Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017

Μεξικό: Προσκυνητές τιμούν τον "Άγιο Θάνατο"

Παρά την αποδοκιμασία της καθολικής "εκκλησίας" η λατρεία του Αγίου Θανάτου φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στο Μεξικό.

Μάλιστα, ο εορτασμός της Ημέρας του Αγίου Θανάτου, που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Αυγούστου στην πόλη Τεπατεπέκ στο μεξικανικό κρατίδιο Ιδάλγο, έγινε με ιδιαίτερη λαμπρότητα.
Η λατρεία του Αγίου Θανάτου (Santa Muerte) κερδίζει όλο και περισσότερους πιστούς. Η Κυρία του Αγίου Θανάτου «κατάφερε να έχει 10 έως 12 εκατομμύρια πιστούς στα δώδεκα χρόνια της δημόσιας ύπαρξης της»,  σημειώνει ό Άντριου Τσεσνούτ, συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Santa Muerte, la cieradora segura».
«Πολλοί άνθρωποι εκλαμβάνουν την πίστη μας ως κακό, αλλά δεν είναι κακό. Είναι στην εκκλησία, άρα είναι άγιος, αλλά πολλοί τον θεωρούν ως κακό πράγμα. Εναπόκειται σε μας αν θα τον θεωρήσουμε ως κακό», τονίζει ένας από τους πιστούς που ήρθε στην Τεπατεπέκ, για να λάβει μέρος στον εορτασμό. Εν τω μεταξύ, κάποιος άλλος νεαρός δηλώνει ότι ο Άγιος Θάνατος πολλές φορές «τον βοήθησε να λύσει πολλά προβλήματα».
Η Καθολική "Εκκλησία", ωστόσο, δεν βλέπει με καλό μάτι την πίστη στον Άγιο Θάνατο. Τον Μάιο του 2013 ο πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου Πολιτισμού του Βατικανού καταδίκασε επισήμως τον σεβασμό της προσωπικότητάς του και αποκάλεσε την λατρεία του «βλασφημία εναντίον της θρησκείας». Αλλά και οι καθολικοί επίσκοποι στο Μεξικό δεν είναι αδιάφοροι έναντι της νέας λατρείας. «Δεν περνά μια εβδομάδα χωρίς να υπάρξει δήλωση από κάποιον φιλόδοξο επίσκοπο του Μεξικού που να μην καταδικάζει τον Άγιο του Σατανά», δηλώνει ο Τσεσνούτ
Πριν από το 2001, ο Άγιος Θάνατος λατρευόταν στα υπόγεια των σπιτιών των οπαδών του, αλλά από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το πρώτο ιερό αφιερωμένο στον Άγιο Θάνατο στην γειτονία Τεπίτο της πόλης σύντομα εμφανίστηκαν οπαδοί σε όλο το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, αλλά και σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ με σημαντική παρουσία λατινοαμερικανών.
Η προέλευση του Αγίου Θανάτου δεν είναι ξεκάθαρη και πολλοί θεωρούν την λατρεία του ένα μείγμα καθολικισμού και της αρχαίας πίστης στην Μικτεκασίουατλ, της βασίλισσας του Μικτλάν ή του κάτω κόσμου. Η σχέση με τον καθολικισμό είναι εμφανής στις τελετουργίες που είναι αφιερωμένες στον Άγιο Θάνατο, καθώς μοιάζουν πολύ με τις καθολικές τελετές. Η σχέση με τις πεποιθήσεις των αυτοχθόνων είναι πιο αβέβαιες, καθώς υπάρχουν πολλοί πολιτισμοί που λατρεύουν το θάνατο.