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο για να αναχωρήσει στη Μόσχα.
Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Σωτήρος Χριστού Μόσχας το τιμίο λείψανο θα υποδεθχεί ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κύριλλος. Στη Ρωσική πρωτεύουσα τα είψανα θα είναι διαθέσιμα για προσκύνηση έως 12 Ιουλίου και μετά θα μεταφερθούν στην Αγία Πετρούπολη.

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΟΣΧΑΣ
Της Θείας Λειτουργίας, στις 22 Μαΐου 2017, την εορτή της μετακομιδής των τιμίων λειψάνων του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας από τα Μύρα στο Μπάρι (1087), προεξήρχε ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κύριλλος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού Μόσχας.
Η λάρνακα με το απότμημα του τιμίου λειψάνου φιλοξενείται στον Καθεδρικό Ναό και μεταφέρθηκε από το Μπάρι στη Μόσχα την παραμονή της εορτής.
Επίσης συλλετιούργησαν οι Μητροπολίτες Κρουτίτσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος, Αγίας Πετρουπόλεως και Λάντογκας Βαρσανούφιος, Πρωτοσύγκελος του Πατριαρχείου Μόσχας, Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Νεκρές Σέργιος (Πατριαχείο Γεωργίας), πλειάδα Ιεραρχών και κληρικών του Πατριαρχείου Μόσχας.
Παρεστησαν ο Αποστολικός Νούντσιος στη Ρωσική Ομοσπονδία Αρχιεπίκοπος Τσελεστίνο Μιλιγιόρε, μέλη της Ιταλικής αντιπροσωπείας ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Μπάρι-Μπιτόντο μονσενιόρ Φραντσέσκο Κακουτσι, ο Προϊστάμενος της βασιλικής του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι Ιερέας Τσίρο Καταπόστο, ο Νομάρχης της Απουλίας κ. Μικέλε Αιμιλιάνο, ο Δήμαρχος του Μπάρι κ. Αντώνιο ντε Κάρο κα.
Πριν τη Θεία Κοινωνία ο Αριχεπίσκοπος Σολνετσνογκόρσκ Σέργιος ανέγνωσε το Πατριαρχικό Μήνυμα με αφορμή την μεταφορά στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας αποτμήματος τιμίων λειψάνων του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, Θαυματουργού.
Μετά το πέρας της Θείας Μυσταγωίας ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος τέλεσε σύντομη δοξολογία ενώπιον της λάρνακας με το τιμίο λείψανο του Αγίου Νικολάου και ἐν συνεχείᾳ προσφώνησε καταλλήλως τους παρισταμένους.
Σε όλη την ιστορία 930 ετών φιλοξενίας των τιμίων λειψάνων του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι ποτέ δεν απομακρύνθηκαν της πόλεως. Συμφωνία σχετικά με τη μεταφορά του αποτμήματος των τιμίων λειψάνων του Αγίου Νικολάου, τα οποία θα φιλοξενούνται στη Ρωσία από 21 έως 28 Ιουλίου, επετεύχθη κατόπιν συναντήσεως του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου με τον Πάπα Φργκίσκο στις 12 Φεβρουαρίου 2016.
Της αντιπροσωπείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, η οποία συνόδευσε το τιμίο λείψανο, ηγήθηκε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Μέλη αυτής διατέλεσαν ο Επίσκοπος Μπογκορόντσκ Αντώνιος, Προϊστάμενος της Διευθύνσεως του Πατριαρχείου Μόσχας επί των ιδρυμάτων εξωτερικού και Υπεύθυνος των ἐν Ιταλίᾳ ενοριών του Πατριαρχείου Μόσχας, κληρικοί και λαϊκοί της Ρωσικής Εκκλησίας.
Το πρωί, στις 21 Μαΐου, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, μετά τη λήξη της οποίας η λάρνακα μεταφέρθηκε στη Μόσχα.
Από 22 Μαΐου έως 12 Ιουλίου το απότμημα του τιμίου λειψάνου του Αγίου Νικολάου θα είναι διαθέσιμο για προσκύνηση στη Μόσχα και από 13 ώς 28 Ιουλίου στην Αγία Πετρούπολη.
Στρατιώτες και στελέχη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας της Εθνικής Φρουράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα προστατεύουν τη λάρνακα με το απότμημα του τιμίου λειψάνου σε όλη τη διάρκεια της φιλοξενίας αυτών στη Ρωσία. Χίλια και πλέον άνδρες της Εθνικής Φρουράς θα διευκολύνουν καθημερινά τους προσκυνητές με μικρά παιδιά, τα άτομα με εδικές ανάγκες και τους ηλικιωμένους οι οποίοι χρήζουν βοήθειας.
Η πρόσβαση στα λείψανα του Αγίου στη Μόσχα θα γίνει καθημερινά από 23 Μαΐου έως 12 Ιουλίου από 8 π.μ. έως 9 μ.μ.
timthumb (1).jpg
timthumb (2).jpg