Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017

Ένωση για την ανάδειξη και την διάδοση της ελληνικής γλώσσας

167027_178728108831948_1388775_n.jpg

ΕΝΩΣΗ για την ΑΝΑΔΕΙΞΗ και την ΔΙΑΔΟΣΗ
της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σέρρες, 26/10/2017
«Μνήμη του λαού μου σε λένε Πίνδο: Τόπος και Χρόνος στο Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη». Αυτό ήταν το θέμα με το οποίο εγκαινιάστηκε και φέτος δυναμικά η σειρά των επιμορφωτικών συναντήσεων της «Ένωσης για την Ανάδειξη και Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας» (Ε.Α.Δ.Ε.Γ.). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου 2017 στην αίθουσα του Φίλιππος-Ξενία. Εισηγήτρια ήταν η κα. Δώρα Μπαγανά, καθηγήτρια φιλόλογος-Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών, η οποία εντυπωσίασε το πολυπληθές ακροατήριο με τη μεστή παρέμβασή της και τον γλαφυρό της λόγο.
Η εισήγηση της κας. Μπαγανά ενέταξε το αφιέρωμα στο έπος του ‘40 σε μια ευρύτερη θεώρηση της ποιητικής σύνθεσης του Άξιον Εστί  - σταθμό στην ποιητική του Οδυσσέα Ελύτη - με όχημα τους άξονες του τόπου (γη – κόσμος – Ελλάδα – Πίνδος – τα ασήμαντα καθημερινά πράγματα) και του χρόνου (Δημιουργία κόσμου και Ελλάδας – γέννηση και ενηλικίωση ποιητή – το μέτωπο, η κατοχή, η αντίσταση, ο εμφύλιος – η αναγέννηση και η ουτοπία της Ομορφιάς). Επιλέγοντας ενδεικτικά αποσπάσματα από κάθε τμήμα της ποιητικής σύνθεσης (η Γένεσις, τα Πάθη, το Δοξαστικόν) η παρουσίαση ανέδειξε το κεντρικό νόημά της, την σύνθεση του νυν και του αεί, του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου (Νυν Νυν το μηδέν / και Αιέν ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας!), με φορέα τον ελληνικό λαό, τη γλωσσική παράδοση και την πονεμένη ιστορία του.
Χαρακτηριστικά η κ.Μπαγανά κατέληξε: «Ο Ελύτης λοιπόν δεν περιορίστηκε στο τραυματικό βίωμα του πολέμου και της μεταπολεμικής απομάκρυνσής του από την Ελλάδα, βίωμα κυρίαρχο στην πρώτη και δεύτερη γενιά των μεταπολεμικών ποιητών. Η χρήση παραδοσιακών μορφών δεν τον εμπόδισε να προσφέρει μια νέα ανάγνωση και γραφή της ιστορίας: διαλύοντας τον μηχανισμό του ιστορικού γίγνεσθαι και επανασυναρμολογώντας τον διαφορετικά, με τα κομμάτια που αυτός επέλεξε. Το όραμά του για την ουσία της ζωής, του κόσμου και της τέχνης τον οδήγησε μακριά από την εθνική και ατομική εσωστρέφεια: έκανε τον εαυτό του όχημα δημιουργίας και αναβίβασε την πατρίδα σε χώρα  - σύμβολο, χώρα του άπειρου χρόνου, του «ρολογιού των αγγέλων», γι αυτό και πάντα νέα, πάντα ακατανόητη».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Δ/ντρια του ΓΕΛ Πεντάπολης, κα. Σταθάκη, η Δ/ντρια του Μουσικού Σχολείου Σερρών, κα. Σκέμπερη, η Δ/ντρια του 4ου Γυμνασίου, κα. Παπαδημητρίου, η Δ/ντρια του Γυμνασίου Δημητριτσίου, κα. Δομουχτσή, σύσσωμο το Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών (η Πρόεδρος κα. Ζέττα και οι κυρίες Ζουρνατζή, Μάλαμμα, Νένου), ο εκπρόσωπος της Ενώσεως Πολυτέκνων Σερρών «Άγιος Λουκάς ο Ιατρός», κ. Χορταράς και πλήθος κόσμου.
Η Ένωση ευχαριστεί την κα. Χριστίνα Παπαφράγκου-Μαντζαρίδη για τη φωτογράφηση και τη βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης. Επισυνάπτεται σχετικό φωτογραφικό υλικό.
Επόμενη εκδήλωση το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017, στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα. Ομιλητής ο Δρ. Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης-μεταφραστής, κ. Δημήτριος Πεταλάς, με θέμα: «Τὰ «Εἰς ὕφος Παπαδιαμάντη» τοῦ Βάρναλη: Ἐκεῖ ποὺ τὸ «ψωμὶ τοῦ λαοῦ» συναντάει τὸ «φάγονται πένητες καὶ ἐμπλησθήσονται».
Ο Πρόεδρος
Κυριάκος Η. Γεωργιάδης 
Χρυσοστόμου Σμύρνης 14, 1ος όροφος
Τηλ: 2321028190
Σέρρες