Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017

Χειροτονία γυναικών – Σύσκεψη διερευνά τον ρόλο των γυναικών στις εκκλησίες

cf80cf83ceb5-cf87ceb5ceb9cf81cebfcf84cebfcebdceafceb1-ceb3cf85cebdceb1ceb9cebacf8ecebd.jpg
Ένα παράδειγμα του πως το ΠΣΕ υφαίνει τον ζουρλομανδύα της πανθρησκείας
Αρχική πηγή Ekklesia
Το είδα στο Orthodox Christian Laity
Μία σύσκεψη με θέμα «Οικουμενική Προοπτική για τον Ρόλο των Γυναικών στις Εκκλησίες» συγκέντρωσε 28 γυναίκες και άνδρες στο Μοναστήρι του Μπόζε [Bose] στην βόρεια Ιταλία τον Οκτώβριο, 3 έως 7, του 2017.
Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από μεγάλες Χριστιανικές παραδόσεις, μεταξύ των οποίων, Αγγλικανοί, Βαπτιστές, Μαθητές του Χριστού [Disciples of Christ], Λουθηρανοί, Μεννονίτες, Μεθοδιστές, Ορθόδοξοι (Ανατολικοί και Ασιατικοί [Oriental]) Πεντηκοστιανοί, Μεταρρυθμισμένοι και Ρωμαιοκαθολικοί. Υπήρχαν επίσης και εκπρόσωποι περιφερειακών οικουμενικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων, η Διάσκεψη Εκκλησιών Πάσης Αφρικής [All Africa Conference of Churches], η Διάσκεψη Εκκλησιών Καραϊβικής [Caribbean Conference of Churches], το Συμβούλιο Εκκλησιών Λατινικής Αμερικής [Consejo Latinoamericano de Iglesias], το Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής [Middle East Council of Churches], το Εθνικό Συμβούλιο Εκκλησιών στην Ινδία [National Council of Churches in India] και η Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών [Conference of European Churches].
Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού το πρόγραμμα Δίκαιης Κοινότητας Γυναικών και Ανδρών του Παγκoσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και η Επιτροπή Πίστη και Τάξη του Παγκoσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Η εκδήλωση ήταν συνέχεια μίας παρόμοιας συζήτησης το 1979 από την οποία το 1980 δημοσιεύτηκε το βιβλίο «Η Χειροτονία των Γυναικών στην Οικουμενική προοπτική: ένα Βιβλίο Εργασίας για το Μέλλον της Εκκλησίας» [Ordination of Women in Ecumenical perspective: a Workbook for the Church’s Future].
Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις εκθέσεις των εκκλησιών τους και των περιφερειών τους, προσδιορίζοντας διαδοχικότητες και σημαντικές νέες εξελίξεις. Έστρεψαν τον διάλογό σε βασικά ερωτήματα όπως: «Ποιά ήταν τα αποτελέσματα της (μη) χειροτονίας των γυναικών για την οικουμενική κίνηση; Ποιές νέες προκλήσεις βλέπουμε σε ένα πλαίσιο πολύ διαφορετικό από εκείνο της δεκαετίας του 1980;»
Ενώ οι πρακτικές που αφορούν τον ρόλο των γυναικών στις εκκλησίες ποικίλλουν, υπάρχει μια κοινή δέσμευση να γίνουν πλήρως ευπρόσδεκτα τα δώρα των γυναικών στη ζωή των εκκλησιών. Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι ειδικά στις δύσκολες εποχές η ζωή των εκκλησιών δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς αυτά τα δώρα.
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συνεχίσουν την αναζήτηση κοινού εδάφους και βημάτων προόδου.
Μετάφραση Φαίη για το ιστολόγιο ΑΒΕΡΩΦ