Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017

Ιστορική συνάντηση Πατριάρχη Μόσχας με Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο Justin Welby

Συνάντηση με τον Επικεφαλής της Αγγλικανικής «Εκκλησίας», Αρχιεπίσκοπο Καντουαρίας Justin Welby, είχε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Πατριαρχική και Συνοδική Κατοικία εντός της Ι.Μ. Αγίου Δανιήλ, παρουσία εκπροσώπων και των δύο πλευρών.
Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας καλωσορίζοντας τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο, ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής που συνεχίζει την συνομιλία που ξεκίνησε κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο το 2016.
Επίσης ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχαν ανέκαθεν η Ρωσική Εκκλησία και η Αγγλικανική από παλαιά, τονίζοντας ότι "ακόμα και στις μακρινές εποχές, Ρωσία και Αγγλία αν και ανήκαν σε διαφορετικές θρησκείες, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να καταλάβουν ο ένας τον άλλον."
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πατριάρχης Κύριλλος, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια η Συντονιστική Επιτροπή για τον διάλογο Ρωσικής Εκκλησίας και Αγγλικανικής «Εκκλησίας», συνεργάζονται με απόλυτη επιτυχία.
"Ένας επίσης τομέας στους οποίους αναπτύσσεται μεγάλη συνεργασία είναι η ανταλλαγή φοιτητών, ενώ μερικοί από τους φοιτητές μας, συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο" υπογράμμισε ο Πατριάρχης Μόσχας.
Σε συνέχεια του διαλόγου, ο Πατριάρχης άκουσε αναφέρθηκε στο θέμα των φαινομένων κρίσης στη σύγχρονη κοινωνία, τονίζοντας ότι "η ανθρωπότητα έχει εισέλθει τώρα, δεν φοβάμαι να το πω, σε μια πολύ δύσκολη παγκόσμια κρίση".
"Ταυτόχρονα, τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι πολλά και περίπλοκα. Η κοινωνική ανισότητα αυξάνεται σε παγκόσμια κλίμακα. Οι πολιτικοί, οι οικονομολόγοι και οι καλλιτέχνες προσπαθούν να βρουν απαντήσεις για το γιατί όλα αυτά συμβαίνουν σήμερα. Πιστεύω όμως ότι οι Χριστιανοί πρέπει να έχουν την δική τους απάντηση: όλη η κακή ζωή των ανθρώπων προέρχεται από την ανθρώπινη αμαρτία. Βιώσαμε τα αντίστοιχα συναισθήματα στη Σοβιετική Ένωση και καταλάβαμε πώς η αθεϊσμός της κοινωνίας είχε αρνητικό αντίκτυπο σε όλη τη ζωή. Αλλά η αδυναμία αυτού του αθεϊσμού ήταν ότι ήταν το αποτέλεσμα της φυτευτής ιδεολογίας, όμως οι ιδεολογίες δεν ζουν για πολύ. Η ιδεολογία έφυγε - ο αθεϊσμός τελείωσε" ανέφερε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.
Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης τόνισε: "Τι μπορεί να δει κανείς σήμερα στον κόσμο, ιδιαίτερα στις δυτικές χώρες, πολύ χειρότερα από ό, τι συνέβη με τη θρησκεία στη Σοβιετική Ένωση; Υπάρχει εξορία του Θεού από την ανθρώπινη ζωή, αγνοώντας τον ηθικό νόμο του Θεού. Και ιδιαίτερα καταστροφικό είναι το γεγονός ότι η αγνοία του ηθικού νόμου είναι ντυμένη με τη μορφή του κρατικού δικαίου. Αυτό είναι μια πολύ επικίνδυνη τάση."
Επίσης ο Πατριάρχης Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, εκφράζοντας τη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε ότι η Ρωσική Εκκλησία ήταν μεταξύ των πρώτων που μίλησε για την καταπίεση των χριστιανών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα σε σχέση με την κατάσχεση του συριακού εδάφους από τρομοκρατικές ομάδες.
