Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

Το παρασκήνιο που οδήγησε στην ακύρωση της εκλογής του Μητροπολίτη Σικάγου

μεγάλη-σύνοδος-κρητη-βαρθολομαίος6-760x507.jpg

Του Θεοδώρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Η ακύρωση της εκλογής του Επισκόπου Ζήλων κ. Σεβαστιανού σε Μητροπολίτη Σικάγου όπως είχε προταθεί από την ενταύθα Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής την οποία αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυξ» στις ηλεκτρονικές του εκδόσεις λίγη μόνο ώρα έπειτα από την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχει έντονο παρασκήνιο.
Υπενθυμίζεται ότι ως λόγος της ακύρωσης και της εν γένει εμπλοκής της διαδικασίας ελέχθη ότι ήταν ο Κατάλογος των Υποψηφίων προς αρχιερατεία, ο οποίος ήταν πλημμελής. Τον κατάλογο τον είχε εγκρίνει το Πατριαρχείο τον Μάρτιο του 2017.
Ιδού λοιπόν τα συμβάντα:
Την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συγκάλεσε στο Φανάρι Σύσκεψη όλων των ιεραρχών του Θρόνου οι οποίοι διαβιούν στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν διάφορα τρέχοντα θέματα που αφορούν τη ζωή του Φαναρίου, των ενοριών του και των Βακουφίων για τα οποία μερικά κείμενα είναι στην τουρκική γλώσσα.
Παρευρέθησαν όλοι οι ιεράρχες που διαβιούν στην Τουρκία εκτός του Μητροπολίτη Πριγκιποννήσων κ. Ιακώβου ο οποίος ασθενεί και βρίσκεται στην Αθήνα όπου υποβάλλεται σε θεραπεία.
Στα πλαίσια της Σύσκεψης αυτής ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έθεσε το θέμα της άφιξης του τριπροσώπου για την εκλογή Σικάγου, το οποίο κατάρτισε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής η οποία συνήλθε την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017 υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου.
Η Επαρχιακή Σύνοδος Αμερικής είχε προτάξει στο τριπρόσωπο το όνομα του Επισκόπου Ζήλων κ. Σεβαστιανού, ο οποίος είχε λάβει 7 ψήφους επί 8 ψηφισάντων. Ο Πατριάρχης έθεσε θέμα του καταλόγου των υποψηφίων προς αρχιερατεία πως τυγχάνει πλημμελής. Τόνισε πως στον κατάλογο υπάρχουν πρόσωπα τα οποία δεν όφειλαν να είναι. Συγκεκριμένα, ελέχθη: πώς ένας κληρικός ο οποίος δεν μπορεί να προσφέρει σε κοινότητα και συνταξιοδοτείται θα μπορεί να προσφέρει σε μία Μητρόπολη με τριακόσιες χιλιάδες πιστούς όπως είναι η Μητρόπολη Σικάγου;
Επίσης, ο Πατριάρχης επισήμανε ότι έχουν μείνει εκτός καταλόγου αξιόλογοι Αρχιμανδρίτες τους οποίους μάλιστα ονόμασε ο ίδιος έναν προς έναν. Ακόμα, επισημάνθηκε πως στον κατάλογο υπάρχουν κληρικοί οι οποίοι δεν επιθυμούν να εκλεγούν και διερωτήθηκε γιατί είναι στον κατάλογο;
Διαβάστηκε το Αρθρο 14 του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ελέχθη να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των εκλόγιμων και όσοι υπηρέτησαν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και συγκεκριμένα οι εξής Μητροπολίτες: Τορόντο κ. Σωτήριος, Μεξικού κ. Αθηναγόρας, Δαρδανελίων κ. Νικήτας και Σουηδίας κ. Κλεόπας. Επίσης και όσοι εκ των ενόντων Μητροπολιτών της Αμερικής θα επιθυμούσαν να θέσουν υποψηφιότητα να μετατεθούν διά εκλογής στη Μητρόπολη Σικάγου.
