Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017

Δεν έχει κανταΐφι για τον Μητροπολίτη Λαγκαδά

Γέροντα, διάβασα κάπου ότι οι Άγιοι την ημέρα της μνήμης τους δίνουν δώρα σε όσους τους επικαλούνται. Έτσι είναι;
– Ναι, κερνούν πνευματικά κανταΐφια! Άμα γλυκαίνουμε τους Αγίους με την ζωή μας, μας κερνούν γλυκά πνευματικά.
Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
katanixis.gr: «Τιμή Αγίου, μίμησις Αγίου»
Επί τη ευκαιρία της εορτής του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης έλαβαν χώρα οι εόρτιες λατρευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κατά το διήμερο 26-27 Νοεμβρίου 2017, προς τιμήν της εξέχουσας αυτής μορφής της Αγίας μας Εκκλησίας, Επίσκοπο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης και μετέπειτα Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Άρτης. Πως άραγε εννοεί την Τιμή προς έναν Άγιο, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, τη στιγμή που εκείνος “συνετέλεσε αποφασιστικά στην κατανίκηση της αιρετικής ρωμαιοκαθολικής προπαγάνδας” και ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης υπέγραψε τις αποφάσεις της ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου Κρήτης;
Άγιος Δαμασκηνός ο Στουδίτης, Επίσκοπος Λητής και Ρεντίνης. Ο μέγας πολέμιος της παναίρεσης του Παπισμού (27 Νοεμβρίου 1577)
Λόγω των χαρισμάτων του αυτών ο Άγιος απέλαυε της εμπιστοσύνης των Πατριαρχών για σημαίνουσες αποστολές ως Έξαρχος, όπως στο Άγιον Όρος (1567 μ.Χ.), αλλά και στη Μικρά Ρωσία (Ουκρανία), όπου στα έτη 1565 – 1572 μ.Χ. ο Δαμασκηνός συνετέλεσε αποφασιστικά στην κατανίκηση της αιρετικής ρωμαιοκαθολικής προπαγάνδας. Αργότερα, κατά την Πατριαρχία του Ιερεμίου Β΄ του Τρανού (†1595 μ.Χ.), ο οποίος ήταν μαθητής του Αγίου, ο Δαμασκηνός έλαβε μέρος στην σύνταξη της πατριαρχικής δογματικής απαντήσεως (1572 – 73) στους Λουθηρανούς Προτεστάντες της Τυβίγγης,

Πανηγυρικός Εσπερινός και Θεολογική Συνεδρία επί τη εορτή του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου
Με την τέλεση του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού και την καθιερωμένη Θεολογική Συνεδρία, επί τη ευκαιρία της εορτής του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης ξεκίνησαν οι εόρτιες λατρευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κατά το διήμερο 26-27 Νοεμβρίου 2017, προς τιμήν της εξέχουσας αυτής μορφής της Αγίας μας Εκκλησίας, που εκλέησε τον Θρόνο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης και μετέπειτα ανεδείχθη Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Άρτης.Μετά το πέρας του Εσπερινού, εις την Κεντρική Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της ενορίας της Λητής «Άγιοι Ακάκιος και Δαμασκηνός ο Στουδίτης», πραγματοποιήθηκε η Ε΄ κατά σειρά Θεολογική Συνεδρία, αφιερωμένη στους δύο μεγάλους αυτούς Επισκόπους, τους οποίους η επαρχία του Λαγκαδά είχε την ξεχωριστή τιμή και μεγάλη ευλογία να τους έχει Ποιμενάρχες σε περιόδους δύσκολες για το Γένος και Πατρίδα μας.Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ο οποίος και αναφέρθηκε την μνήμη του Σοφού αυτού Ιεράρχου και δεινού Θεολόγου της Ορθοδοξίας Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, ο οποίος και ανέπτυξε πλούσια ιερατική δράση σε διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου και ως Μοναχός, και ως Επίσκοπος αλλά και ως Μητροπολίτης, ενώ παράλληλα έλαβε και τιμητικά αξιώματα στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.Πρώτη εισηγήτρια της Αγιολογικής Ημερίδος ήταν η Επίκουρη Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κα Άννα Καραμανίδου, η οποία και ανέπτυξε την εισήγηση της με θέμα: «Η Αγγελολογία του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου».Δεύτερος εισηγητής ήταν ο κος Ηλίας Χρυσοστομίδης, Δρ. Φιλολογίας και Ιστορικός, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα: «Η επιστολογραφική συλλογή Δαμασκηνού του Στουδίτου».Ακολούθησε ευρεία συζήτηση και διάλογος πάνω στα ερώτημα που απεύθυναν οι παρευρισκόμενοι προς τους ομιλητές, ενώ στην αποφώνηση του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνη κ.κ. Ιωάννης, ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές για άρτιες και κατά πάντα τεκμηριωμένες εισηγήσεις τους, με τις οποίες φωτίστηκαν ακόμη περισσότερο άγνωστες πλευρές από το πολυσχιδές έργο του σήμερα τιμωμένου Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου.
Αρχιερατικό Συλλείτουργο και Χειροτονία Διακόνου επί τη εορτή του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου
Της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, συνιερουργούντων αυτῷ, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος, Θερμών κ.κ. Δημητρίου και Αμορίου κ.κ. Νικηφόρου.Καθ’ όλη την διάρκεια του διημέρου παρέστησαν πλήθος κόσμου που προσήλθαν με χαρά για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, τον οποίο η επαρχία μας είχε την ξεχωριστή τιμή να έχει ως Επίσκοπο σε μία περίοδο δύσκολη για το Γένος μας,Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολής Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στην μεγάλη προσωπικότητα του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου και στο πλούσιο πνευματικό και πολυσχιδές πνευματικό έργο που επιτελούσε, καθ’ όλη την περίοδο της σκλαβιάς του έθνους μας, με κύριο στόχο την διατήρηση της ελληνικότητας της συνειδήσεως του Γένους μας, ενώ παράλληλα απεύθυνε και προς τον νεοχειροτονούμενο π. Ραφαήλ, πνευματικές νουθεσίες και πατρικούς λόγους αγάπης.(..) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς τους παρισταμένους Αρχιερείς, καθώς επίσης και προς όλους, όσους προσήλθαν και έλαβαν μέρος προσευχιτικός στις πανηγυρικές λατρευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης προς τιμήν του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης.