Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017

Παρέμβαση της Ρωσικής Εκκλησίας για το θέμα της Ιερουσαλήμ

Κριτική Ιλαρίωνα στον Τραμπ
Η Ιερουσαλήμ πρέπει να παραμείνει πνευματικό κέντρο των τριών μεγάλων θρησκειών, δήλωσε το Σάββατο το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, δήλωσε το Σάββατο ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να παραμείνει πνευματικό κέντρο τριών μεγάλων θρησκειών – του Χριστιανισμού, του Ισλάμ και του Ιουδαϊσμού.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ιερουσαλήμ είναι μια ιερή πόλη για τρεις θρησκείες του κόσμου: όχι μόνο για τον Ιουδαϊσμό, αλλά και για τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ. Σήμερα, στην Ιερουσαλήμ, οι Χριστιανοί, οι Μουσουλμάνοι και οι Εβραίοι ζουν μαζί με ειρήνη, κάθε ομάδα έχει τις δικές της συνοικίες, τα ακίνητα και τις ιερές τοποθεσίες. Και είναι πολύ σημαντικό η Ιερουσαλήμ να παραμείνει ως τέτοιο πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο στο οποίο εκπρόσωποι τριών Αβραάμικων, μονοθεϊστικών θρησκειών θα μπορούσαν να ζήσουν μαζί με ειρήνη και συμφωνία», δήλωσε ο Ιλαρίων στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα Rossiya 24.
Ο Ιεράρχης επέκρινε επίσης την απόφαση του αμερικανικού προέδρου Donald Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, καθώς κατά την άποψή του το βήμα αυτό θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει σημαντικά την κατάσταση.
Στις 6 Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ανέθεσε στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να μεταφέρει την πρεσβεία από το Τελ Αβίβ. Η απόφαση προκάλεσε έντονη κριτική από πολλές χώρες του κόσμου, πρώτα απ όλα στη Μέση Ανατολή, προκαλώντας μαζικές διαμαρτυρίες σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Ισραήλ.