Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017

Με το βλέμμα στραμμένο σε Μετέωρα και Καβάλα

DSC_0398-770x439_c.jpg
Το έντονο παρασκήνιο και οι πιέσεις για τους δύο μητροπολιτικούς θρόνους ανάγκασαν τον Αρχιεπίσκοπο να «δείξει» υποψηφίους. Ποιος υποστηρίζει ποιον.
Για πρώτη φορά στην 9χρονη αρχιεπισκοπία του ο κ. Ιερώνυμος προέβη σε δημόσια δήλωση υπέρ των δύο υποψηφίων που θεωρεί ως τις καλύτερες επιλογές. Για τα Μετέωρα «ευλόγησε» τον Θεόκλητο Λαμπρινάκο (αριστερά), και για την Καβάλα τον Δαμασκηνό Κιαμέτη (δεξιά).
Αμφίρροπη θα είναι η μάχη στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, μεταξύ των υποψηφίων για τις Μητροπόλεις: α) Σταγών και Μετεώρων, και β) Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου (Καβάλα).
Παρά τη δημόσια τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών υπέρ δύο συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων, τα διάφορα «στρατόπεδα» επιρροής εντός του Σώματος της Ιεραρχίας αναμένεται να επιχειρήσουν μια καταγραφή των δυνάμεών τους βάσει των ψήφων υποστηρίξεως που θα παράσχουν.
Έτσι, όπως εκμυστηρεύθηκε γέρων μητροπολίτης προς τη «ΒτΚ», στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή θα μπορεί κάποιος να κάνει πρόβλεψη για τους δύο εκλεκτούς της Ιεραρχίας που θα επιλεγούν για τις Μητροπόλεις. Αυτή η πρόβλεψη θα μπορεί να γίνει μετά το πέρας της πρώτης ψηφοφορίας, όπου καταρτίζεται το τριπρόσωπο (οι τρεις επικρατέστεροι και οι ψήφοι που έλαβαν), και της δεύτερης ψηφοφορίας που ακολουθεί άμεσα και είναι μεταξύ των δύο πλειονοψηφησάντων υποψηφίων.
Το «καινούργιο» σε αυτές τις εκλογές είναι ότι για πρώτη φορά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έλαβε δημόσια θέση υπέρ δύο –εγνωσμένων πλέον– υποψηφιοτήτων. Συγκεκριμένα, ο κ. Ιερώνυμος προέταξε τον αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Λαμπρινάκο, πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, για τη Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, και τον αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Κιαμέτη, πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, για τη Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Πρόκειται για δύο νέους, ταλαντούχους, δραστήριους και οργανωτικούς κληρικούς.
Στο παρελθόν μόνον ο μακαριστός Χριστόδουλος συνήθιζε να ανακοινώνει τις προτιμήσεις του, καθώς το σύνηθες είναι ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος να δίνει «την ευλογία του» στους εκλεκτούς του την προηγουμένη της εκλογής, χωρίς όμως ποτέ αυτές να δημοσιοποιούνται εκτός της Ιεραρχίας.
Πάντως, και οι δύο υποψηφιότητες που προκρίνει ο κ. Ιερώνυμος θεωρούνται του «κλίματος» του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πρώτον, γιατί και οι δύο αρχιμανδρίτες είναι πρωτοσύγκελλοι Μητροπόλεων που διαποιμένουν πρόσωπα που χαίρουν ιδιαίτερης εκτιμήσεως στο Φανάρι (Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Δημητριάδος Ιγνάτιος), και, δεύτερον, γιατί για τον κ. Κιαμέτη, που προτείνεται για την Καβάλα (Μητρόπολη Νέας Χώρας), έχει ακουσθεί ότι προοριζόταν για τη θέση του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Μέχρι στιγμής, η εκλογή για τα Μετέωρα δείχνει να είναι η πλέον ανέφελη, αφού την υποψηφιότητα του Θεοκλήτου Λαμπρινάκου στηρίζει και ο μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, δεδομένου ότι προέρχονται από την ίδια πνευματική δεξαμενή, αυτή του γέροντος Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Θέμελη, και ο πατήρ Θεόκλητος Λαμπρινάκος αποτέλεσε τον φυσικό διάδοχο του Σπάρτης Ευσταθίου στην πρωτοσυγκελλία της Μητρόπολης Μεσσηνίας, από την οποία εξελέγη Σπάρτης το μακρινό 1980.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση δύο νέων ιεραρχών (ηλικιακά, αλλά και στα πρεσβεία), ο ένας επίσκοπος παρακείμενης Μητροπόλεως με τα Μετέωρα και ο άλλος επικεφαλής Μητροπόλεως στην Αττική, οι οποίοι προωθούσαν μέχρι σήμερα για τη Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων τον πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως και ηγούμενο του Μεγάλου Μετεώρου αρχιμανδρίτη Νήφωνα Καψάλη. Πρόκειται για δύο «ιερωνυμικούς» μητροπολίτες και θεωρείται (εκτός εκπλήξεως) ότι τους δεσμεύουν οι επιλογές του Αρχιεπισκόπου, όταν μάλιστα είναι… δημόσιες!
Επιπλέον, η προσοχή είναι στραμμένη και στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, ο οποίος από τις αρχές του καλοκαιριού, με επιστολή του προς τους «79» αδελφούς του αρχιερείς ζήτησε την υπερψήφιση του πρωτοσύγκελλού του, αρχιμανδρίτη Στέφανου Τόλιου, για τη Μητρόπολη Φιλίππων. Επιλογή την οποία φέρεται ότι υποστηρίζει μέχρι σήμερα και ο μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ, διασπώντας την ομοιογένεια των «χριστοδουλικών» ιεραρχών, στις ψήφους των οποίων υπολογίζει ο Δημητριάδος για τον Δαμασκηνό Κιαμέτη.
Επισημαίνεται ότι κατά διαστήματα για τη Μητρόπολη Φιλίππων έχουν ακουστεί και τα ονόματα των αρχιμανδριτών: α) Αχίλλειου Τσούτσουρα, πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, β) Ειρηναίου Λαφτσή, πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, γ) Συμεών Βολιώτη, πρωτοσύγκελλου της Αρχιεπισκοπής, δ) Νικόδημου Φαρμάκη, διευθυντή του Ιδρύματος Κόκκορη, και ε) Χρυσόστομου Συμεωνίδη, διευθυντή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων.
Δημήτρης Αλεξόπουλος