Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017

Ανοιχτή επιστολή στον κ. Άνθιμο: «Πατέρα Νικόλαο επαινών αρετήν επαινέσομαι»

anthimos_0.jpg
Επιστολή απευθυνόμενη στον κ. Άνθιμο και τους συν αυτώ: «Πατέρα Νικόλαο επαινών αρετήν επαινέσομαι»
Ιωάννης Σώρος - Πολυξένη Σώρου
Σεβαστοί μας πατέρες…
Καλείστε σήμερα να δικάσετε τον ιερέα Πατέρα Νικόλαο Μανώλη, έχοντας στα χέρια σας ένα κατηγορητήριο, την αλήθεια του οποίου απορρίπτουν όσοι γνωρίζουν τον ιερέα αυτόν και το έργο του.
Αυτό καταθέτουμε και εμείς, γιατί επί είκοσι δύο χρόνια είμαστε πνευματικά του παιδιά και με ένα μόνο ρητό μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε: «Πατέρα Νικόλαο επαινών αρετήν επαινέσομαι».
Αυτά που μπορούμε να βεβαιώσουμε για τον πατέρα Νικόλαο είναι ότι οι πράξεις του και ο λόγος του ήταν και είναι ταυτισμένες με τις Αγιοπατερικές διδασκαλίες. Είναι υπέρμαχος της Ορθοδοξίας, της Εκκλησίας του Χριστού, που δυστυχώς σήμερα κλονίζεται από αιρέσεις και πιο πολύ από την αίρεση του οικουμενισμού.
Πού βρέθηκαν οι σχισματικές ενέργειες του Αγίου αυτού ανθρώπου, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο; Την αλήθεια υποστηρίζει και η αλήθεια ενώνει και δεν χωρίζει τους πιστούς.
Μας αποκαλέσατε στο παρελθόν φατρίες όλους εμάς που είμαστε στο πετραχήλι του τόσα χρόνια και σας ρωτάμε: Είναι φατρίες όσοι συμμετέχουν σε ολονύκτιες αγρυπνίες, σε πολύωρες θείες λειτουργίες, σε διακονήματα του ναού και αγαθοεργίες με την καθοδήγηση και συμβουλή του κατηγορουμένου σας;
Είμαστε φατρίες γιατί αγαπήσαμε κατόπιν διδασκαλίας του, το Άγιον Όρος, το οποίο έζησε και θαύμασε έχοντας δίπλα του τον πνευματικό του πατέρα Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου, Γέροντα Αγάθωνα;
Τον ακολουθήσαμε σε όλες τις άδικες αποσπάσεις του σε Ναούς και είδαμε από κοντά την αγάπη των συλλειτουργών του, την αγάπη όλου του πληρώματος της εκκλησίας εκ των οποίων πολλοί έγιναν πνευματικά του παιδιά και τον ακολουθούν.
Μας δίνετε την εντύπωση ότι τον δικάζετε για αόριστες κατηγορίες με τις οποίες δεν αποδίδεται δικαιοσύνη. Εκτός αν σας έχουν ενοχλήσει οι επισημάνσεις του για κάποιες αντορθόδοξες και αιρετικές ενέργειες Ιεραρχών,  που σκανδαλίζουν τους ορθοδόξους πιστούς Χριστιανούς και τις οποίες δεν αντικρούσατε.
Είχε το θάρρος στα κηρύγματά του να αναφέρεται στον κίνδυνο του Οικουμενισμού που παρόμοια λόγια δεν ακούσαμε σε ναούς της Θεσσαλονίκης εκτός του ι. Ναού Αγίου Αντωνίου όπου εκήρυττε ο πατήρ Θεόδωρος Ζήσης, που και αυτός σήμερα διώκεται.
Για τον Οικουμενισμό πολλοί Άγιοι Πατέρες πήραν αρνητική θέση και παραδειγματικά αναφερόμαστε στον Άγιο Ιουστίνου Πόποβιτς ο οποίος χαρακτήρισε τον Οικουμενισμό, Παναίρεση και στο ερώτημα «τί είναι Οικουμενισμός;» απάντησε «κοινόν όνομα διά τους ψευδοχριστιανισμούς, διά τις ψευδοεκκλησίες της Δυτικής Ευρώπης».
Έχοντας αυτούς τους Αγίους σαν πρότυπά του ο π. Νικόλαος  Μανώλης, αγωνίζεται κατά της αίρεσης του Οικουμενισμού και ομολογεί την βαθιά του πίστη και την αφοσίωσή του στους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας.
Όσο για την αρνητική του θέση στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Κρήτης, δεν είναι ο μόνος ιερωμένος, που εκφράστηκε έτσι γι’ αυτές σε όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Αν καταδικαστεί, γιατί πολεμά τον Οικουμενισμό, ο Θεός ας κρίνει τους καταδικάσαντες αυτόν. Αν πάλι καταδικαστεί, διότι αποτειχίστηκε, τότε οι καταδικάσαντες μετατρέπονται σε κατηγορούμενους, διότι παραβιάζουν κανόνα της Εκκλησίας (ΙΕ Κανόνας ΑΒ’ Οικουμενικής Συνόδου).
Η Εκκλησία φρονεί, ότι τα ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ είναι αλάθητα δεν περιέχουν καμία ανακρίβεια κανένα λάθος ή ψέμα. Φρονεί ακόμη ότι τα αλάθητα βιβλία του κανόνος είναι επίσης και Θεόπνευστα.
Μόνο στην έμπνευση του Αγίου Πνεύματος θα μπορούσε να αποδώσει κανείς την παρουσία του πατρός Νικολάου στον αντιοικουμενιστικό αγώνα.
Εκ των υστέρων θα αποδειχθεί ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του και τα χαρίσματα του Αγίου πνεύματος θα τον αναδείξουν ως τον ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΝΘΡΩΠΟ στην ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΟΧΗ.
Το Άγιο Πνεύμα ας φωτίσει και εσάς στην κρίση σας σεβαστοί μας πατέρες.
Ιωάννης Σώρος
Πολυξένη Σώρου