Τρίτη, 1 Αυγούστου 2017

Έρχεται σε Κομοτηνή – Διδυμότειχο τον Σεπτέμβριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης

arxiepiskopi78979.jpg

Τρέχει κάτι με τις «Νέες Χώρες»; Να ανησυχήσουμε από την στάση του Φαναρίου στο ζήτημα της Μητρόπολης Σικάγο;
Του Άγγελου Ρούσσου
Πριν από ένα χρόνο περίπου, κατά την Σύνοδο της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε μια πολύ σημαντική δήλωση αναφορικά με το μονίμως φλέγον ζήτημα των λεγομένων “Νέων Χωρών”.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, δηλαδή Ηπείρου, Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Βορείου Αιγαίου υπάγονται μεν στην πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου, αλλά έχουν παραχωρηθεί επιτροπικώς με την Πατριαρχική Συνοδική Πράξη του 1928 στην Εκλλησία της Ελλάδος για λόγους που σχετιζόταν με την αποτελεσματική διαποίμανσή τους, αλλά ούτε ο ίδιος ούτε το Πατριαρχείο ούτε τώρα ούτε στο μέλλον προτίθενται να ζητήσουν επιστροφή. Δηλαδή, οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών θα παραμείνουν για πάντα στη διοικητική δικαιοδοσία της Ελλάδας.
Τη δήλωση αυτή ακολούθησε θριαμβολογία από πλευράς κύκλων της Ελλαδικής Εκκλησίας και πομπώδεις δηλώσεις πως το θέμα έκλεισε οριστικά.
Είναι όμως έτσι;
Μερικά άσχετα μεταξύ τους περιστατικά ενδέχεται να αποτελούν κομμάτια του ιδίου παζλ και το θέμα των “Νέων Χωρών”, το οποίο όπως όλοι θυμόμαστε είχε προκαλέσει και την βαθιά κρίση με τον μακαριστό Χριστόδουλο, να επανέλθει στο προσκήνιο.
Μπορεί λοιπόν να ανακατευτούν στην ίδια τράπουλα οι εξελίξεις στην Μητρόπολη Σικάγο, η χηρεύουσα Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου‎ και το ταξείδι το Σεπτέμβριο του Οικουμενικού Πατριάρχη σε… μητροπόλεις των “Νέων Χωρών”;
Το σκεπτικό είναι απλό και χειροπιαστό… Η αντιμετώπιση από πλευράς του Φαναρίου του θέματος της Μητρόπολης Σικάγο και η άρνηση αποδοχής του τριπρόσωπου, που μπλόκαρε την εκλογή νέου Δεσπότη αποτελεί δείγμα της σκλήρυνσης της στάσης σχετικά με τις επαρχίες που θεωρητικά ανήκουν στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου.
Για να γίνει λοιπόν η εκλογή και σε μια Μητρόπολη των “Νέων Χωρών” πρέπει να αποσταλεί λίστα στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Και η Μητρόπολη Φιλίππων είναι τέτοια μητρόπολη…
Συν τοις άλλοις η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Φιλίππων αναμένεται εκτός απροόπτου να πραγματοποιηθεί στην τακτική Ιεραρχία της Εκκλησία της Ελλάδος που θα συνέλθει στις αρχές Οκτωβρίου. Νωρίτερα όμως, τον Σεπτέμβριο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει προγραμματίσει επισκέψεις σε δύο άλλες μητροπόλεις των “Νέων Χωρών”, την Κομοτηνή και όπως μάθαμε χθες και το Διδυμότειχο.
Συγκεκριμένα για το Διδυμότειχο χθεσινή ανακοίνωση του Φαναρίου αναφέρει:
“Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν:
– Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Διδυμοτείχου, Ὀρεστιάδος καί Σουφλίου κ. Δαμασκηνόν, μετά τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Βαρθολομαίου Ἀστεριάδου, Ἀρχιερατικοῦ Ἐπιτρόπου Ὀρεστιάδος, τῶν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδριτῶν κ. Ἐλπιδοφόρου Λημναίου, Ἡγουμένου τῆς Ἱ. Μονῆς Δαδιᾶς, κ. Κυρίλλου Κολτσίδου, Ἀρχιερατικοῦ Ἐπιτρόπου Διδυμοτείχου, κ. Νικοδήμου Σκλέπα, κ. Ἀνδρέου Ἀϊντινίδου, κ. Γαβριήλ Χειμώνα καί κ. Νέστορος Οὐρουμτζίκη, τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Νικολάου Καρπαθάκη, τοῦ Ἱερολ. Διακόνου κ. Παντελεήμονος Χαρτοφύλακα, καί τῶν Ἐντιμ. κ. Πασχάλη Χατζάκη, Λογιστοῦ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως, καί κ. Ἀλεξάνδρου Παπαϊωάννου.
Ἡ Α. Σεβασμιότης ὑπέβαλε τῇ Α. Θ. Παναγιότητι τήν εὐλαβῆ πρόσκλησιν τοῦ κλήρου καί τοῦ λαοῦ τῆς Ὀρεστιάδος ὅπως Αὕτη προστῇ τῶν ἐκεῖσε κατά τόν προσεχῆ Σεπτέμβριον γενησομένων ἐκδηλώσεων ἐπί τῇ συμπληρώσει 150 ἐτῶν ἀπό τῆς κοιμήσεως τοῦ μ. Στεφάνου Καραθεοδωρῆ, γόνου τῆς περιοχῆς καί Μ. Εὐεργέτου τῆς Ἐκκλησίας καί τοῦ Γένους.”
Όσον αφορά δε στην Κομοτηνή, την πόλη θα επισκεφτεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του αναμένεται να υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών.
Το ζήτημα, λοιπόν, κατά την παρουσία του σε Κομοτηνή και Διδυμότειχο, είναι πως θα διαχειριστεί το ζήτημα των “Νέων Χωρών”, μιας και πριν από την δήλωση της Συνόδου της Κρήτης, όποτε επισκεπτόταν μητρόπολη των “Νέων Χωρών” δεν έχανε την ευκαιρία να διακηρύσσει την “εξουσία” του σε αυτές…
Ας ευχηθούμε να μην έχουμε ένα θερμό φθινόπωρο…