Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

Ενδιαφέρον της Ομογένειας για τις εξελίξεις στο Σικάγο – Οι άγνωστες πτυχές

DEMETRIOS-MIKE-PENCE-DSC_8384-760x507.jpg

Του Θεοδώρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Το θέμα συζήτησης των ημερών στην Ομογένεια της Αμερικής από άκρου εις άκρον, ήταν κατά τις τελευταίες ημέρες - και εξακολουθεί να είναι - το εκκλησιαστικό θέμα για την ακύρωση της εκλογής του Επισκόπου Ζήλων κ. Σεβαστιανού σε Μητροπολίτη Σικάγου.
Καταιγισμός τηλεφωνημάτων, ηλεκτρονικών μηνυμάτων, έφτασαν και φτάνουν από παντού στον «Εθνικό Κήρυκα», από κληρικούς και λαϊκούς, με πολύ ενδιαφέροντα σχόλια και ερωτήσεις.
Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος επικοινώνησε την Παρασκευή τηλεφωνικώς με τους αρχιερείς – μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, στους οποίους ανακοίνωσε ότι έλαβε επιστολή από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την οποία ζητείται να γίνει αναθεώρηση και εκκαθάριση του καταλόγου των κληρικών προς αρχιερατεία και να υποβληθεί εκ νέου προς έγκριση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Δεν έχει ορισθεί ημερομηνία σύγκλησης της Επαρχιακής Συνόδου για να αναθεωρηθεί και επικαιροποιηθεί ο κατάλογος.
Εν τω μεταξύ, γραπτό μήνυμα του «Εθνικού Κήρυκα», το οποίο εστάλη με φαξ το Σάββατο 15 Ιουλίου στο διαμέρισμα του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου στο Μανχάταν, για παραχώρηση συνέντευξης ή δηλώσεων προς ενημέρωση της πλήθουσας Εκκλησίας και Ομογένειας παρέμεινε αναπάντητο.
Σε επικοινωνία επίσης του «Ε.Κ.» με αρχιερείς μέλη της Επαρχιακής Συνόδου αρνήθηκαν να μιλήσουν, ενώ ανησυχούν μη γνωρίζοντας τι εξελίξεις θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» εκ Φαναρίου αναφέρουν ότι σε επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο του ελέχθη στο τριπρόσωπο να συμπεριλαμβάνονται τρεις υποψήφιοι οι οποίοι να είναι εκλέξιμοι και οι τρεις.
Εκ Φαναρίου μάλιστα είχαν αναφερθεί και ονόματα αγάμων κληρικών τους οποίους θεωρούν ικανούς προς Επισκοποίηση, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ Συμεωνίδης, ο οποίος είναι διευθυντής του Τμήματος Χριστιανικών και Διορθοδόξων Σχέσεων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Ωστόσο, το όνομά του όχι μόνο δεν συμπεριελήφθη στο τριπρόσωπο, αλλά ούτε καν αναγράφεται στον κατάλογο προς αρχιερατεία παρά το γεγονός ότι ηλικία έχει, καθώς και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Αντιθέτως, συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο ονόματα κληρικών άσχετων και μη εκλόγιμων διότι είτε είναι υπερήλικες, ασθενείς, ή συνταξιούχοι.
Ο «Ε.Κ.» πληροφορήθηκε εκ των έσω της Αρχιεπισκοπής πως συγκεκριμένος Μητροπολίτης της Επαρχιακής Συνόδου, πλείστες όσες φορές έθεσε θέμα εν Συνόδω εκκαθάρισης του καταλόγου, αλλά και στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο προσωπικώς, ακόμα και λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου για τον καταρτισμό του τριπροσώπου, πλην όμως εισέπραττε την αντίδραση των υπόλοιπων μελών με το αιτιολογικό ότι «δεν πρέπει να τους βγάλουμε για συναισθηματικούς λόγους διότι μπορούν να ελπίζουν μέχρι τελευταία στιγμή».
Τον κατάλογο τον ετοιμάζει ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, εν προκειμένω ο Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός.
Ανώτεροι κληρικοί αξιωματούχοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τους οποίους ο «Ε.Κ.» έθεσε το ερώτημα γιατί το Πατριαρχείο ενέκρινε τον κατάλογο τον περασμένο Μάρτιο 2017 τη στιγμή που ήταν πλημμελής, απάντησαν ότι «το Πατριαρχείο στηρίζεται, ως συνήθως, στα επίσημα έγγραφα που του υποβάλλονται από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της Επαρχιακής Συνόδου και επί πλέον και ο Εξαρχος του Πατριαρχείου, που σημαίνει ότι επιβάλλεται να γίνονται σωστές και καθαρές επικοινωνίες».
Μας ελέχθη ακόμα ότι ο Πατριάρχης αισθάνθηκε ότι παρά τις εκ προοιμίου συστάσεις του εμπαίχθηκε με την σύνθεση του τριπροσώπου στο οποίο διαφαινόταν ευκρινώς ότι «επιβαλλόταν» ο Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός, κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που πριν από τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου του Φαναρίου την Τρίτη 13 Ιουλίου, συγκάλεσε σε Σύσκεψη την Ιεραρχία του Θρόνου και ανάμεσα στα άλλα θέματα συζητήθηκε ενδελεχώς και αυτό. Κι έτσι την επόμενη μέρα το ανέφερε στη συνεδρία της Συνόδου και πρότεινε την ακύρωση της εκλογής.
Όπως έγραψε ο «Ε.Κ.», όλα τα μέλη της Συνόδου συμφώνησαν με τον Πατριάρχη, εκτός του Μητροπολίτη Πιτσβούργου κ. Σάββα, ο οποίος σήκωσε το χέρι του και είπε ότι «διαφωνώ». Αργότερα μάλιστα δημοσίευσε στο Facebook ομοίωμα της μορφής του δακτυλοδεικτώντας τη λέξη στα αγγλικά object, δηλαδή διαφωνώ ή αντιλέγω.
Επίσης, πολλά μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου επικοινώνησαν με τον «Ε.Κ.», αλλά επί του παρόντος δεν επιθυμούν να προβούν σε δηλώσεις περιμένοντας ενημέρωση από τον Αρχιεπίσκοπο.