Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017

Καταγγελίες για «βρόμικες μπίζνες» στο Βατικανό

vaticano_2014_675_344704_yr5245.jpg

Αντιμέτωπο με νέο σκάνδαλο βρίσκεται το Βατικανό...
Αντιμέτωπο με νέο σκάνδαλο βρίσκεται το Βατικανό, καθώς ο γενικός ελεγκτής Λίμπερο Μιλόνε, που είχε προσλάβει το 2015 ο Πάπας Φραγκίσκος για να ελέγξει τους προϋπολογισμούς και τους λογαριασμούς της Αγίας Έδρας, έσπασε τη σιωπή του και αποκάλυψε σε συνέντευξή του πως εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, επειδή πιθανότατα ήταν πολύ κοντά στο να αποκαλύψει τις παράνομες δραστηριότητες και τις «βρόμικες μπίζνες» που λαμβάνουν χώρα στα ενδότερα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ο Μιλόνε ισχυρίζεται ότι για να εξαναγκαστεί σε παραίτηση απειλήθηκε με σύλληψη και κατηγορήθηκε -ψευδώς- για υπεξαίρεση χρημάτων.
Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μοναδικός «πονοκέφαλος» για τον Πάπα Φραγκίσκο, καθώς τουλάχιστον 61 κληρικοί και καθηγητές από 20 χώρες τον κατηγορούν, με επιστολή που δημοσιοποίησαν, για... αιρετικές θέσεις όσον αφορά τον γάμο και άλλα μυστήρια.
Αφορμή στάθηκε η πιο διαλλακτική και ανοιχτή στάση που έχει υιοθετήσει ο Πάπας Φραγκίσκος απέναντι στους διαζευγμένους και τους ομοφυλόφιλους, ζητώντας από τους καθολικούς ιερείς να τείνουν χείρα βοηθείας στα ζευγάρια ο γάμος των οποίων έχει διαλυθεί. Οι υπογράφοντες την επιστολή -ανάμεσά τους και ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας του Βατικανού Ετορε Γκότι Τεντέσκι- ζητούν «διόρθωση της διδασκαλίας» του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Η επιστολή είχε αρχικά σταλεί στον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος όμως δεν απάντησε - έτσι οι συγγραφείς της αποφάσισαν να τη δημοσιοποιήσουν.