Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017

Επιστολή προς τον Μητρ. Πατρών για την βράβευση του προέδρου της Δημοκρατίας

Επιστολή προς τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο για την βράβευση του προέδρου της Δημοκρατίας
Πάτρα 5/12/2017
Σεβασμιότατε,

Σας αποστέλλω την παρούσα ηλεκτρονική επιστολή, για να εκφράσω την διαμαρτυρία μου για την βράβευση από μέρους σας του προέδρου την Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, με το Μεγαλόσταυρο του Αγίου Ανδρέα, στην φετινή εορτή του πολιούχου μας Αγ. Ανδρέα.
Τέτοιες βραβεύσεις προϋποθέτουν την ύπαρξη ιδιαίτερης πνευματικής δράσης εκ μέρους του βραβευθέντος, κάτι που όπως θα εξηγήσω -κατά την ταπεινή μου γνώμη- δεν διαθέτει ο κ. Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος έχει από την θέση του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας επικυρώσει δια της υπογραφής του όλους τους αντιχριστιανικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί στην Ελληνική Βουλή τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον οι παρουσίες του στους εορτασμούς του Αγ. Ανδρέα, φέτος αλλά και στο παρελθόν, των οποίων ήμουν αυτόπτης μάρτυρας, δεν είχαν στοιχεία ενός πιστού, ευσεβούς ανθρώπου, πόσο μάλλον του πρώτου πολίτη της χώρας.
Συγκεκριμένα, την πρώτη φορά, ο κ. Παυλόπουλος δεν παρέστη στην Θεία Λειτουργία, όπως θα όφειλε σαν χριστιανός.
Σα να μην έφτανε αυτό, στην δοξολογία που ακολουθεί την Θεία Λειτουργία καθυστέρησε επί 15λεπτο με αποτέλεσμα να πάρετε την απόφαση να καθυστερήσετε την δοξολογία μέχρι εμφανίσεώς του, μπροστά στον κίνδυνο αυτή να τελειώσει πριν την έλευση του προέδρου. Ο λαός περίμενε εντός του Ι. Ναού το κ. πρόεδρο, ο οποίος όταν τελικά εισήλθε στο Ναό αποδοκιμάστηκε έντονα από κάποιους πιστούς για αυτή του τη συμπεριφορά, κάτι που βέβαια αποσιώπησαν τα Μ.Μ.Ε.
Στην φετινή -δεύτερη- παρουσία του έδειξε κάποιον καλύτερο συγχρονισμό, εισερχόμενος στον Ι. Ναό λίγο πριν το «Δι’ ευχών», την ώρα που οι ιερείς κοινωνούσαν τους πιστούς. Μετά το πέρας της δοξολογίας τον καλέσατε και τον βραβεύσατε. Κάποιος φώναξε πολύ δυνατά «Άξιος!», 3-4 πιστοί ανταπάντησαν «Άξιος» σε χλιαρό τόνο και λίγοι ακόμα χειροκρότησαν επίσης χλιαρά, εν μέσω εκατοντάδων ίσως και χιλιάδων πιστών.
Τι θλιβερό θέαμα εν μέσω εορτής!
Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι και ο λόγος του στο επίσημο γεύμα που ακολούθησε δεν είχε στοιχεία –κατά την γνώμη μου- που να δείχνουν ότι η ορθόδοξη πίστη είναι κάτι που τον εκφράζει ουσιαστικά. Ήταν αποστασιοποιημένος, και αναφέρθηκε στον ιστορικό και κοινωνικό ρόλο της εκκλησίας και καθόλου στον σωτηριολογικό. Από τα λεγόμενά του, φαίνεται ότι θεωρεί την Εκκλησία ως έναν θεσμό που απλά υποστηρίζει την συνοχή του κράτους και τίποτα παραπάνω.
Θα ήθελα να κλείσω την παρούσα επιστολή με την σύντομη διήγηση ενός περιστατικού. Ελπίζω να καταλάβετε την χρησιμότητα της αναφοράς του.
Αυτό το περιστατικό συνέβη στις Η.Π.Α. πριν από αρκετά χρόνια. Το πότε θα το καταλάβετε από τα συμφραζόμενα.
Ο ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Πατρών αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Παπασταύρου είχε κάνει ένα ταξίδι στις Η.Π.Α. Εκεί σε κάποια πόλη της, φιλοξενήθηκε μία ημέρα στο σπίτι μίας ευσεβούς Ελληνίδας κυρίας. Αυτή η κυρία είχε έναν αδελφό που ήταν μασόνος υψηλού βαθμού. Κατά σύμπτωση ο αδελφός της την επισκέφθηκε την ίδια ημέρα. Μετά τις πρώτες συστάσεις, ο μασόνος αδελφός αποκάλυψε την ιδιότητά του στον π. Τιμόθεο. Ο π. Τιμόθεος άδραξε την ευκαιρία και του έκανε την παρακάτω ερώτηση: «Θα ήθελα να μου λύσετε μία απορία. Στην Ελλάδα λένε ότι η Μασονία λύνει και δένει. Ισχύει κάτι τέτοιο;». «Ναι, ισχύει» του απάντησε αυτός. «Καλά, πως θέλετε να σας πιστέψω;» ήταν η επόμενη ερώτηση του π. Τιμοθέου. «Θα σας πω κάτι» του είπε αυτός. «Ο επόμενος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα είναι ο Κωστής Στεφανόπουλος». Όπερ και εγένετο, μετά από ένα διάστημα.

Μετά του προσήκοντος σεβασμού,

Σπυρίδων Ζορμπαλάς
Σολωμού 10
Πάτρα 26222