Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017

Απόστολος Σαραντίδης... Δίωξη

ΠΡΟΣ
ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Απόστολος Κανδιανού Σαραντίδης
(Διά του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κυρίου Απόστολου Μουμτσάκη)
Καβάλα, 23/11/2017
Συνάδελφοι,
Την Πέμπτη 23/11/2017 κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του κλάδου μας στον χώρο του αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και κατά την ώρα της συνεδρίασης, συνέβη ένα απρόσμενο γεγονός που με αφορά άμεσα και μου μετεφέρθη τηλεφωνικά διότι εκείνη την ώρα απουσίασα από την αίθουσα ευρισκόμενος σε γειτονικό αρτοποιείο για να προμηθευθώ το ψωμί της ημέρας. Κατά άμεση τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Πρόεδρο, μου ζήτησε να έρθω για να λάβω τον λόγο και να δώσω εξηγήσεις διότι οι συνάδελφοι όπως μου είπε, άλλα έχουν ακούσει για το θέμα, αλλά ήμουν τόσο εξοργισμένος ώστε επέλεξα να μην παρευρεθώ εν θερμώ καθόλου στο εξής, και να επικοινωνήσω με τους συναδέλφους δι’ αυτού, με γραπτό κείμενο. Άλλωστε, πολλοί απουσίαζαν και όταν θα επέστρεφα θα απουσίαζαν άλλοι και δεν ήμουν και παρών όταν ειπώθηκαν πράγματα που αφορούν στο όνομά μου.
            Αν λοιπόν καλώς έχω καταλάβει, ο Πρόεδρος πολύ καλώς πράττοντας, ανακοίνωσε προς το Σώμα εν μέσω χειροκροτημάτων την απαλλαγή αξιότιμων συναδελφισσών από συκοφαντική δυσφήμιση γονέων μαθητών και όταν η σύζυγός μου που ήταν παρούσα λαμβάνοντας τον λόγο του υπενθύμισε να κάνει μνεία και της δικής μου απαλλαγής ως Διευθυντού από το 2011 έως το 2015 στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, η απάντηση που εισέπραξε ήταν, ότι ναι μεν αλλά εγώ έλαβα χρήματα από γονείς, δίδοντας άλλες εντυπώσεις.
            Μέχρι τώρα ήταν συνειδητή επιλογή μου να σιωπώ για την υπόθεσή μου η οποία βρίσκεται ακόμη σε νομική εξέλιξη πλην όμως επειδή σε επίσημη Γενική Συνέλευση και με τον τρόπο που έγινε δημόσια αναφορά ίσως από κακή επικοινωνιακή, οι συνάδελφοι προφανώς θα έφυγαν με ερωτήματα διότι είναι πολύ φυσικό να μη γνωρίζουν λεπτομέρειες από μια βρομερή ιστορία και ένα εκπαιδευτικό άγος που τάραξε επί έτη και ταράζει ακόμη εμένα προσωπικά αλλά κατ’ επέκταση και την οικογένειά μου, είμαι εκ των πραγμάτων αναγκασμένος πλέον να μιλήσω δημόσια και ανοικτά όσο πιο σύντομα γίνεται από μια Δικογραφία πολλών εκατοντάδων σελίδων, με τρόπο που δεν θα μπορούσε χρονικά και διαδικαστικά να χωρέσει σε μια γενική συνέλευση με καθορισμένη ημερήσια διάταξη.
            Κατ’ αρχάς, δεν έχω λάβει ακόμη δεκάρα τσακιστή ούτε καν για τα χιλιάρικα των ευρώ που έχω ξοδέψει έως τώρα και συνεχίζω να ξοδεύω, από γονείς μαθητών εμπλεκομένους στην υπόθεση. Το ότι απαλλάχτηκα και στράφηκα εξαντλώντας όλα τα περιθώρια με Έγκληση ως προς το ποινικό μέρος και Αγωγή ως προς το αστικό λόγω ηθικής βλάβης, κατά των φυσικών αυτουργών, διότι υπάρχουν και οι ηθικοί, που εξαιτίας τους κατασυκοφαντήθηκα και παρ’ ολίγο να χάσω ως επίορκος τη δουλειά μου, έπρεπε να αναφερθεί και να επαινεθεί διπλά.