Επίσης, ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ανέγνωσε στη σύσκεψη των ιεραρχών του Θρόνου την ανάλυση που δημοσίευσε ο «Εθνικός Κήρυκας» στο φύλλο της Δευτέρας 10ης Ιουλίου 2017, με τίτλο «Κατάλογος και σοβαρότητα».
Στην ανάλυση αυτή, ανάμεσα στα άλλα, είχαμε γράψει και τα εξής: «Η πρόσφατη διαδικασία για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Σικάγου αναφορικά με την κατάρτιση του τριπροσώπου από την ενταύθα Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, έδειξε πως υπάρχουν προβλήματα και παθογένειες με τον κατάλογο των υποψηφίων προς αρχιερατεία, τα οποία οφείλουν να αντιμετωπιστούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις και παρελκυστικές τακτικές του είδους θα δούμε, θα τα μελετήσουμε και τα παρεμφερή.
Υπενθυμίζω ο Αρχιμανδρίτης Ανδρέας Μιχαλαρέας, προέρχεται από τον έγγαμο κλήρο, τελεί εν χηρεία λόγω θανάτου της πρεσβυτέρας του, του απενεμήθη το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο είναι στον κατάλογο των υποψηφίων αν και είναι συνταξιούχος. Επίσης, συνταξιούχος είναι και ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Πούλος. Τρεις δεν είναι διορισμένοι πουθενά και ένας τελεί με ιατρική άδεια.
Είναι αδήριτη ανάγκη, λοιπόν, να καθαριστεί ο κατάλογος και να βγουν τα ονόματα όλων εκείνων οι οποίοι για πολλούς και διαφόρους λόγους δεν πρέπει ποτέ να γίνουν Επίσκοποι…».
Επίσης, ο Πατριάρχης διάβασε και κάποιες επιστολές ενδεικτικές της υποστήριξης προς τον Μητροπολίτη Δαρδανελίων κ. Νικήτα. Η Σύσκεψη των Ιεραρχών του Θρόνου στην οποία ακούστηκαν και κάποια δηκτικά σχόλια σε βάρος του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου από μερικούς αρχιερείς - σε έναν μάλιστα επιτέθηκαν άλλοι αρχιερείς υπερασπιζόμενοι τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο - απεφάσισε να γίνει εισήγηση στη Σύνοδο να ακυρωθεί η εκλογή και να τεθεί θέμα καταλόγου υποψηφίων.
Την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017, ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κόμισε στη Σύνοδο την απόφαση της Σύσκεψης των Ιεραρχών του Θρόνου και πρότεινε την ακύρωση της εκλογής. Με την πρόταση του Πατριάρχη συμφώνησαν όλοι οι Συνοδικοί αρχιερείς εκτός από τον Μητροπολίτη Πίτσμπουργκ κ. Σάββα, ο οποίος σήκωσε το χέρι του και είπε στον Πατριάρχη πως διαφωνεί.
Την Ιερά Σύνοδο του Φαναρίου αυτή την περίοδο την συγκροτούν οι εξής: Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντίνος, Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος, Σεβαστείας κ. Δημήτριος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Συνάδων κ. Διονύσιος, Σασίμων κ. Γεννάδιος, Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.
Εν τω μεταξύ, ήδη ελήφθη στην Αρχιεπισκοπή η επιστολή με την απόφαση από το Φανάρι το απόγευμα της Πέμπτης. Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι τόσο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος όσοι και οι Μητροπολίτες της Αμερικής έχουν μείνει άφωνοι μη μπορώντας να ερμηνεύσουν αυτή την τροπή των πραγμάτων.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος δεν ομιλεί προς το παρόν δημόσια, ενώ μία βαριά ατμόσφαιρα επικρατεί στην Αρχιεπισκοπή. Δέχεται μάλιστα εισηγήσεις από αρχιερείς να μεταβούν όλοι μαζί στο Φανάρι για να συναντηθούν με τον Πατριάρχη.