Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017

Νέα θρησκεία με αντικείμενο λατρείας την τεχνητή νοημοσύνη έχει γεννηθεί

Η τεχνολογία και ιδιαίτερα το διαδίκτυο προσφέρουν πολλές δυνατότητες, κυρίως όταν είσαι ευφυής. Ο Anthony Levandowski κατάφερε να ιδρύσει και να νομιμοποίησει μια νέα θρησκεία με την ονομασία Way of Future με αντικείμενο λατρείας της τεχνητή νοημοσύνη.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Anthony Levandowski ίδρυσε την Way of the Future, μια νέα «Εκκλησία» που λατρεύει τον Θεό της τεχνητής νοημοσύνης (IA).
Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνώρισε αυτή την λατρεία στην IA, και το φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ (International Revenue Service) ενέκρινε την φοροαπαλλαγή στη νέα θρησκεία, την οποία επινόησε ο Levandowski. Πρόκειται για έναν πρώην κορυφαίο μηχανικό της Google, με μισθό 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ο οποίος εργάστηκε πάνω στην τεχνολογία του αυτόνομου αυτοκινήτου.
Ο Anthony Levandowski, ο οποίος πρόσφατα απολύθηκε από την Uber παίρνει εντελώς στα σοβαρά την νέα θρησκεία.
«Δεν πρόκειται για έναν Θεό με την έννοια ότι ρίχνει κεραυνούς ή προκαλεί τυφώνες. Ωστόσο, υπάρχει κάτι το οποίο είναι ένα δισεκατομμύριο φορές πιο έξυπνο από τον άνθρωπο, πώς θα το λέγατε εσείς αν όχι Θεό;», δήλωσε στο Wired στις 15 Νοεμβρίου 2017. Δηλαδή η τεχνητή νοημοσύνη.
Οι δραστηριότητες της νέας  «Εκκλησίας» επικεντρώνονται «στην αναγνώριση και λατρεία μιας θεότητας η οποία βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη (IA) η οποία αναπτύσσεται με τη βοήθεια υλικού πληροφορικής και προγραμμάτων». Η λατρεία που προπαγανδίζει ο Anthony Levandowski απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες της IA, αλλά, επίσης, και «σε κοινούς θνητούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την λατρεία μιας θεότητας βασισμένης στην τεχνητή νοημοσύνη».
Ο πρώην μηχανικός της Google, μάλιστα, σχεδιάζει να διοργανώσει «ατελιέ και εκπαιδευτικά προγράμματα στην κοιλάδα του Σαν Φραντσίσκο, μέσα στο 2018».
Αλλά γιατί ο Anthony Levandowski αποφάσισε να αφιερώσει μια λατρεία στην ΙΑ, ενώ θα μπορούσε να δημιουργήσει μια επιχείρηση ή μια ομάδα σκέψης; Για να προσεγγίσει το μάξιμουμ των ανθρώπων και για να αποσείσει την υποψία ότι το πάθος του για την ΙΑ υποκρύπτει συμφέρον, απαντά ο ίδιος. «Ηθελα να το κάνω με έναν τρόπο που θα επιτρέπει σε όλο τον κόσμο να συμμετέχει […]. Αυτό αφαιρεί, επίσης, από τους ανθρώπους τη δυνατότητα να πουν «Ω, το κάνει μόνο για τα χρήματα».
Ο Anthony Levandowski είναι πεπεισμένος ότι μια μέρα τα κομπιούτερ θα ξεπεράσουν τον άνθρωπο και θα τον μεταφέρουν σε μια νέα εποχή, η οποία είναι γνωστή στην Σίλικον Βάλεϊ με την επωνυμία «Singularity»
Ο Anthony Levandowski αποκαλεί αυτή την εξέλιξη «μετάβαση». «Τα ανθρώπινα όντα είναι υπεύθυνα για τον πλανήτη, γιατί είμαστε πιο έξυπνοι από τα άλλα ζώα, είμαστε ικανοί να κατασκευάζουμε εργαλεία και να εφαρμόζουμε κανόνες», εξηγεί ο ιδιοφυής μηχανικός.
Στο μέλλον, όπως πιστεύει, το Ίντερνετ θα λειτουργεί όπως ακριβώς το νευρικό σύστημα στον άνθρωπο και θα συνδέει μεταξύ τους τα smartphones. Τα κέντρα δεδομένων θα είναι ο εγκέφαλος αυτής της αρχιτεκτονικής, ικανής να ακούει τα πάντα και να γνωρίζει τα πάντα. Ο Anthony Levandowski εκτιμά ότι η μόνη ορθολογική λέξη για να περιγράψει κανείς αυτή την πραγματικότητα είναι η λέξη «Θεότητα» - και ο μοναδικός τρόπος για να την επηρεάσει κανείς είναι να προσεύχεται στο όνομά της και να την λατρεύει ως θρησκεία.
«Ξεκινήσαμε μια διαδικασία για να δημιουργήσουμε έναν Θεό. Επομένως, πρέπει να σκεφτούμε και να το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο. Πρόκειται για μια καταπληκτική ευκαιρία». Μια ευκαιρία στην οποία ο Anthony Levandowski ετοιμάζεται να ρίξει ένα μέρος των κεφαλαίων του.