            Δεύτερον, από πότε είναι μεμπτόν ότι οι συνάδελφοι δεν πρέπει να διεκδικούν τα έξοδά τους και αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης που θα τους επιδικαστούν, από γονείς μαθητών ή και από στελέχη εκπαίδευσης όταν αυτοί είναι ένοχοι και αυτό αν γίνει δεν είναι τρανταχτή απόδειξη για το βαρύτατο των πράξεών τους, το οποίο πρέπει να αναφερθεί ως πλήρη δικαίωση και παράδειγμα προς αποφυγήν; Οι συνάδελφοι έχουν δίκιο να αναρωτιούνται και να αμφισβητούν διότι δεν γνωρίζουν. Τώρα, και όπως ήρθαν τα πράγματα ας μάθουν:
            Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της διευθυντικής μου θητείας δεν είχα προβλήματα στο 17ο Δ.Σ. Καβάλας πλην των συνήθων μιας σχολικής μονάδας και ενός συναδέλφου που κατά αραιά χρονικά διαστήματα δημιουργούσε προβλήματα, κατά την κρίση μου διοικητικής φύσεως, και ότι εγώ μάθαινα τηλεφωνικά από τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας ότι δήθεν έχω πρόβλημα στο σχολείο τη στιγμή που έπινα καφέ στα διαλείμματα με τους δασκάλους.
            Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι ορμηνεύτηκα εξαρχής από τον τέως Δ/ντή Π.Ε. να του κάνω Διοικητική Αναφορά και όταν μετά από ενάμιση χρόνο τελικά υπάκουσα, τον απάλλαξε εκθέτοντάς με εντελώς.
            Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι είχα άριστες σχέσεις με την πλειοψηφία των γονέων και ολόκληρο το δ.σ. τους και μάλιστα είχα την γραπτή υποστήριξή τους.
            Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι δέχθηκα επίσημο Συγχαρητήριο έγγραφο από τον επόμενο Δ/ντή Π.Ε. το 2014 για τις πρωτοβουλίες και καινοτόμες ως διευθυντή δράσεις μου.
            Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι μετά από αρνητικές φήμες που κυκλοφορούσαν για «πράματα και θάματα» που γίνονταν μέσα στο σχολείο, ως διευθυντής συνεκάλεσα απογευματινές συνεργασίες κατά τάξη γονέων, παρόντων των εκπαιδευτικών των τάξεων από τις 21/11/2012 – 11/12/2012, στις οποίες ρητώς ερωτούνταν οι γονείς αν υπάρχουν τυχόν παράπονα και ουδέν αναφέρθη.
            Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι την επομένη των συναντήσεων αυτών, στις 12/12/12 κατετέθη στην Πρωτοβάθμια Καβάλας, στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Καβάλας,  στη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας και στην Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Καβάλας, με κοινοποίηση προς την Περιφέρεια και το Υπουργείο Παιδείας, ένα κατάπτυστο, ψευδέστατο, υποτιμητικό για το πρόσωπό μου λιβελλογράφημα με μορφή καταγγελίας υπογραφόμενο από είκοσι επτά (27) γονείς.
              Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι όπως μετέπειτα αποδείχτηκε, μια μικρή ομάδα κρούσης προφανώς υποκινούμενη, διακινούσε στα πάρκα και τις γειτονιές ένα λευκό μεμονωμένο χαρτί Α4 στο οποίο αλιεύονταν υπογραφές ανύποπτων γονέων, τάχα για το καλό του σχολείου, για άσχετα θέματα και στο τέλος επισυνάφθηκε εν αγνοία τους στην επίμαχη καταγγελία.
            Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι τα πραγματικά κίνητρα είναι άλλα από αυτά που και πάλι ψευδώς ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι, τα οποία ο γράφων αδυνατεί να τεκμηριώσει ακόμη ενώ τα γνωρίζει και δεν συνωμότησε κανέναν σύμπαν εναντίον του, όπως τον ειρωνεύονταν.
           Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι επτά (7) εκ των καταγγελλόντων όταν αντελήφθησαν τι συνέβη ανακάλεσαν με Υπεύθυνη Δήλωση τον Απρίλιο του 2013 την υπογραφή τους, καταγγέλλοντας τους καταγγέλλοντες και ότι αυτά απεστάλησαν με εμπιστευτικό πρωτόκολλο εις τον τέως Δ/ντή Π.Ε. Καβάλας.
            Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι το πρόβλημα δεν βρίσκονταν στο σχολείο αλλά μέσα στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας στην Καβάλα και της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, όπου καμιά δεκαριά περιφερόμενοι γονείς σε σύνολο 134, καθημερινά σχεδόν και φορτικά επί μήνες πίεζαν για την παραπομπή μου σε πειθαρχική διαδικασία και οριστική αποπομπή μου από την εκπαίδευση.
            Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι η υπόθεση φάνηκε να κλείνει στις 4/1/2013 με την απάντηση προς τους καταγγέλλοντες από τον τέως Δ/ντή Π.Ε. η οποία εκάλυπτε πλήρως τον διευθυντή του σχολείου, δηλαδή εμένα.
         Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι μέχρι τις 7/3/2013 δεν μου δίνονταν καμία πληροφορία από την Πρωτοβάθμια Καβάλας και αναγκάστηκα να λάβω  την καταγγελία με γραπτή μου αίτηση, επικαλούμενος τις φήμες που κυκλοφορούσαν.
         Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι στις 13/3/2013 ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου καταδίκασε ομόφωνα με Πράξη του την καταγγελία.
             Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι στις 17/4/2013 η Πρωτοβάθμια Καβάλας παραπλανώντας τον διευθυντή του σχολείου, διοργάνωσε εσπερινό  δήθεν Βιωματικό Εργαστήριο μέσα στο σχολείο με επτά (7) συναδέλφους διευθυντές σχολείων καλώντας τους αρμοδίως και προσκαλώντας όλους τους γονείς ανά τάξη, στο οποίο ο διευθυντής (εγώ) δεν συμμετείχε αλλά ήμουν ο  οικοδεσπότης με κέικ, καφέδες και κουλουράκια, το οποίο στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ήταν προκαταρκτική ΕΔΕ, διαφορετικά αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει,  η οποία  ξεκίνησε  στις 21/5/2013, ανοίγοντας ουσιαστικά τεχνηέντως λόγω των πιέσεων την υπόθεση που είχε κλείσει στις 4/1/2013 και συντάσσοντας οι επτά, γραπτές αναφορές ο καθένας, οι οποίες αποτέλεσαν μέρος επιβαρυντικό της ΕΔΕ που επακολούθησε.
Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι αμέσως μετά από το «βιωματικό», μια μέρα είχαμε οι συνάδελφοι κλεισμένα τα παιδιά μέσα στο σχολείο με κλειστά παράθυρα και κουρτίνες επειδή είχε διαρρεύσει ότι θα γίνονταν έξω από το σχολείο παράσταση γονέων με τηλεοπτικά κανάλια και φασαρία, ζητώντας το πόρισμα της… ΕΔΕ, ενώ εγώ βρισκόμουν κρεμασμένος αποβραδίς στο τηλέφωνο επικοινωνώντας με παράγοντες του σχολείου και της συνοικίας και αποτρέποντας τελικά τον διασυρμό του σχολείου.
          Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι ως διευθυντής και επειδή οι πόρτες της Πρωτοβάθμιας Καβάλας ήσαν πλέον κλειστές, απευθύνθηκα στις 30/4/2013  στην Εισαγγελία Καβάλας η οποία ρητώς μου υπέδειξε να καταθέσω μήνυση διότι η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή όπως μου είπαν αλλά εγώ αρνήθηκα ροκανίζοντας τον χρόνο της παραγραφής προσπαθώντας να βρω λύση και αρκέστηκα στην με εισαγγελική κλίση των καταγγελλόντων στο Α.Τ. Καβάλας.
            Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι διαρκούσης της ΕΔΕ τον Μάιο του 2013, δέχθηκα επίσκεψη στο γραφείο μου και πρόταση από ανώτατο στέλεχος της Πρωτοβάθμιας για να συναινέσω να κληθούν από την Πρωτοβάθμια οι εναπομείναντες καταγγέλλοντες να αποσύρουν την υπογραφή τους από την καταγγελία, με αντάλλαγμα να υπογράψω ένα έγγραφο με το οποίο θα δεσμευόμουν ότι δεν θα τους μηνύσω, άλλως η ΕΔΕ θα έβγαζε τέτοιο πειθαρχικό παράπτωμα που θα απολυόμουν ως επίορκος.
            Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι στις 30/5/2013 και 3/6/2013 συνεκάλεσα ως είχα δικαίωμα δύο Σχολικά Συμβούλια (σύλλογο διδασκόντων, δ.σ. συλλόγου γονέων, προϊσταμένη συστεγαζόμενου νηπιαγωγείου, πρόεδρο σχολικής επιτροπής Δήμου Καβάλας) στα οποία το Σώμα εκάλεσε τους καταγγέλλοντες να ανακαλέσουν, με τη γραπτή δέσμευσή μου ότι δεν θα μηνυθούν από εμένα, αλλά δεν προσήλθαν πλην δύο και ουσιαστικά αρνήθηκαν.
Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι εξαντλώντας κάθε περιθώριο επίλυσης από γονείς που δεν εγνώριζα και ουδέποτε είχαν έρθει να εκφράσουν παράπονο στο γραφείο μου πλην τριών, που διευθετήθη παρουσία της Σχολικής Συμβούλου, τελικά στην εκπνοή της παραγραφής και μην έχοντας άλλον τρόπον άμυνας κατέθεσα την μήνυση στις 6/6/2013, παριστάμενος ως εγκαλών και πολιτικώς ενάγων.
Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι η ΕΔΕ έβγαλε το ανύπαρκτο πειθαρχικό παράπτωμα της ατελούς εκτέλεσης υπηρεσιακού καθήκοντος επειδή δήθεν αρνήθηκα να συνεργαστώ στο δήθεν «βιωματικό εργαστήριο» «Σχέσεις σχολείου – οικογένειας ως προϋπόθεση υποστήριξης και προαγωγής των μαθητών», στο οποίο δεν συμμετείχα.
Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι αν η ΕΔΕ τον Ιούνιο του 2013 ήταν  απαλλακτική και η υπόθεση έμπαινε στο αρχείο, δεν είχα κανένα λόγο να συνεχίσω την έγκληση την οποία σιωπηρά θα ανακαλούσα πριν να αποδίδονταν από την προανάκριση οι κατηγορίες και οριστεί δικάσιμος.
Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι τα αδικήματα προέκυψαν από την προανάκριση και δεν τα ζήτησα εγώ.
Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης από τη στιγμή που θα προσδιοριστεί δεν ανακαλείται διότι θεωρείται αδίκημα κατά του κράτους.
Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι ο τέως Δ/ντής Π.Ε. στην Έκθεσή του προς την ΕΔΕ ισχυρίστηκε ότι επισκέφθηκε με τη Σχολική Σύμβουλο δύο φορές το σχολείο διαπιστώνοντας έριδες και αντιπαλότητες ενώ αποδεικνύεται ότι ο πρώτος επισκέφθηκε τη σχολική μονάδα στις 29/11/2012 και η δεύτερη στις 21/11/2012 για άλλα θέματα ενώ η καταγγελία είχε γίνει στις 12/12/12, εβδομάδες δηλαδή μετά.
Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι παραπέμφθηκα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφέρειας στις 31/7//2013 από την Αναπληρώτρια του τέως Δ/ντού Π.Ε. Καβάλας ο οποίος στο μεταξύ είχε συνταξιοδοτηθεί και η οποία με παρέπεμψε στο Πειθαρχικό εκτός από το πειθαρχικό παράπτωμα που προέκυψε από την Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), φακέλου 305 σελίδων,  με άλλα δύο (2) πειθαρχικά παραπτώματα από την Απολογία μου, σύνολο τρία (3)  και πήγαινα να δικαστώ κατά τα 2/3 αναπολόγητος.
Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι τα νέα πειθαρχικά παραπτώματα από την Απολογία μου είναι: επειδή έγραψα εκεί ως κατηγορούμενος ότι «αρνούμαι την κατηγορία ως αόριστη και αναιτιολόγητη», νέο πειθαρχικό παράπτωμα «κριτική προς την Προϊσταμένη αρχή» και επειδή έγραψα εκεί ως κατηγορούμενος «με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου και κατά παντός υπευθύνου», νέο πειθαρχικό παράπτωμα «απειλή προς την υπηρεσία».
Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι τον Ιανουάριο του 2014 και ευρισκόμενος σε δεινή θέση ζήτησα ακρόαση από το δ.σ. του Συλλόγου μας και τους εξέθεσα λεπτομερώς τα παραπάνω ζητώντας τους να μεσολαβήσουν προς τους επτά (7) διευθυντές του «βιωματικού» που γνώριζαν την αλήθεια και να τους μεταφέρουν ως συνδικαλιστικό όργανο, πως τους ζητώ να καταθέσουν μια συμπληρωματική δήλωση προς το Πειθαρχικό, που να λέει ότι «ο Α. Σαραντίδης στις 17/4/2013 δεν συμμετείχε στις εργασίες του «βιωματικού» και δεν αρνήθηκε να συνεργαστεί».
Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι το δ.σ. του συλλόγου μας με άκουσε προσεκτικά, εκάλεσε μετά, απουσία μου όπως επιθυμούσα, τους επτά, και μου μετέφερε κατόπιν προφορικά διά του νυν και τότε Προέδρου, ότι αρνήθηκαν το αίτημά μου και οι επτά (7).
Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι στις 6/3/2014 απαλλάχθηκα ομόφωνα από το Πειθαρχικό με δεκασέλιδη πλήρως αιτιολογημένη και τελεσίδικη Απόφαση από το σύνολο των πειθαρχικών παραπτωμάτων για τα οποία με παρέπεμψε, με τον τρόπο που με παρέπεμψε η Πρωτοβάθμια Καβάλας.
Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι στις 1/11/2017, 19 γονείς και κηδεμόνες από τους 20 κατηγορουμένους (η μία απεβίωσε) καταδικάστηκαν σε 1 έτος φυλάκιση για τα δύο αδικήματα, της συκοφαντικής δυσφήμισης από κοινού και ψευδούς καταμήνυσης από κοινού και κατά συγχώνευση σε 7 μήνες με τριετή αναστολή ο καθένας και άσκησαν έφεση.
Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι μία εκ των μαρτύρων τους υπερασπίσεως, παραπέμπεται αυτεπάγγελτα σε δίκη για ψευδορκία.
Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι στις 14/9/2017 κατέθεσα κατά των 19  και Αγωγή ως προς το αστικό μέρος για ηθική αποκατάσταση και αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης.
 Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι επί χρόνια δεν είχα πρόσωπο να εμφανιστώ σε συναδέλφους έχοντας την κάκιστη φήμη εξαιτίας όλων αυτών και φυσικά ούτε σκέψη από τότε για να καταθέσω αίτηση για διευθυντής πάλι αφού θα γινόμουν ένας διευθυντής με μειωμένο κύρος, συνεπώς δεν θα μπορούσα να ασκήσω τα απορρέοντα καθήκοντά μου και να εμπνεύσω αυτό που θα ήθελα όπου και να βρισκόμουν, σε συναδέλφους και γονείς.
Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι μέχρι και σήμερα μέλη των 19, κατ’ εξακολούθηση φθάνουν μέχρι το σχολείο που εργάζομαι ή όπου με συναντήσουν έξω, για να με ειρωνευθούν, να με απειλήσουν και να με υβρίσουν και το ίδιο πράττουν και κατά της συζύγου μου στο δικό της σχολικό περιβάλλον.
Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι η ηθική βλάβη που υπέστην καθώς και η φθορά της υγείας μου εξαιτίας όλων αυτών, είναι τεράστια.
Οι συνάδελφοι τώρα πλέον, γνωρίζουν αρκετά.
Απόστολος Κανδιανού Σαραντίδης
Δάσκαλος ΠΕ70 στην Καβάλα