«Έχουμε δει πώς οι τρομοκράτες κατέστρεψαν ναούς, βεβήλωσαν μοναστήρια, ενώ πολλοί πιστοί εκδιώχθηκαν από την Κοιλάδα των Χριστιανών στη Συρία. Έτσι γνωρίζοντας πολύ καλά την κατάσταση, χαιρετίζουμε την πραγματική νίκη επί των τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία, μεταξύ των οποίων επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας περιοχή" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης.
Ο Πατριάρχης Κύριλλος μοιράστηκε με τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο τον πόνο του, σε σχέση με το τι συμβαίνει στη θρησκευτική ζωή της Ουκρανίας.
"Δυστυχώς, υπάρχουν δυνάμεις που προσπαθούν να μεταφράσουν μια βαθιά πολιτική σύγκρουση στη θρησκευτική σφαίρα. Πιστεύω με πλήρη ευθύνη για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ουκρανία σήμερα: υπάρχουν κατασχέσεις εκκλησιών της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και διεξάγεται μια ανεξέλεγκτη προπαγάνδα εναντίον της. Φαίνεται ότι οι ουκρανικές αρχές θέλουν να χωρίσουν το λαό, ακόμη και στη θρησκευτική αρχή. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι καθοδηγείται, αλλά ίσως το πιο τρομερό πράγμα που μπορείτε να φανταστείτε για την Ουκρανία στο κράτος στο οποίο είναι σήμερα, υπάρχει μια βαθιά θρησκευτική σύγκρουση" υπογράμμισε ο Πατριάρχης Μόσχας.
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας ανέφερε: "Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να βρίσκομαι εδώ, στη Ρωσία, στο πλαίσιο της πρώτη μου επίσκεψης στη χώρα αυτή, και θα ήθελα θερμά να σας ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή."
Επίσης, μοιράστηκε τις αναμνήσεις του από την επίσκεψη του Πατριάρχη Κυρίλλου στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τη διάρκεια της οποίας, ιδίως, τα Εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την συνάντηση με την Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας Ελισάβετ Β ', καθώς και τις συνομιλίες που είχαν στο Lambeth Palace.
Ο Επικεφαλής της Αγγλικανικής «Εκκλησίας» υποστήριξε την άποψη του Πατριάρχη Κυρίλλου, ότι η ηγεμονία του αθεϊσμού και της εκκοσμίκευσης εμποδίζει την ελεύθερη έκφραση της θρησκευτικής, κυρίως της χριστιανικής.
Επίσης ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για τέλος του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή και σε άλλα μέρη του κόσμου, αναφέρθηκε στην κατάσταση των χριστιανών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων σε αυτές τις περιοχές, αλλά και στο πρόβλημα των προσφύγων, το οποίο, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, στον κόσμο υπάρχουν μέχρι και 65 εκατομμύρια.
«Το θέμα της δίωξης των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή είναι μια κρίση παγκοσμίων διαστάσεων, αλλά και η πίεση στην ελευθερία της έκφρασης που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί στα δυτικά κράτη. Θα ήθελα να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στους αδελφικούς δεσμούς των Εκκλησιών μας, διότι μέσω του διαλόγου μπορούμε να ενισχύσουμε ο ένας τον άλλον. Και έχοντας έρθει εδώ στη Ρωσία, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία που γνώρισε αυτή η χώρα μετά το 1917, θαυμάζω το παράδειγμα θάρρους και πιστότητας που έδειξε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτό το θάρρος είναι ένα παράδειγμα για πολλές χώρες, πολλές Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο που έχουν βιώσει ή περνούν δύσκολες στιγμές" πρόσθεσε κλείνοντας ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος Justin Welby.
mosxas Justin Welby 1
mosxas Justin Welby 1
mosxas Justin Welby 1