Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Κόβεται από τα νέα Θρησκευτικά η «Συννεφούλα» και ο «Μπαγάσας»

screenshot-www.parapolitika.gr-2017-06-28-17-33-43.png

Στο νέο πρόγραμμα σπουδών δεν περιλαμβάνονται τα τραγούδια του Σαββόπουλου και του Άσιμου όπως και το “Umbrella” της Ριάνα
Σε νέα εποχή μπαίνει και επίσημα πια το μάθημα των Θρησκευτικών μετά από την συμφωνία υπουργείου Παιδείας και Εκκλησίας για το νέο πρόγραμμα σπουδών.
Ωστόσο αν και η Εκκλησία αποδέχθηκε ζητήματα που ήταν για χρόνια ταμπού, όπως συνοδευτικό μουσικό και οπτικό υλικό σε συγκεκριμένες ενότητες, έθεσε βέτο σε τρία τραγούδια και μια γελοιογραφία.
Η «Συννεφούλα» του Διονύση Σαββόπουλο, ο «Μπαγάσας» του Νικόλα Άσιμου και η “Umbrella” της Ριάνα, είναι τα κομμάτια σύμφωνα με την εισήγηση του Μητροπολίτη Εφραίμ καταργήθηκαν από το πρόγραμμα των Θρησκευτικών.
Η αιτία δεν μπορεί να γίνει κατανοητή από τον κοινό νου, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι «πέρασαν» τραγούδια όπως το «Η Ζωή μου όλη» του Άκη Πάνου, το οποίο προτείνεται σε εργασία της Γ’ Γυμνασίου με θέμα «Διευρύνοντας τις εμπειρίες μας – Χτίζοντας τον κόσμο μας». Αντίστοιχα στην Α’ Λυκείου στη θεματική ενότητα «Αναζήτηση του Θεού» προτείνεται το τραγούδι «Προσκυνητής» του Αλκίνοου Ιωαννίδη αλλά και μια φωτογραφία του παλιού βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή Τζιοβάνι να πανηγυρίζει γκολ γονατιστός και δείχνοντας προς τον ουρανό!
Εκτός από τους στίχους τραγουδιών, η Εκκλησία ζήτησε να αφαιρεθεί από τα σχολικά βιβλία των Θρησκευτικών μία γελοιογραφία, αλλά και να αλλάξουν οι πληροφορίες που δίνονται στα παιδιά για τη γιόγκα.
Συγκεκριμένα, αφαιρέθηκε από την ύλη του Λυκείου και από το εκπαιδευτικό υλικό μια γελοιογραφία του Economist για τους θρησκευτικούς πολέμους. Επίσης, η Εκκλησία ζήτησε να δηλωθεί με σαφήνεια στους μαθητές της Α’ Γυμνασίου ότι η γιόγκα δεν είναι γυμναστική αλλά θρησκευτική πρακτική.